هفته های اخیر، برای صنایعی که با DOP سر و کار دارند، هفته هایی پر التهاب است. به نظر می رسد با ادامه وضعیت کنونی، یعنی با فروش بیش از سی هزارتومانی کالایی که توسط کارشناسان تنها ۱۳ هزارتومان ارزشگذاری می شود، فاجعه ای بزرگ را رقم بزند. واردات دی اتیل هگزانول و DOP و اعلام ممنوعیت صادرات این کالا نیز، نتوانست بازار این کالای مهم را به ثبات و رقم واقعی ارزشش برساند. حالا در آخرین اقدام، کمیته تخصصی پتروشیمی طی تصمیمی اعلام کرد که عرضه های هفتگی پتروشیمی شازند می بایست از ۱۱۰۰ تن به ۱۳۰۰ تن افزایش یابند که با توجه به جمیع مشکلات موجود، بعید می رسد که این موضوع نیز بتواند نقش مهمی در تعادل بازار DOP بازی نماید.
به گزارش صنایع پلاستیک، در حالی امروز کمیته تخصصی پتروشیمی پس از ماهها التهاب در بازار DOP عرضه ۱۱۰۰ تنی دی اتیل هگزانول پتروشیمی شازند اراک را ۲۰۰ تن به صورت هفتگی افزایش داده است که نرخ DOP در بازار داخلی ایران به مرز ۳۱ هزارتومان رسیده است، بنابر ادعای کارشناسان بازار نرخ واقعی این کالا حدودا باید ۱۳ هزارتومان در هر کیلو باشد و نرخ فعلی ۲.۵ برابر بیشتر از نرخ واقعی است. این گروه تاکید می کنند ۶۰ درصد واحدهای تولیدکننده DOP به حالت تعطیل یا نیمه تعطیل درآمده اند و مشتریان صادراتی آنها از دست رفته است.
برخی از منابع موثق خبری از ورود محموله های وارداتی دی اتیل هگزانول که حدودا ۱۰ تا ۱۵ کانتینر است به بندر جبل علی خبر می دهند و احتمال می دهند ورود این محموله ها به ایران دست کم ۲ هفته به طول می انجامد.
این در حالی است که همچنان ظرفیت خرید کدهای معاملاتی دی اتیل هگزانول در بورس کالا ۴۴ تن است و به اعتقاد مصرف کنندگان در شرایط فعلی باید کاهش یابد؛ چرا که هنوز برخی از مصرف کنندگان دی اتیل هگزانول در بازار ایران دارای ۳ یا ۲ کد معاملاتی هستند و تقاضای بیشتری بر بازار تحمیل می کنند، هفته گذشته عرضه ۱۱۰۰ تنی دی اتیل هگزانول شازند حدودا دو برابر تقاضا داشت.
مصرف کنندگان DOP در خصوص افزایش واحدهای تولیدی می گویند: پیش تر تنها خریدار دی اتیل هگزانول شازند، پتروشیمی فارابی بود، اما در حال حاضر ۳۰ خریدار هر هفته در انتظار عرضه اندک پتروشیمی شازند هستند.
به گفته این گروه عرضه سلف دی اتیل هگزانول طی چند هفته می تواند به توازن بازار در این حوزه کمک کند، این در حالی است که طی هفته های اخیر صادرات DOP نیز متوقف شده، اما همچنان بازار این کالا در التهاب به سر می برد.
گر چه برخی از منابع خبری نزدیک به شرکت فارابی نیز از واردات دی اتیل هگزانول و ذخیره سازی محموله ها در مخازن این مجتمع خبر می دهند، اما برخی از آگاهان بازار می گویند: با توجه به مشکلات مالی در پتروشیمی فارابی، واردات دی اتیل هگزانول بعید به نظر می رسد، این گروه حتی از تعدیل برخی از پرسنل این شرکت در هفته های اخبر خبر داده و می گویند: اکثرا پتروشیمی فارابی، پیش از تولید DOP اقدام به فروش محموله به صورت پیش فروش می کند.
با این حال به نظر می رسد افزایش عرضه دی اتیل هگزانول، کاهش ظرفیت های خرید کدهای معاملاتی و پالایش خریداران، از سوی دیگر سقف قیمت برای خرید آن در بورس کالا می تواند به این بازار کمک کند.
به نظر نمی رسد، اگر وضعیت بازار دی اتیل هگزانول و DOP به همین شکل ادامه داشته باشد، صنایعی نظیر پی وی سی نرم، مگر تعداد محدودی واحد بزرگ که دارای چندینی کد معاملاتی در بورس کالای ایران هستند، بتوانند زیر فشار ناشی از افزایش قیمت خارج از تصور این مواد مدت زیادی دوام بیاورند، کماینکه همین حالا هم با تعطیلی واحدهایی در این صنعت مواجه بوده ایم. {برای اطلاعات بیشتر این مطلب را مطالعه کنید.}
بخشی از خبر از پتروتحلیل برگرفته شده است.