دیروز دوشنبه روز عرضه بهین یابی انواع پلی پروپیلن و پی وی سی بود. انتظار می رفت که کاهش قیمت های پایه باعث بشود، حجم معاملات بهتر شود و چنین هم شد. از نظر برخی کارشناسان اگر میزان عرضه ها افت چشمگیری نداشت، شاید حتا این پتانسیل وجود داشت تا حجم معاملات بالاتر رقم بخورد.
به گزارش صنایع پلاستیک، کاهش قابل توجه قیمت های پایه پس از مدتها و همچنین ابهام عمدی ایجاد شده توسط دفتر توسعه صنایع پایین دستی در ارتباط با قیمت های پایه آتی، سبب شد تا تقاضای انباشت شده در هفته های گذشته، خود را بیش از این به تاخیر نیاندازد و معامله گران محموله های مورد نیاز خود را خریداری کنند. همین موضوع سب شد که علی رغم کاهش جدی عرضه ها، حجم معاملات به نسبت هفته گذشته نه تنها کاهشی نشود بلکه اندک افزایشی را هم ثبت نماید که داده مثبتی برای بازار پلیمرها به حساب می آید، هر چند بعیدست که مستمر باشد. دیروز دوشنبه ۷ مردادماه رقابت ها هم شرایط نزدیکی تر به شرایط عادی بازار پلیمرها را تجربه کرد.
یک نکته مهم:
پیش از اینکه در ارتباط با میزان عرضه ها، حجم تقاضا و معاملات روز دوشنبه ۷ مردادماه سخنی بگوییم ذکر یک نکته ضرورت دارد. هر هفته میزان خاصی عرضه صورت می گیرد، برای مثال در هفته A چهل هزارتن عرضه صورت می گیرد. در چنین شرایطی وقتی گفته می شود ۵۰ درصد عرضه ها معامله شد، یعنی حجم معاملات ۲۰ هزارتن بوده است. حال در هفته B، کل عرضه ها را ۳۰ هزار تن در نظر بگیرید، حال اگر بازهم ۵۰ درصد مجموع عرضه ها معامله شوند، مانند هفته A شاهد جا به جایی و داد و ستد ۲۰ هزار تن محصول نیستیم بلکه ۱۵ هزار تن معامله انجام شده است. در نتیجه درصدهایی که در هر گزارش ارایه می شود، نسبت به عرضه های همان هفته است و نباید این درصدها را با هفته های دیگر مقایسه کرد و از آن بهبود یا عدم بهبود وضعیت بازار را نتیجه گرفت. آنچه در اصل می تواند معیار مطلقی برای سنجش میزان بهبود یا عدم بهبود بازارست، حجم معاملات است و نه درصد معاملات در هر هفته!
پس از توضیحی که دادیم نگاهی خواهیم انداخت به بیشترین میزان معاملات در بین گروههای پلیمری که دیروز داد و ستد شدند.
دیروز در مجموع چیزی حدود ۲۶.۳۰۰ تن عرضه انواع گریدهای پلی پروپیلن و پی وی سی صورت گرفت .
در هفته گذشته از مجموع ۳۱.۸۰۰ تن عرضه، شاهد داد و ستد کمتر از ۱۹.۰۰۰ تن (به طور دقیق تر ۱۸.۸۵۱ تن) بودیم.توجه داشته باشید که ۳.۰۰۰ تن پلی پروپیلن نساجی در روز سه شنبه عرضه و معامله شد در نتیجه ممکن است در گزارش دوشنبه گذشته لحاظ نشده باشد و در گزارش معاملات روز سه شنبه به آن اشاره شده باشد. به هر حال، این هفته عرضه ها نسبت به هفته گذشته با کاهش نسبتا قابل توجه حدودا ۵.۵۰۰ تنی مواجه بود. اما در عین حال، معاملات اندکی افزایش یافت. دیروز برای محموع ۲۶.۳۰۰ تن عرضه صورت گرفته از سوی پتروشیمی ها، ۲۹.۳۰۰ تن تقاضا ثبت شد و در نهایت از این مقدار تقاضا، تقریبا ۱۹.۱۰۰ تن معامله صورت گرفت.
