به گزارش صنایع پلاستیک، در هفته ای که پشت سر گذاشتیم، کاهش عرضه، تقاضا و حجم معاملات در هفته آرام بازار پلیمرها را شاهد بودیم که در ادامه برخی از اهم دلایل آنرا بررسی می کنیم. همچنین به نظر نمی رسد که با توجه به جمیع جهت تغییر معناداری در حجم معاملات این هفته بورس کالا صورت پذیرد.
بازار پلیمرها در هفته گذشته کاهش عرضه ، افت تقاضا و کاهش حجم معاملات را تجربه کرد و در هفته گذشته حجم عرضه پلیمرها در بورس کالا با ۶.۲ درصد افت به ۸۳ هزار و ۱۹۰ تن برسد که کمترین رقم از روزهای نیمهتعطیل سال جاری تاکنون است.
این وضعیت را باید مهم ارزیابی کرد اگرچه بخشی از این رقم در معاملات نقدی – مچینگ و سلف – مچینگ مستتر است.
اکنون بازار با رشد رقابت برای خرید روبهرو شده است که خروجی آن رشد جذابیت خرید و افزایش رقابت در گریدهای مختلف پلیاتیلن ترفتالات بطری و یا پلیپروپیلنهاست. از یکسو افزایش قیمت دلار سبب این جذابیت شده است و از سوی دیگر حجم تقاضا ۱۷.۷ درصد کاهش یافته که نشان میدهد التهاب در این بازار کاهش یافته است که شاید به آرامش بیشتر در بازار منتهی شود. برخی حرکت نقدینگی برخی سفته بازان به بازارهای موازی نظیر بازار ارز، طلا و بورس را از عوامل این آرامش نسبی می دانند. از سوی دیگر حجم داد و ستد پلیمرها در بورس کالا با ۸.۹ درصد افت به ۶۷ هزار و ۳۲۵ تن رسیده که این رقم کمتر از متوسط معاملات در نیمه دوم سال گذشته است.
باید در نظر داشت که این افت قابل تامل در حجم معاملات، یک دلیل ویژه هم دارد و آن هم کاهش ده درصدی سهمیه بهین یاب واحدهایی است که گرید مصرفی خود را در سامانه بهین یاب تفکیک نکرده اند. در ازای هر هفته دیرکرد در تفکیک گرید مصرفی واحدهای تولیدی، ده درصد دیگر از سهمیه بهین یاب این واحدها تعلیق می شود. ضمن اینکه درکنار این گروه واحدهای صنعتی که فاکتورهای فروش خود را در سامانه تجارت ثبت نکرده اند هم با تعلیق سهمیه مواجه شده اند. مجموع این دو فاکتور هم نقش خود را در کاهش حجم معاملات نشان داده و نمی توان از کنار آن به سادگی گذشت.
هفته گذشته با وجود کاهش تقاضا، نسبت تقاضا به عرضه رقم ۱.۲۳ را نشان می داد. این به مفهوم اینست که برای هر تن عرضه، ۱.۲۳ تن تقاضا وجود دارد. از میان این میزان تقاضا ( ۱۲۳ درصدی) درهفته ای که گذشت شاهد خرید ۸۱ درصد از عرضه ها بودیم که مجموعا رقم معقولی به شمار می رود.
نتیجه آنکه، به نظر می رسد در حال حاضر افت سهمیه های بهین یاب، جذابیت بازارهای موازی و از همه مهمتر کاهش عرضه ها و افزایش مداوم قیمت ها، مهمترین دلیل در کاهش حجم معاملات پلیمرها باشد. با توجه به ادامه روند افزایشی قیمت دلار نیمایی و نیز افزایش میانگین جهانی قیمت پلیمرها، این هفته هم به نظر می رسد، قیمت های پایه که فردا ۲۵ خرداد اعلام می شوند، یکسره افزایشی باشند. با توجه به موارد فوق، انتظار کارشناسان اینست که فعلا تغییر معنا داری به جز در برخی از گریدها را شاهد نباشیم و حجم معاملات اگر اتفاقی خاصی نیوفتد، تغییر قابل توجهی نخواهد کرد. اما مثلا در گریدهایی مانند گریدهای PET بطری هم شاهد تشدید تقاضا و هم طبعا تشدید رقابت خواهیم بود که با توجه به اینکه در فصل اوج مصرف این ماده قرار داریم، نکته خارج از قواعد بازار نیست. از سوی دیگر، قیمت های بازار آزاد نیز متاثر از دو عامل رشد قیمت دلار در بازار آزاد و نیز رشد قیمت های پایه در بورس کالا در هفته های اخیر افزایشی بوده است، و به نظر نمی رسد که در هفته جاری این روند، معکوس گردد.