به گزارش صنایع پلاستیک، در روزهای گذشته منابع اطلاعاتی آمریکا و از جمله سازمان CIA از کمک فنی، خدماتی و لجستیک ایران به ونزوئلا برای راه اندازی پالایشگاهها و پتروشمی هایش خبر دادند. این خبر در کشورمان نه تایید و نه تکذیب شد.
حالا بلومبرگ طی گزارشی که تاکید می کند، تایید نشده است می نویسد ونزوئلا در مقابل کمک ایران به احیای پالایشگاه های بنزین این کشور ۹ تن طلا به ارزش بیش از ۵۰۰ میلیون دلار را در اختیار ایران قرار داده است.
بلومبرگ در این گزارش می افزاید، ونزوئلا که به دلیل تورم افسارگسیخته، تصمیمات نادرست اقتصادی و تحریم های ایالات متحده آمریکا دیگر ارز معتبری در بانک مرکزی خود ندارد و از سوی دیگر جهت احیای صنعت نفت و پتروشیمی خود نیز نیازمند کمک است، دست به قمار خطرناکی زده و در ازای این خدمات شمش های طلای خود را به تهران می فرستد. به نظر می سد که حتا روسیه هم حاضر نشده است که خطر این همکاری را بپذیرد که کاراکاس به سراغ شریک قدیمی خود در خاورمیانه، یعنی ایران رفته است. دولت پوتین تا به حال از دولت مادورو حمایت کرده است.
بر اساس این گزارش مقامات دولت ونزوئلا ۹ تن طلا معادل ۵۰۰ میلیون دلار را در همین ماه در هواپیماهایی به مقصد تهران بارگیری کرده اند تا هزینه کمک این کشور به احیای پالایشگاه های بنزین ونزوئلا را بپردازند. ارسال این محموله ها که باعث کاهش ناگهانی ذخایر خارجی ونزوئلا شده، تنها ۶.۳ میلیارد دلار سرمایه ارزی برای این کشور به جای گذاشته که پایینترین حد طی سه دهه گذشته است.
نکته جالب اینست که هم ایران و ونزوئلا هر دو سعی دارند در برابر مشکلات متعدد و مشابهی مقاومت کنند. آنها از یکسو با شیوع کرونا مواجه هستند، از سوی دیگر درآمد اصلی خود یعنی نفت را تقریبا به علت کاهش قیمت و تحریم آن از دست داد ه اند و مهمتر از این دو تحت شدیدترین نظامهای تحریمی ایالات متحده آمریکا هستند.
بلومبرگ در تحلیلی که در ادامه این گزارش ارایه می دهد، معتقدست که این معامله ها با ونزوئلا یک منبع جدید درآمد برای ایران است، که در شرایط وخیم مذکور می تواند امری مثبت باشد، و در سوی دیگر ونزوئلا هم این تضمین را دریافت می کند که تاسیسات نفتی، پالایشگاهی و پتروشیمی اش به فعالیت خود ادامه می دهند. علی الخصوص مساله تولید بنزین از نقطه نظر اقتصادی و امنیتی برای دولت مادورو یک امر حیاتی به شمار می رود. در نتیجه این همکاری از نظر نویسنده بلومبرگ، لااقل در کوتاه مدت، یک معامله برد-بردبرای طرفین است.
حالا تهران به جدیدترین مقصد طلای ونزوئلایی بدل شده است. پیش از این کشورهایی چون روسیه، ترکیه و امارات نیز در مقابل ارایه محصولات و خدماتی به کاراکاس، این مبادله پایاپای را انجام داده بودند، اما آمریکا آنها را مجازات کرده بود ولی ایران از این حیث هیچ مشکلی ندارد و دست ایالات متحده برای برخورد با دور زدن تحریم های ونزوئلا توسط تهران بسته است!!!
بنا به ادعای این رسانه میلیونر آمریکایی، هواپیمایی ماهان ایران تنها در یک هفته گذشته چندین و چند پروازبه مقصد این کشور آمریکای لاتین انجام داده است. منابع اطلاعاتی آمریکا گفته اند در اکثر این پروازها افزودنی های لازم برای بنزین، قطعات و متخصصان برای کمک به تعمیر یکی از پالایشگاههای حساس ونزوئلا در شمال غرب این کشور ارسال شده است. بنا بر گزارش نهادهای اطلاعاتی آمریکا، شمشهای طلا هم توسط همین پروازها به تهران بازگردانده شده اند.
ونزوئلا با اینکه بیشترین میزان نفت قابل استحصال را در میان کشورهای جهان – حتا بیش از سعودی، آمریکا و روسیه و ایران – در اختیار دارد، پس از کاهش شدید قیمت نفت، و تحریم های ایالات متحده آمریکا بر شرکت ملی نفت این کشور، برای اداره کشور به ذخیره هفتاد تن طلای کشور تکیه دارد، ذخیره که به علت تحریم فروش آن روز به روز دشوارتر می گردد. توجه داشته باشید که هزینه استخراج نفت در ونزوئلا نسبتا بالاست و ذخایر این کشور در این شرایط نمی توانند کمکی به اقتصاد از هم پاشیده ونزوئلا نماید.
ایران ونزوئلا در زمان صدرات چاوز و احمدی نژاد به دلیل مواضع ضد آمریکایی خود به یکدیگر نزدیک شدند، و قراردادهایی را درزمینه های کشاورزی و مالیبه امضا رسانده اند. در گذشته ایران در این کشور اقدام به انبوه سازی مسکن می کرد و یک کارخانه تولید خودرو نیز در غرب کاراکاس توسط دو کشور تاسیس شده بود که به صورت مشترک در آن خودرو تولید می شد. حالا باید به مجموعه این همکاری ها، بخش نفتی و پتروشیمی را هم افزود و کاراکاس در شرایط تحریمی برای گشودن گره های پیش روی خود، دست به دامان این شریک قدیمی یعنی ایران شده است. در ابتدای رابطه دو کشور، به علت درآمد نفت بیش از یکصد دلاری، دو کشور در وضعیتی متفاوت به سر می بردند.