دیروز دوشنبه ۱۷ تیرماه ۱۳۹۸، روز عرضه بهین یاب انواع پلی پروپیلن و پی وی سی بود. نگاهی انداخته ایم به عرضه ها، میزان ثبت تقاضا و معاملات این روز محصولات در تالار محصولات پتروشیمی بورس کالای ایران، که ذیلا به استحضار می رسد.
به گزارش صنایع پلاستیک، دیروز دوشنبه ۱۷ تیرماه ۱۳۹۸ مجموعا ۲۲ هزار و سیصد تن عرضه صورت گرفت. این میزان نسبت به هفته گذشته، با بیش از ۱۵۰۰ تن افزایش مواجه شد. تازه این نکته را در نظر داشته باشید که پتروشیمی شازند هم طی اطلاعیه اعلام کرده است که گرید Z30s پلی پروپیلن خود را امروز عرضه خواهد کرد. در نتیجه، برای بستن پرونده معاملات روز دوشنبه، باید میزان عرضه و تقاضا و معاملات این گرید نسبتا محبوب را نیز در نظر داشته باشیم و تا پایان امروز سه شنبه به انتظار بنشینیم.
اما فعلا و بدون در نظر گرفتن این عرضه پتروشیمی شازند، دیروز دوشنبه برای مجموع حدود ۲۲.۳۰۰ تن عرضه صورت گرفته، بیش از ۳۰۴۰۰ تن تقاضا به ثبت رسید، که در این بخش نیز مانند عرضه شاهد رشد بود. اما میزان حجم معاملات این هفته، چیزی حدود ۱۵.۵۰۰ تن بود که نسبت به هفته گذشته کمی بیش از هقتصد تن با کاهش مواجه بودیم. وقتی که با افزایش عرضه و تقاضا و کاهش حجم معاملات رو به رو می شویم، آنچه می توان دریافت اینست که خریداران علاقمند هستند که مقدار بیشتری خرید کنند، اما حاضر نیستند که رقمی بالاتر از قیمت پایه را برای مواد عرضه شده بپردازند. به همین دلیل تقاضا بالاتر می رود، اما بازار توان ندارد که از یک دامنه قیمتی به بالا خرید انجام دهد!!
کمبود نقدینگی به دلایل گوناگون از جمله، کاهش ارزش پول ملی، عدم بازگشت ارزهای ناشی از صادرات، عدم بازگشت هزینه های انجام شده برای تولیدات گذشته به علت رکود در فروش محصولات و مصنوعات پلیمری و ….. از مهمترین ادله این عدم کشش بازار برای رقابت است.
اگر بخواهیم محاسبه کنیم وضعیت بازار را از نظر درصد عرضه و معاملات هم مورد بررسی قرار دهیم، هفته گذشته چیزی حدود ۷۵ درصد از عرضه به انبارهای خریداران رفت، اما این هفته دوشنبه کمتر از ۷۰ درصد عرضه به فروش رفت که از افتی حدود ۶ درصدی { کمی بیش از ۵ درصد} حکایت دارد.
دیروز از حدود ۹.۳۰۰ تن پلی پروپیلن نساجی عرضه شده، بیش از ۸.۲۰۰ تن مورد معامله قرار گرفت که نسبت به کل معاملات حجم معاملات پلی پروپیلن نساجی کمی بیش از ۵۳ درصد بود.
از حدود ۹.۱۰۰ تن پی وی سی عرضه شده، رقم حدود ۳.۳۰۰ تن مورد معامله قرار گرفت که کمی بیش از ۲۱ درصد حجم کل معاملات را تشکیل می داد. ۳.۳۰۰ تن پی وی سی معامله شده نسبت به حجم عرضه آن در روز گذشته تنها کمی بیش از ۳۶.۲ درصد بود که نشان از ادامه رکود در صنعت پی وی سی دارد. برای اینکه از ادله این رکود مطلع شویید، از این لینک تحت عنوان ” مهمترین دلایل رکود در بازار پی وی سی ایران ” استفاده نمایید.
از بیش از ۳.۴۰۰ تن عرضه صورت گرفته پلی پروپیلن فیلم، تنها کمی بیش از ۱.۳۰۰ تن معامله صورت گرفت، که برای این کالا بسیار نا امید کننده به شمار می رود. و حکایت از رکود در حال تعمیق بازار پلیمرها دارد.تمام عرضه های این کالا در هفته های معمولی با رقابت هایی بالای سی و چهل درصد، به انبار معامله گران می رفت حالا متاسفانه شاهد هستیم که تنها کمی بیش از ۳۸ درصد از عرضه ها مورد معامله قرار می گیرد.
پلی پروپیلن شیمیایی دیروز ۴۸۰۰ تن عرضه داشت که از این میزان حدود ۲.۴۰۰ تن عرضه صورت گرفت. این میزان کم حجم معاملات در این کالای به خصوص که در این هفته ها، تنها کالایی بود که با رقابتهای مناسب به فروش می رفت، نشان از ضعف موثر تقاضا دارد، این ضعف تقاضا به دلیل رکود در کالا و محصولات تمام شده و معضل رکود اقتصاد کشور ریشه دارد و با ابزارهایی چون بالا بردن سقف خرید سهیمه کالا، قابل افزایش نیست!! دیروز کمی بیش از ۵۴ درصد، عرضه های پلی پروپیلن شیمیایی به فروش رفت.
تنها کالایی که دیروز تمام عرضه صورت گرفته برای آن، معامله شد پلی پروپیلن پزشکی بود که تنها ۲۰۰ تن عرضه داشت و همه آن توسط معامله گران خریداری شد. با این حال، این کالا هم رقابت شدیدی نداشت و با قیمت پایه معامله شد!!!
همچنان دو، سه گرید از محصولات پلی پروپیلن شیمیایی شرکت نوید زرشیمی در روز گذشته با رقم های ۳۰ و ۴۰ درصدی مورد معامله قرار گرفتند که نشان از بحران در ههمین گریدهای محدود پلی پروپیلن شیمیایی است.
در مجموع، بدون در نظر گرفتن گرید Z30s پتروشیمی شازند اراک، می توان گفت وضعیت بازار بورس کالای ایران، دیروز ۱۷ تیرماه نسبت به هفته گذشته یعنی دوشنبه ۱۱ تیرماه با اندکی اغماض ثبات نسبی داشت. اگر دقیق تر بخواهیم به مقایسه معاملات این دو هفته بپردازیم، باید بگوییم که این هفته نسبت به هفته گذشته بازار با کاهش بیش از ۵ درصدی حجم معاملات رو به رو شد. با وجود افزایش عرضه، شاهد کاهش هقتصد تنی معاملات بودیم و … که همگی نشان از عدم کشش و ضعف موثر تقاضاست.