آسیب کلیه در مرحله ی پیشرفته و حاد خود، مطابق آمار موجود می تواند از هر دو بیمار برای یکی از آنها کشنده باشد. در نتیجه، امکان شناسایی بیماری کلیوی در مراحل اولیه از اهمیت به سزایی برخوردار می باشد و خبر خوب اینست که هم اکنون این امکان مهیا شده است و می توان بیماری را در مراحل اولیه تشخیص داد، در حالی که درمان هنوز نسبتا ساده و خطر ابتلا به حالت حاد بیماری کلیوی از بیمار دور است. نکته ی کلیدی برای این روش تشخیص بیماری کلیوی در مراحل بدوی و ابتدایی آن، یک پلیمر جدید است که در آکادمی شیمی و فیزیک علوم لهستان در ورشو طراحی شده است.
به گزارش واحد ترجمه و تولید محتوی ماهنامه صنایع پلاستیک، این ابزار تشخیصی توسط پلیمری کار می کند که به بررسی میزان یک نوع پروتئین در خون می پردازد که از اهم نشانه های ابتلا به بیماری کلیوی است. این پروتئین مخصوص که ” لیپوکالین-۲ ” نامیده می شود، نشان دهنده ی ابتلا به بیماری کلیوی است. دکتر نوورثا از آکادمی شیمی و فیزیک ورشو (لهستان) می گوید: “لیپوکالین-۲، یک نشانگر پروتئینی برای آسیب حاد کلیه است.”
پرفسور سوفیا ایسکیرکو نویسنده ی اصلی تحقیق مذکور در نشریه ACS Applied Materials & Interfaces اظهار می نماید: ” قبل از ایجاد آسیب کلیوی، غلظت لیپوکالین در خون بیمار افزایش می یابد، بنابراین ما یک پلیمر را ساختیم که در آن حفره های مولکولی وجود دارد که مناسب برای شکل و خواص مولکول های این ترکیب است. احتمال این که هر پروتئین دیگری که در آنها جذب می شود، بسیار، بسیار ناچیز است. در نتیجه این پلیمر می تواند به سهولت میزان این پروتئین را در خون شناسایی کرده و در صورت زیاد بودن آن در خون، هشدار لازم را به ما بدهد تا در همان مراحل اول، که بیماری کلیه دارای کمترین نشانه است بتوانیم به نارسایی آن پی ببریم و از حاد شدن این نارسایی جلوگیری نماییم.”
دکتر نوورثا دیگر محقق درگیر در پروژه ی مذکور، می گوید: “هنگامی که مولکول های لیپوکالین در محلول آزمون با یک پلیمر تشکیل شده به این ترتیب قرار می گیرند، بعضی از آنها به حفره ها منتقل می شوند. اما پروتئین ها بسیار بزرگ هستند و تمایلی به مهاجرت از طریق شبکه پلیمر ندارند. بنابراین، ساختار پلیمر ما باید به اندازه کافی مصنوعی به نظر برسد تا اطمینان حاصل شود که مولکول های لیپوکالین بهترین دسترسی را به بیشترین تعداد حفره ها دارند، اما نه بیش از حد”
گفتنی است که این پلیمر با استفاده از انواع حسگرهای شیمیایی، نشانگرهای زیستی و ترکیبات بیولوژیکی قادر است که غلظت و ترکیب مایعات را اندازه گیری نماید و تشخیص دهد.
لازم به ذکرست که نارسایی حاد کلیه، متاسفانه حتا تا ۵۰ درصد، باعث از دست دادن جان انسانها می شود. در صورتیکه اگر این نارسایی در مراحل اولیه کشف شده و به مراحل حاد نرسد، قابلیت درمان را داراست.
منبع: AAAS