به گزارش صنایع پلاستیک، پس از وقفه ای که همه گیری و شیوع کووید-۱۹ در برگزاری رویدادهای نمایشگاهی ایجاد کرده بود، آرام آرام نمایشگاه های کوچک و بزرگ دوباره در حال بازگشت به زنجیره نمایشگاهی جهان و آغاز به کار هستند. در این میان، چند روز پیش، یعنی در تاریخ ۲۰ تا ۲۲ ژوئن ۲۰۲۲ جهان شاهد برگزاری دوباره رویداد پیش نمایشگاهی بزرگ ترین نمایشگاه پلاستیک جهان، یعنی Pre-K 2022 بود. این رویداد، در همه ادوار این رویداد چند ماه پیش از برگزاری نمایشگاه اصلی برگزار می شود، و در آن عده ای از برجسته ترین روزنامه نگاران حوزه پلاستیک از برجسته ترین رسانه های تخصصی پلیمری توسط شرکت مس دوسلدورف، مجری نمایشگاه K دور هم جمع می شوند، تا شرکت های معظم به معرفی آنچه این دوره در نمایشگاه به معرض دید عموم خواهند گذاشت، اطلاع رسانی لازم را داشته باشند. طبق روال، سنوات طولانی گذشته، “صنایع پلاستیک” امسال هم یکی از رسانه های حاضر در این رویداد بود.
در این دوره، “صنایع پلاستیک” مفتخر بود، تا از جناب آقای “پرفسور سهیل سمیعی” درخواست نماید تا به عنوان نماینده این رسانه ی کهنسال در این رویداد مهم شرکت نموده و حضور به هم رساندند. جناب پروفسور سهیل سمیعی هم بزرگوارانه این درخواست “صنایع پلاستیک” را اجابت نمودند و گزارش های بسیار دقیق و کاملی را از آنچه در این نشست رخ داد، برای ما ارسال نمودند که به مرور شما را در جریان آنها قرار خواهیم داد.
در این دوره نیز روزنامه نگارانی از کشورهایی چون آلمان، ژاپن، ایتالیا، لهستان، کشورهای آمریکای شمالی، برخی از کشورهای آمریکای جنوبی و … در کنار نمایندگان ایران حضور داشتند.
امسال، مصادف با هفتادمین سال برگزاری نمایشگاه K دوسلدورف است. این نمایشگاه که در دهه ی پنجاه آغاز به کرد، حالا پس از هفت دهه به مهمترین و اصلی ترین رویداد نمایشگاهی صنعت پلاستیک جهان بدل شده است، که تمام هوش و حواس زنجیره تامین و ارزش پلیمر در زمان برگزاری این رویداد به شهر دوسلدورف متوجه می باشد، تا از لا به لای خطوط مطرح شده در این نمایشگاه و کنفرانس های جانبی آن، سمت و سو گیری آتی صنعت پلاستیک مشخص گردد.
اگر از این نکته مهم، یعنی هفتاد ساله شدن نمایشگاه K، در گذریم، بنا به آنچه به اطلاع ما رسید، در این دوره دغدغه اصلی زنجیره تولید پلیمر، از ماشین سازان این صنعت گرفته تا تولیدکنندگان مواد اولیه، مستربچ سازها، تولید کنندگان انواع افزودنی ها و … موضوع ” گرمایش جهانی” و “ تغییرات اقلیمی” بود. در نتیجه، اکثر شرکت ها، در این نشست به معرفی اهداف و مسیرهای خود برای رسیدن به یک “اقتصاد حلقه ای و بسته” پرداختند. (Cirular Economy) نکته ای که باید از ذکر آن غافل نشد، این است که پس از دو دوره گذشته که تم اصلی نمایشگاه “انقلاب صنعتی چهارم یا Industry 4.0″ بود، ما شاهد بودیم که دوره گذشته هم بازیافت به کانون اصلی موضوعات نمایشگاهی با همین نگرانی ها، بدل شده بود. لذا، در این دوره شرکت ها، به معرفی برنامه های جامع تر و نوین تر خود در این ارتباط پرداختند و الا مبحث اقتصاد حلقه (چرخشی) و حلقه بسته تولید و مصرف پلیمر، چیزی نبود که در این دوره برای اولین بار مطرح شود، اما به جرات می توان گفت که در این دوره پیش نمایشگاهی کا ۲۰۲۲، غول های پلیمر دنیا، منسجم ترین برنامه های خود را که پتانسیل اجرای بیشتری هم نسبت به برنامه ها و طرح های سنوات گذشته داشتند، را عرضه نمودند و از این حیث می توان گفت، کا یک گام به پیش برداشت که با توجه به اینکه صنعت پلمیر در بخش های گوناگونش، یکی از آلاینده ترین صنایع جهانست، این موضوع می تواند یک خبر خوش برای زیست بوم بشری و محیط زیست باشد.
