به گزارش صنایع پلاستیک، امروز یکشنبه ۱۶ شهریورماه قیمت پایه محصولات پتروشیمیایی در حالی اعلام شد که رشد قیمت دلار آزاد و نیمایی، و عدم کشف قیمت پایه در هفته گذشته، سبب شد که اثر افزایشی این فاکتور، به جای تقسیم در دو هفته، در یک هفته اعمال گردد. در نتیجه میانگین خرید و فروش هفتگی دلار نیمایی که مبنای کشف قیمت ها در فرمول کشف قیمت های پایه است، امروز در ادامه روند افزایشی خود، به ۲۰۹.۳۴۷ ریال رسید که نسبت به دو هفته قبل یکشنبه چیزی در حدود ۱۴.۹۱۴ ریال افزایش را به ثبت رساند.
در تمام دورانی که دلار نیمایی به عنوان یکی از دو فاکتور تعیین و کشف قیمت های پایه به کار رفته است، هیچگاه { حتا در مواقعی که مانند هفته گذشته به دلیل تعطیلات، قیمت های پایه دو هفته یکبار اعلام شده است.} این میزان رشد قمت پایه را تجربه نکرده بودیم. قیمت میانگین خرید و فروش دلار نیمایی منتهی به شانزدهم شهریورماه، نسبت به دوم شهریورماه { که آخرین روزی بود که قیمت دلار نیمایی مبنای کشف قیمتها بود} معادل ۷.۷ درصد رشد را به ثب رساند کرد، که کاملا بی سابقه بود.
اگر این جهش قیمت دلار نیمایی برای افزایش افسارگسیخته قیمت هایی که همین حالا هم در اوج تارخی خود به سر می برند، کافی نبود، قیمت های جهانی هم در هفته ای که گذشت، روندی کاملا مثبت داشتند و این اثر مثبت میانگین قیمت های جهانی هم مزید بر علت شد، تا اگر نه بیشترین رشد قیمت پلیمرها بین دو اعلام قیمت تجربه کنیم، دست کم یکی از هفته هایی را آغاز کنیم که در آن قیمت پایه مواد شیمیایی و پلیمرها به شکل اعجاب آوری افزایش یافته است.
امروز تنها ۵ یا شش گروه کالایی از میان پلیمرها کمتر از ۷.۷ درصد رشد قیمت پایه را تجربه کردند، و بیش از ۲۴ گروه از پلیمرها رشدی بیش از ۷.۷ درصد را تجربه کردند. از سوی دیگر، همان ۵ قلم هم کمتر از ۵.۵ درصد رشد را ثبت نکردند، تا به راستی میانگین رشد قیمت ها در این هفته، به شکلی خاص و تاریخی درآید به شکلی که دست کم، کارشناسان چنین رشد شدیدی را در سال اخیر به یاد ندارند.
بیشترین میزان رشد قیمت پایه این هفته به گروه کالایی پلی اتیلن اکستروژن PE 100 تعلق داشت و هشت گروه کالایی رشدی دو رقمی را تجربه کردند. در ادامه در جدول مقایسه ای قیمت ها با آخرین اعلام قیمت پایه پلیمرها به تاریخ دوم شهریورماه ۹۹، شما می توانید به این رشد افسانه ای قیمت ها به صورت جزئی دسترسی پیدا کنید. همچنین لینک دانلود قیمت ها در ادامه آمده است.
