به گزارش صنایع پلاستیک، دفتر توسعه صنایع پایین دستی از تعویق یک روزه در اعلام قیمت پایه جدید مواد پلیمری و شیمیایی خبر داد. پیش از این قرار بود که بنا به روال معمول این دفتر، قیمت پایه محصولات پتروشیمیایی، امروز یکشنبه بیست و هفتم مهرماه اعلام گردد، آنهم تنها با در نظر گرفتن تغییرات قیمت میانگین خرید و فروش دلار نیمایی نسبت به هفته قبل!
پیش از این مرسوم بود که بنا به مصوبه کمیته تخصصی پتروشیمی در هفته هایی که روزهای شنبه و یکشنبه تعطیل داشتند، محصولات پتروشیمی تنها با استفاده از فاکتور “دلار نیمایی” به صورت گروهی کشف قیمت می شدند و به اندازه رشد یا افت قیمت دلار نیمایی به صورت دسته جمعی با کاهش یا افزایش قیمت پایه رو به رو می شدند.
وقتی این خبر رسانه ای شد، در وحله نخست گمان و ظن ما این بود که با توجه به شرایط رکودی حاکم بر بازار پلیمرها در داخل کشور، احتمالا میانگین جهانی قیمت پلیمرها، کاهشی بوده است و دفتر توسعه صنایع پایین دستی تصمیم گرفته است برای اینکه زهر روند افزایشی شدید میانگین ماهیانه دلار نیمایی بگیرد، از هر دو آیتم فرمول کشف قیمت خود استفاده نماید، بلکه قیمت های جهانی کاهشی کمی از تندی رشد قیمت دلار نیمایی را بگیرند!!
اما زهی خیال باطل! در نهایت تعجب وقتی قیمت های جهانی را بررسی کردیم، دیدیم که قیمت جهانی هم روندی کاملا تصاعدی داشته اند و تقریبا در همه گروهها و گریدها نسبت به هفته گذشته با افزایش قیمت همراه بوده اند!!! این تصمیم به معنای تحمیل المان های افزایشی قیمت های جهانی و دلار نیمایی به صورت توامان به بازار پلیمرها و مواد شیمیایی است که همین حالا هم در وضعیت بسیار وخیمی به سر می برد!!! ضمن اینکه این عدم اعلام قیمت بر مبنای دلار نیمایی با توجه به افزایشی بودن قیمت های جهانی، نه تنها به ضرر تولیدکننده بلکه بر خلاف مصوبه کمیته تخصصی پتروشیمی نیز می باشد!!
البته دفتر مذکور تا به حال در شگفت زده کردن اهالی بازار و صنعت کم نگذاشته است و باید به انتظار نشست و دید که مبنای قیمتگذاری فردا چه خواهد بود؟ اما اگر بنا باشد هم قیمت جهانی پلیمرها و افزایش آنها و هم افزایش قمیت دلار نیمایی که با توجه به روند رو به رشد قیمت دلار بازار آزاد، به نظر از امروز هم افزایش بیشتری را ثبت خواهد نمود، در کشف قیمت های فردا لحاظ گردد، باعث یک سووال جدی در صنایع پایین دستی خواهد شد؟ آیا به راستی دفتر توسعه صنایع پایین دستی که روزی و روزگاری در زمان مهندس محتشمی پور، تا جایی که امکان داشت مدافع این صنایع در برابر نفوذ پتروشیمی ها بود ، از محتوا تهی شده است و جز نامی برای آن چیزی نمانده است!! به راستی اگر این دفتر هر دو آیتم را در قیمت های فردا لحاظ نماید، می بایست برای اهالی صنعت علت این تغییر رویکرد را شرح دهد.
این بر عهده تشکل ها و اصناف صنایع پایین دستی و از جمله صنعت پلاستیک است، که به نمایندگی از اعضای خود از دفتر توسعه بخواهند که چرایی چنین اقداماتی را به وضوح برای آنها شرح دهد، مگر آنکه فردا روز دیگری باشد و دفتر توسعه ما و سایرین را شگفت زده نماید که اتفاقا در این کار سابقه ای طولانی دارد.
اگر تنها برای لحظاتی به قیمت پلیمرها در بازار آزاد، رقابت پلی پروپیلن در بورس کالا و … مداقه نمایید، وخامت اوضاع صنعت پلاستیک را در خواهید یافت. در چنین شرایطی از دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی، انتظار رفتارها و اقدامات کمکی خواهد بود.