از آنجا که صنعت پلیمر، اولا با تولید حدود سه و نیم درصد از گازهای گلخانه ای یکی از آلوده کننده ترین صنایع به شمار می رود، و ضایعات پلیمری نیز خود به یک معضل محیط زیستی بدل شده اند، در مرکز این اقتصاد و تولید ” حلقه ای و بسته “، موضوع “بازیافت” قرار داشت. امسال، با توجه به وجود معاهده پاریس شرکت ها یک سند بالادستی مناسب برای هدف گذاری های خود در اختیار داشتند و اکثرا سعی می کردند، تا تعریف و تحقق اهدافشان هم راستای سند پاریس باشد که می خواهد در سال ۲۰۳۵ دمای زمین را تا یک و نیم درجه کاهش دهد و به دمای قبل از انقلاب صنعتی نزدیک نماید.
در این نشست شرکت ها با اشاره به اینکه صنعت پلیمر و پلاستیک با وجود آلایندگی زیست محیط بالا، یکی از محرک های اصلی رشد اقتصاد جهانی هستند، در نتیجه حذف آنها می تواند مخاطرات جدی برای اقتصاد جهانی، لایف استایل مدرن انسانی و بهداشت فردی و جمعی داشته باشد، بر تعهد خود در راستای بهبود وضعیت زیست محیطی بر مبنای سند پاریس تاکید کردند. این شرکت ها به درستی، مدتی است متوجه شده اند که برای بقا و حفظ بازارهای خود، باید با شرایط جدید جهانی و این گرمایش و تغییرات اقلیمی خو گرفته و خود را با آن وفق دهند. تا قبل از همه گیری کووید ۱۹، صداهای بلندی در راستای “حذف” پلاستیک از زندگی روزمره انسانی شنیده می شد، اما این همه گیری یکبار دیگر نشان داد که پلاستیک ها، با وجود نوپا بودن، در لایه های عمیق زندگی انسان مدرن رسوخ کرده اند و نمی توان به آسانی آنها را نادیده گرفت و حذف کرد، لذا حالا بیشتر صداها به سمت مدیریت پسماندها و ضایعات پلاستیکی و تحقق یک اقتصاد “حلقه ای” با ” چرخه بسته تولید تا مصرف پلاستیک” متمایل شده اند. کووید- ۱۹ به روشنی نشان داد که سلامت انسان، به عنوان مهمترین موضوع جامعه بشری در ارتباط تنگاتنگی به صنعت پلیمر در جهانست.
کاهش وابستگی منابع فسیلی و هیدروکربوری، استفاده از مواد پایداری چون بایو پلیمرها، بایو مس ها، در کنار حرکت برای استفاده از انرژی های تجدید پذیر سبز به جای انرژی های فسیلی در پروسه تولید پلیمرها، دو راه کار اصلی این شرکت ها در کنار بازیافت و تبدیل ضایعات پلیمری به مونومرها برای تولید دوباره مواد اولیه و استفاده از آن در چارچوب اصول یک اقتصاد ” حلقه ای و بسته ” بود. در همین راستا، ارائه های بسیار جالبی در طی دو روز برگزاری این نشست عرضه شد.
با توجه به بحران اوکراین و قطع جریان گاز روسیه به کشورهایی چون آلمان به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان تجهیزات صنعت پلیمر و اولین تولیدکننده بزرگ پلیمر اروپا، شرکت ها در بحث انرژی مورد نیاز تولید نه تنها به دنبال تنوع منابع، استفاده از انرژی های سبز تجدید پذیر بودند، بلکه حتا از آن بیشتر پیش رفته و به دنبال، عقد قراردادهای ۵۰ ساله با شرکت های ارائه دهنده ی انرژی های پاک بودند. در واقع بحران اوکراین، و نوع برخورد روسیه با انرژی صادراتی به اروپا، یعنی استفاده از انرژی به عنوان یک سلاح جنگی، حرکت شرکت ها را به سمت انرژی های پاک شتابان تر کرده است و افق دید بلندمدت آنها، قطعا جایگزینی کامل انرژی فسیلی است. هر چند در کوتاه مدت و برای حل معضل جایگزینی گاز روسیه، دولت آلمان دستور بازگشت معادن زغال سنگ به مدار تولید جهت تامین انرژی را صادر کرده است، اما این قطعا یک تصمیم برای کوتاه مدت می باشد و اقتصاد جهانی و به ویژه اقتصاد پلاستیک برای کاهش گازهای گلخانه ای و کمک به حاشیه سود و بقای خود، چاره ای جز رویکرد سبز به بحث انرژی تولیدِ خود ندارند. این نیز یکی از مواردی بود که تقریبا تمامی حضار در نشست پیش گشایش کا ۲۰۲۲، بر سر آن توافق نظر داشتند.
