چنانکه در پست های قبلی هشدار داده بودیم، افزایش قیمت DOP و دی اتیل هگزانول باعث فشار و مضیقه برای صنعت پی وی سی نرم شده است. حالا یکی از اعضای هیات مدیره جامعه کفش ایران، خبر از بروز اشکالات اساسی در صادرات محصولاتشان را رسانه ای کرده است.
به گزارش صنایع پلاستیک، رئیس هیات مدیره جامعه صنعت کفش ایران با اشاره به افزایش قیمت مواد اولیه مورد استفاده در صنعت چرم مصنوعی و کفش کشور از کاهش صادرات کفش به عراق و افعانستان خبر داده است.
محمد عرب، از افزایش لجام گسیخته و هفتگی نوعی الکل که همان ۲EH یا دی اتیل هگزانول است، به عنوان مهمترین مشکلی که صنعت کفش و چرم مصنوعی کشور را تحت فشار قرار داده، نام برد. وی با انتقاد نسبت به اینکه این ماده تنها در پتروشیمی شازند اراک تولید می شود، ولی طیف گسترده ای محصولات پلاستیکی از آن استفاده می کنند، اظهار داشت: قیمت پایه این محصول در صنایع پایین دستی ۹.۸۰۰ تومان است اما در حال حاضر قیمت آن در بورس به بیش از ۲۸ هزار تومان رسیده است.
متاسفانه واردات دی اتیل هگزانول در تناژ بالا توسط پتروشیمی شازند و پتروشیمی فارابی که در هفته گذشته صورت گرفته است نیز، نتوانسته است باعث شود تا این بازار دوباره در ریل خود قرار گرفته و عرضه و تقاضا تراز شوند. هر چند با توجه به قانون نانوشته ای در اقتصاد ایران، که می گوید اگر محصولی از قیمتی عبور کرد، دیگر تحت هیچ شرایطی به قیمت پایین تر باز نمی گردد!!! به نظر نمی رسد که حتا اگر عرضه بیش از تقاضا شود، باز هم شاهد تغییرات گسترده ای در قیمت این محصول باشیم.
همانطور که پیشتر هم در مقاله ای شرح دادیم، کاهش یکباره تولید و عرضه دی اتیل هگزانول در پایان سال گذشته {اسفندماه} در کنار موانعی چون محدودیت در واردات این کالای مهم برای صنعت پلاستیک، باعث بروز بحران در این بازار شده است.
رئیس هیات مدیره جامعه صنعت کفش ایران افزود: قیمت معامله این محصول در بورس کالا هم اکنون بیش از ۱۷ هزار تومانست. اما یک شکاف بین بازار آزاد و بورس کالا ایجاد شده است که بیش از ۱۰ هزارتومان بر قیمت دی اتیل هگزانول افزوده است. عرب با بیان افزایش قیمت هفتگی این ماده اولیه، اظهار کرد: «افزایش قیمت این ماده اولیه، تولید داخل را دچار مشکل کرده و اثرات منفی در صادرات نیز داشته است.»
متاسفانه بر اساس گفته های عرب، همین اخلال در تولید و توزیع دی اتیل هگزانول، سبب شده است که بازار کفش افغانستان که پیش از این تا حد قابل قبولی در اختیار صنعت کفش ایران بود، تا حد زیادی از دست برود و بازار عراق که یکی دیگر از بازارهای مهم صادرات کفش ایرانست نیز واردات خود را به شدت محدود کرده است. از دست رفتن بازارهای صادراتی کفش ایران در حالی صورت می گیرد که کشور به شدت به ارزهای ناشی از واردات کالاهای غیرنفتی نیاز دارد و از این حیث مسوولان ذی ربط باید پاسخگوی این شرایط اسفناک باشند.
عرب در ادامه به راه حل این معضل نیز اشاره کرده است و گفته است: پتروشیمی شازند در حال حاضر به صورت هفتگی ۱۱۰۰ تن از این کالا را عرضه می کنند، حال اگر این واحد میزان عرضه خود را به ۱۶۰۰ تن در هفته برساند، بخش مهمی از مشکل برطرف خواهد شد. وی همچنین از احتمال ضرر واردکنندگان جانبی که احیانا علاقند به ورود به این بازار و واردات دی اتیل هکزانول هستند، خبر داده است و تصریح نموده که اگر پتروشیمی شازند اراک ماهیانه ۲۰۰۰ تن هم واردات داشته باشد و قیمت دی اتیل هگزانول وارداتی خود را با قیمت تولید در داخل تلفیق نماید، قطعا نیاز کشور تامین می شود و هیچکس هم ضرر نخواهد کرد.
لازم به ذکرست در اینکه تراز شدن عرضه و تقاضا باعث کاهش قیمت خواهد شد، بحثی نیست اما خیلی بعید است که دوباره قیمت این ماده شیمیایی به قیمت سال ۱۳۹۷ و زیر ده هزار تومان باز گردد. بر اساس همان اصل یا قانون نانوشته ای که در اقتضاد کشور حاکمست.
بخشی از این مطلب از ایسنا اقتباس شده است.