به بیان ساده تر با وجود کاهش ۵.۵۰۰ تنی در عرضه های صورت گرفته، حجم معاملات نه تنها کاهشی نبود بلکه اندکی هم افزایش یافت و نسبت به هفته گذشته حدود ۲۵۰ تن افزایش حجم معاملات را شاهد بودیم. این داده ها به ما می گوید، که وضعیت بازار، تکانی خورده است و بهبود یافته است. علت آنهم کاملا واضحست، کاهش قیمت های پایه در روز یکشنبه که سبب شد تقاضاهایی که هفته ها به علت افزایشی بودن روند قیمت های پایه، به تاخیر انداخته می شد در این هفته به معامله بدل شوند. اما این به معنای خروج بازار پلیمرها ار فاز رکودست؟ پاسخ به این پرسش منفی است. به صوررت کلی صنایع پایین دستی و به صورت اخص صنعت پلاستیک (یعنی صنعتی که خوراکش انواع پلیمرهاست) امروزه با رکود نسبتا شدیدی دست و پنجه نرم می کنند. در چنین شرایطی، رونق یافتن بازار پلیمرها در گروِ بهبود وضعیت بازار محصولات نهایی ساخته شده در صنایع پایین دستی است.
متاسفانه فعلا بهبودی در این امر مشاهده نمی شود. در نتیجه، کاهش قیمت های پایه شاید تکانه ای باشد که برای یک یا دو هفته یا حتا بیشتر، بازار پلیمرها را دچار حرکت کرده و تقاضا را تحریک نماید، اما در تحلیل نهایی به علت عدم فروش محصولات صنایع پایین دستی و پلاستیک، پول به دست تولیدکننده باز نمی گردد و این یعنی بحران نقدینگی بیش از پیش و عدم وجود نقدینگی به مفهوم عدم معامله مواد اولیه خواهد بود. تا زمانیکه کل اقتصاد در رکود به سر ببرد، قدرت خرید خانوارها محدود می شود و همین محدودیت سبب اولویت بندی خرید خانوار می گردد و اولویت بندی خرید خانوار، یعنی عدم خرید محصولات و مصنوعات پلیمری تا حد ممکن! وقتی محصول نهایی پلیمری هم فروشد نرود، همان سیکل معیوب تکرار می شود که بالاتر ذکر شد و بحران نقدینگی را تشدید می کند. با کاهشی شدن قیمت های جهانی، امکان به خطر افتادن بازارهای صادراتی نیز افزایش یافته است و این می تواند به مفهوم شرایط وخیم تر بنگاههای تولیدی صنعت پلاستیک باشد.
نگاهی به جزییات معاملات دیروز؛
دیروز از حدود ۱۲.۶۰۰ تن پی وی سی عرضه شده در تالار محصولات پتروشیمی، کمتر از ۷.۵۰۰ تن آن به فروش رفت. انتظار با توجه به کاهش قیمت ها این بود که حجم بیشتری معامله بر سر پی وی سی ها صورت گیرد، اما متاسفانه ابهام در وضعیت بازار دی اتیل هگزانول و روغن DOP، همچنان بخش پی وی سی نرم را در بلاتکلیفی نگاه داشته است. هر چند دیروز، نزدیک به ۱۶۲۰تن دی اتیل هگزانول تایلندی در بورس کالا عرضه شد که با رقابت ۵۵ درصدی به فروش رفت اما به دلیل اورهال پتروشیمی شازند، همچنان این بازار در نوعی ابهام به سر می برد.البته همین عرضه دیروز دی اتیل هگزانول و نیز شایعه عرضه فردای این کالا توسط پتروشیمی شازند سبب شد تا کمی حجم معاملات پی وی سی ها افزایش یابد و الا در صورت عدم این عرضه احتمالا حجم داد و ستد پی وی سی ها در بورس کالا؛ از این مقدار هم کمتر بود.
دیروز از ۱۱.۴۰۰ تن عرضه پلی پروپیلن نساجی ، ۹.۸۰۰ تن به فروش رسید که نسبتا روز بدی را پشت سر نگذاشتیم اما در این گروه از مواد پلیمری با روزهای معمولی بورس کالا هم اختلاف زیادی وجود دارد. خاصه آنکه برای بیشتر گریدها، به اندازه کافی تقاضا وجود ندارد و اغلب گریدهای پلی پروپیلن نساجی یا با قیمت پایه معامله می شوند یا با رقابت های ناچیز به انبارها می روند.
