به گزارش صنایع پلاستیک، ادامه جنگ تعرفه ها، سبب شده است تا آمریکایی ها تمایل چندانی به واردات محصولات پتروشیمی و به ویژه پلیمرها از چین نداشته باشند،و تولیدکنندگان چینی هم به دنبال بازارهای جایگزین هستند. ادامه جنگ اقتصادی آمریکا و چین، با توجه به اتفاقات اخیر و ارسال نشانه هایی از عدم ادامه مذاکرات، سبب کاهش قیمت نفت هم شده است که این نیز خود به خودی قیمت پلیمرها رد سراشیبی سقوط قرار می دهد. متاسفانه با سیاست هایی که ایالات متحده پیش گرفته است و بر خلاف اصول اقتصاد جهانی و جهانی شدن است، جهان را یک دوره رکودی تهدید می کند که بازار پلیمرها را نیز نه تنها از آن مستثنا نیستند، بلکه حتا دلایل بیشتری برای رکود بیشتر دارند.
موضوعات مذکور در کنار قرار گرفتن خوراک های پتروشیمی نظیر نفتا، در ارزان ترین حالت خود در سال جاری میلادی، افزایش روز افزون استفاده از بیوپلاستیک ها و پلیمرهای بازیافتی و … همه و همه بازار پلیمرهای سنتی جهان را با یک رکود نسبی مواجه ساخته است و پلیمرها در این بازارها، در بهترین حالت ثبات را تجربه می کنند. به صورت کلی در این بازار، در حال حاضر عرضه بیش از تقاضاست و همه این موارد سبب شده است که در این هفته هم، وضعیت مانند چند ماه اخیر – به استثا دو هفته – بوده و بازار پلیمرهای سیر نزولی را تجربه کرد.
ثبات قیمت پی وی سی و افت قیمت پلی اتیلن ها:
پی وی سی سوسپانسیون پس از دو هفته پیشرفت در قیمت این هفته در بازارهای شرق و جنوب شرق و جنوب آسیا با ثبات قیمتی همراه بود. البته اینکه قیمت پی وی سی سوسپانسیون در بازارهای جهانی در دو هفته گذشته افزایشی بود هم سبب نشد تا در ایران این گروه کالایی در هفته گذشته با کاهش ۲.۶ درصدی مواجه نباشد.
پلی اتیلن سبک خطی هم در تمام بازارهای آسیایی با کاهش قیمت مواجه بود. در بازار شرق آسیا، پلی اتیلن خطی ۳.۶۵ درصد افت قیمت را تجربه کرد و در بازار آسیای جنوب شرقی کاهش ۲.۰۶ درصدی را به ثبت رساند.
همه پلی اتیلن های سنگین هم با کاهش قیمت مواجه بودند. پلی اتیلن سنگین تزریقی بیشترین کاهش قیمت را در بازارهای جنوب شرق آسیا ثبت نمود که معادل ۲.۲۲ درصد ارزان شد. در بازار جنوب آسیا هم این گروه کالایی با اندکی تفاوت ۲.۱۸ درصد افت را تجربه کرد و در شرق آسیا، با کمترین میزان کاهش قیمت یعنی ۱.۷۲ درصد معامله شد.
پلی اتیلن سنگین بادی، در همه بازارها با یک ضریب حدودی کاهش را تجربه کرد. این کالا در بازار شرق آسیا، ۲.۲ در بازار جنوب شرقی آسیا ۲.۱۵ و در بازار جنوب آسیا ۲.۱۱ درصد کاهش قیمت را نسبت به هفته گذشته به ثبت رساند.
پلی اتیلن سنگین فیلم، بیشترین نوسان را در گروه کالایی پلی اتیلن های سنگین داشت. این کالا در بازارهای جنوب آسیا تنها با ۰.۵۲ درصد افت قیمت پایه رو به رو شد. اما در بازار شرق آسیا با ۲.۶ درصد کاهش قیمت معامله شد. پلی اتیلن سنگین فیلم در بازار آسیای جنوب شرقی، در میانگین دو بازار دیگر کاهش قیمت را تجربه نموده و تا ۱.۵۵ درصد نزول قیمت را به ثبت رساند.
پلی پروپیلن ها در بازارهای جهانی :
وضعیت پلی پروپیلن ها نسبت به پلی اتیلن ها از ثبات بیشتری برخوردار بود. در بازار شرق آسیا عمدتا انواع پلی پروپیلن ها با کاهش قیمت مواجه شدند. کاهش قیمتی که با اندکی اغماض ۱ درصد بود. ( در بازه ۰.۹۷ درصد تا ۰.۹۹ درصد) و تنها یک نوع از انواع این کالا، در بازار شرق آسیا ثبات قیمت داشت، آنهم پلی پروپیلن شیمیایی بدون تغییر قیمت معامله شد.