در تحلیل مفصلی که دیروز تحت عنوان ” لزوم اصلاح شیوه کشف قیمت پلیمرها برای خروج صنایع پایین دستی از اغماء ” نوشتیم، به تشریح در مورد این رشد دهشتناک قیمت پلیمرها که در قیمت هایی تاریخی به سر می بردند، پرداخته و نسبت به عواقب آن به شدت هشدار دادیم. اینجا یک بار دیگر، یکی دو مورد را که از همه مهمتر هستند، طرح خواهیم کرد. حال امروز یکشنبه ۱۶ شهریورماه، دفتر توسعه صنایع پایین دستی، با اجرای عینی عوامل موثر بر فرمول کشف قیمت های پایه، و اعلام قیمت های پایه جدید به شکل ابرتورمی، مهر تاییدی زد بر ذهنیت تورمی شکل گرفته در میان فعالان صنایع پایین دستی و خاصه صنعت پلاستیک، که هفته گذشته علی رغم رویا گونه بودن قیمت ها، حجم خریدشان عملا بیشتر هم شد، چرا که کاهش حجم خرید آنها، کمتر از کاهش حجم عرضه ها نسبت به هفته گذشته بود. این افزایش یا ثبات در خرید، در واقع ورود به فازیست که در اقتصاد به نام “انتظار تورمی” شناسایی میشود و از خود تورم به مراتب کشنده ترست، که در آن مصرف کننده با این انتظار که قیمتها حتما بیشتر خواهند شد و مرزهای جدیدی را فتح خواهند نمود، اقدام به خرید در قیمت های بالا می کند. بدین ترتیب، افت تقاضا که مهمترین عامل در کاهش قیمت هاست، رخ نمی دهد و کار تا جایی که نقدینگی تولیدکننده اجازه بدهد، ادامه خواهد داشت.
اولین نتیجه چنین انتظار تورمی، تعمیق رکودیست که به صورت سنتی با پایان فصل تابستان، از صنایع تکمیلی رخت بر می بست. حالا تولیدکننده که قیمت هزینه تمام شده محصولش به دلیل افزایش لجام گسیخته قیمت به شدت افزایش داشته است، محصول خود را روانه بازار می کند، اما از آنسو قدرت خرید وجود ندارد، ترکیب این روند که رکودست، و تکرار این چرخه خیلی زودتر ازآنچه فکر کنید، ما را به فاز رکود تورمی هدایت خواهد کرد. در این شرایط بد اقتصاد کلان، ورود به فاز رکود تورمی، می تواند حکم نیست و نابودی بسیاری ازکارگاهها وکارخانجات را صادر نماید. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به این مطلب مراجعه نمایید.
۱۶ شهریورماه ۱۳۹۹ را باید به خاطر سپرد، امروز دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی می توانست با هضم اندیشی و مآل اندیشی، اندکی و فقط اندکی مصلحت سنجی نموده و به جای اجرای عینی فرمول کشف قیمت ها، اجازه تنفس به صنایع پایین دستی بدهد، اما چنین نکرد و درست مطابق فرمول خود عمل کرد و بازار پلیمرها را عملا وارد فاز تورم انتظار تورمی نمود که مهلکه ایست که شاید در این شرایط رکودی، فرار از آن برای بسیاری میسر نباشد، ولی در عین حال امیدواریم به زودی با اقدامات سریع و چکشی این حباب ناشی از تورم انتظاری بترکد، و قیمت ها به ارزش ذاتی خود نزدیک شوند و باور بفرمایید، یگانه راه آن، اصلاح فرمول کشف قیمت های پایه است. در کشوری که ۹۰ درصد جریان تولید پلیمرها و مواد شیمیایی در داخل صورت می پذیرد، و مثلا تنها ممکن است یک کاتالیست خاص وارد شود یا تجهیزات ویژه ای که نمونه داخلی ندارد، دلیلی ندارد که سرنوشت قیمت ها به دلار و میانگین جهانی قیمت ها لااقل به شکلی که فعلا هست، گره بخورد. وزارت صمت و دولت باید بالاخره این جام زهر را بنوشد، ولو اینکه پتروشیمی ها با تمام نفوذ برای کسب منافع بیشتر بر شاهراههای حیاتی دولتی { نظیر عرضه دلار در سامانه نیما به عنوان اهرم فشار برای گرفتن امتیازات بیشتر} فشار وارد کنند.
جدول مقایسه ای قیمت پایه پلیمرها در دوم و شانزدهم شهریورماه ۱۳۹۹