اما اوج رقابت ها دیروز، مانند هفته های قبل در کالایی رخ داد که در عین وجود رکود کلی در بازار پلیمرها، با بحران رو به روست. بله دیروز دوشنبه ۷ مردادماه از مجموع ۲.۵۰۰ تن عرضه انواع گریدهای پلی پروپیلن شیمیایی ۱.۶۰۰ تن معامله صورت گرفت. معاملات این گروه کالایی به ویژه در گریدهایی خاص، با درصدهای بالا صورت گرفت و نشان داد این بازار علی رغم کمبود تولید، تقاضای کافی ندارد اما در گریدهای خاص که بیشتر هم به گریدهای تولیدی پتروشیمی نوید زرشیمی تعلق دارد، با بحران جدی مواجه است و رقابت های ۳۰ و ۴۰ درصدی را به ثبت می رساند.
پلی پروپیلن فیلم هم وضعیت تقریبا وحشتناک خود را ادامه داد و برای حدودا ۲.۳۰۰ عرضه صورت گرفته، تنها ۲۰۰ تن معامله انجام شد. پیش از ورود بازار به رکود فعلی، معمولا تمام عرضه های پلی پروپیلن فیلم با رقابتی در بازه ۲۰ تا ۴۰ درصد نسبت به قیمت پایه به فروش می رفت. اما هفته هاست میزان تقاضا در این کالا به شدت پایین است و بازار پلی پروپیلن فیلم را باید راکدترین بازار انواع گریدهای پلی پروپیلن بنامیم.
ترین ها :
دیروز به نسبت هفته های گذشته، رقابت ها بر سر به دست آوردن محموله های عرضه شده بیشتر بود. بیشترین رقابت به گرید ZR230 C تعلق گرفت که حداکثر تا ۴۳ درصد نسبت به قیمت پایه بر سر آن رقابت صورت گرفت. سه گرید دیگر پلی پروپیلن شیمیایی دیگر هم با رقابت های ۳۱، ۲۵ و ۲۱ درصدی مواجه شدند تا به خوبی نشان داده شود که بازار در گروه پلی پروپیلن های شیمیایی آنهم در برخی گریدهای خاص، با بحران مواجه است. نکته جالب اینکه نزدیک به ۹۰۰ تن از عرضه های پلی پروپیلن شیمیایی اصلا فروخته نشد، یعنی گروه کالایی پلی پروپیلن شیمیایی هم به صورت کلی در رکود به سر می برد، اما برخی گریدهای این کالا تا این حد رقابت را به ثبت رساندند که می توانیم از آن به بحران در این گریدها یاد کنیم.
چهار کالا رقابتی بین ۱۱ تا ۲۰ درصد را به ثبت رساندند که دوتای آنها دو گرید پلی پروپیلن شیمیایی و دوتای دیگر دو گرید محبوب پی وی سی بودند. پی وی سی S 57 پتروشیمی آبادان در میان این چهار کالا با ۲۰ درصد رقابت نسبت به قیمت پایه اش، بالاترین حد رقابت در این بازه را به ثبت رساند. دیروز برای این گرید پی وی سی آبادان، ۴۰۰ تن تقاضا ثبت شد در حالیکه می دانیم پتروشیمی آبادان هر هفته دوشنبه ها تنها ۲۰۰ تن عرضه S 57 دارد.
۱۱ کالا که بیشتر آنها را پلی پروپیلن های نساجی تشکیل می داند هم در بازه ۱ تا ۱۰ درصد مورد رقابت معامله گران بورس کالای ایران واقع شدند.
۲۱ کالا هم با قیمت پایه به فروش رسیدند. این بدان معناست که میزان تقاضا برای آنها کمتر از میزان عرضه بوده است که هیچ رقابتی برای به دست آوردن محموله هایشان در نگرفته است.
۸ کالا دیروز اصلا هیچ تقاضایی برای خرید نداشتند. از مجموع این هشت کالا، نیمی از آنها را گریدهای گوناگون پلی پروپلین فیلم تشکیل می دادند که عمق فاجعه در بازار این کالا را به خوبی نشان می دهد.