از سوی دیگر، وجود معاهده اقلیمی پاریس سبب شده بود که امسال شرکت های بزرگ صنعت پلیمر بتوانند با اعداد و ارقام دقیق تری به بیان برنامه آتی خود بپردازند و موضوع ” اقتصاد و تولید بسته و حلقه ای” بسیار واضح تر از گذشته بیان گردد و از کلی گویی در زمینه کاهش استفاده از منابع فسیلی به عنوان پایه مواد اولیه پلیمری یا سوخت پروسه تولید خودداری گردد. این موضوع هم یکی دیگر از تمایزات مهم گزارش شرکت ها نسبت به ادوار گذشته به شمار می رفت. همچنین شرکت های بزرگ تولیدکننده مواد اولیه، نشان دادند، برنامه های عملی برای تبدیل ضایعات پلاستیک مصرف شده توسط کاربر نهایی به مونومرها و به کار گرفتن دوباره مونومرها در پروسه تولید، طراحی کرده اند.
در روز نخست رویداد پیش کا ۲۰۲۲، شرکت های بزرگی چون رایفن هاوزر، BC Extrusion Holding GmbH,SIKORA.Demag, روز ۲۰ ژوئن به ارائه دستاوردها و اهداف خود برای کا ۲۰۲۲ پرداختند. این ارائه ها در مرکز کنفرانس های دوسلدورف جنوبی برگزار می شد. در ادامه هم غول های صنعت پلیمر چون Covestro, BASF,Lanxess و کراسمافای گزارش های خود را به روزنامه نگاران خبره و حرفه ای حاضر عرضه کردند.
موضوع مهم دیگری که در این جلسات به صورت عمومی و مشترک مورد توافق بود، ایجاد یک اتحاد کامل بین تمام زنجیره ارزش تولید پلاستیک اعم از ماشین سازان، تولیدکنندگان تجیهزات جانبی، ماشین آلات بازیافت، تولیدکنندگان مواد اولیه، افزودنی ها، مستربچ و …. جهت تحقق اهداف اقتصاد “حلقه ای” بود. چرا که تنها در صورتی صنعت پلاستیک می تواند، ضایعات خود را به سمت صفر نیل دهد و انتشار گازهای گلخانه ای خود را به عدد ناچیزی برساند که تمام زنجیره ارزش، حاضر به همکاری با یکدیگر باشند، تا هیچ شکافی در این زنجیره جهت تامین نیازها و الزامات یک تولید”بسته” و “اقتصاد حلقه ای” وجود نداشته باشد. هر چند این مهم نیاز به زیرساخت هایی دارد که الزاما هم اکنون مهیا نیست و از جمله یک بانک اطلاعاتی جامع از میزان تولیدات و مصرف پلیمر در اشکال گوناگون، در سطح جهانی برای آن ضروریست، که به علت تعارض منافعی که ممکن است بین شرکت ها ایجاد کند، به سهولت در دسترس نیست، اما در نهایت بقای صنعت پلیمر تا حد زیادی به توان این صنعت در همسو شدن با تغییرات دنیای جدید وابسته است و علی رغم همه مسائل و مشکلاتی که ممکن است، به علت تضاد منافع رخ دهند، منفعت بزرگتر یعنی بقای صنعت پلیمر نهایتا باعث ایجاد اتحاد حداکثری بین غول های این صنعت خواهد شد.
ما طی سلسله گزارش هایی که تهیه آن ها را مرهون محبت های جناب پروفسور سهیل سمیعی و دقت نظر و تسلط ایشان به این صنعت هستیم، در روزها و هفته های آتی منتشر خواهیم کرد. امید آنکه مقبول نظر شما مخاطبان گرامی باشد. این مطالب به نقشه راه و استراتژی های شرکت معظم صنعت پلیمر خواهد پرداخت که در پیش گشایش کا ۲۰۲۲ توسط آنها ارائه شده است.
در انتها، یکبار دیگر از جناب آقای پروفسور ” سهیل سمیعی” به علت قبول زحمت حضور در این رویداد، سپاسگزاریم و کمال تشکر و قدردانی خود را از زحمات بی شائبه ی ایشان، اظهار می داریم. باشد که “صنایع پلاستیک” از دانش ایشان هر چه بیشتر در آینده نزدیک برخوردار گردد.