آسیای جنوبی شرقی، در مجموع شاهد بیشترین افت قیمت انواع پلی پروپیلن ها در هفته گذشته بود. پلی پروپیلن نساجی و پلی پروپیلن تزریقی در بازارهای آسیای شرقی در هفته ای که گذشت، ۰.۹۷ درصد افت را به ثبت رساندند. پلی پروپیلن فیلم اما با ۱.۴۲ درصد کاهش قیمت بیشترین نزول قیمتی را در بین پلی پروپیلن ها در بازار آسیای شرقی تجربه کرد و پلی پروپیلن شیمیایی هم با ۰.۴۷ درصد کاهش قیمت،در هر تن ۵ دلار کاهش داشت.
رفتار بازار جنوب آسیا، مانند دو هفته گذشته در ارتباط با گروه کالایی پلی پروپیلن ها، با دو بازار شرق و جنوب شرقی آسیا متفاوت بود. اصولا در هفته های گذشته، در ارتباط این گروه کالایی رفتار متضادی را در بازار جنوب آسیا شاهد بوده ایم. این هفته پلی پروپیلن نساجی و تزریقی در این بازار با ۰.۹۲ درصد افزایش رو به رو بودند، و پلی پروپیلن شیمیایی و پلی پروپیلن فیلم هم بدون تغییر قیمت ثبات را تجربه نمودند.
پلی استایرن معمولی در بازار شرق آسیا ثبات داشت اما در بازار آسیای جنوب شرقی با حدود ۰.۸۶ درصد افت مواجه گردید. پلی استایرن مقاوم اما در هر دو بازار روندی کاهشی را ثبت کرد . در بازار شرق آسیا، این کالای پلیمری ۱.۶۴ و در بازار جنوب شرقی آسیا با ۰.۷۹ درصد افت مواجه شد.
اکریلونیتریل بوتادین استایرن هم در هر دو بازار شرق و جنوب شرقی آسیا ثبات مطلق را تجربه نمود و بدون هیچ تغییری در قیمت معامله شد. این دومین هفته متوالی است که این کالا ثبات دارد. در بازار ایران هم هفته گذشته گروه کالایی ABS، کمترین میزان کاهش قیمت (معادل کاهش قیمت دلار نیمایی یعنی ۱.۷۴ درصد) را ثبت نمود. برای این هفته نیز به نظر می رسد، این کالا با کاهشی به میزان کاهش قیمت میانگین دلار نیمایی مواجه گردد.
بازار خاورمیانه:
در بازار خاورمیانه هم روند بازار کاهشی بود، لیکن به نظر می رسد که شدت بیشتری را نسبت به سایر بازارها ثبت نمود. در این بازار پلی اتیلن سنگین ( و کلیه مشتقات زیر مجموعه اش) ۱.۳۸ درصد ارزانتر شدند. پلی اتیلن سبک هم به تبعیت از روند جهانی، کاهش بیشتری معادل ۲.۵۲ را به ثبت رساند. پلی اتیلن سبک خطی در بازار خاورمیانه با ۱.۵۱ درصد کاهش قیمت معامله شد .
پلی پروپیلن ها هم در بازار خاورمیانه مانند بازارهای شرق و جنوب شرقی آسیا، کاهش قیمت را به ثبت رساندند. پلی پروپیلن نساجی ۰.۶ و پلی پروپیلن شیمیایی (دو برابر) یعنی ۱.۲ درصد کاهش قیمت را نسبت به هفته گذشته به ثبت رساندند.
نتیجه گیری:
شنبه ۹ شهریورماه ۱۳۹۸، قیمت میانگین دلار نیمایی نسبت به یکشنبه گذشته حدودا ۱۰۴ تومان کاهش را به ثبت رساند. این بدان معناست که فردا، در صورت رعایت فرمول توسط دفتر توسعه صنایع پایین دستی، کمترین میزان کاهش قیمت ها باید به میزان کاهش قیمت دلار نیمایی باشد. همچنین انتظار می رود که پلی اتیلن ها، به ویژه پلی اتیلن سنگین با ریزش قیمت مواجه شوند.
آنچه از شواهد و قرائن بر می آید اینست که بازار پلی پروپیلن ها هم فراد یک درصد بیشتر از کاهش قیمت دلار نیمایی افت قیمت پایه را به ثبت برسانند. در گروه کالایی پلی استایرن هم شاهد کاهش هستیم، لیکن به نظر نمی رسد که این کاهش قیمت چندان زیاد باشد. تقریبا با قاطعیت می توان اکریلونیتریل بوتادین استایرن، یا کمترین یا دست کم یکی از کمترین میزان کاهش قیمت ها را ثبت نماید. اگر بخواهیم یک پیش بینی داشته باشیم، معتقد هستیم در صورت رعایت همه موارد، قیمت این کالا به میزان کاهش قیمت دلار نیمایی، افت قیمت پایه را به ثبت رساند، اتفاقی که برای دومین هفته – در صورت رخ دادن – تکرار خواهد شد.