به گزارش صنایع پلاستیک، در هفته گذشته منتهی به ۲۹ نوامبر ۲۰۱۹ یا ۸ آذرماه ۱۳۹۸ شاهد هستیم که در مجموع روند کاهشی بازار پلیمرها که ماههاست، به علت کمبود تقاضا در برابر عرضه جریان غالب بازارست، در هفته گذشته شیب کمتری داشته است. چندین کالا در بازارهای گوناگون ثبات قیمت داشتند، و سایر گروه های کالایی هم که با کاهش مواجه شدند، نسبت به بسیاری از هفته های گذشته، کاهش کمتری را تجربه کرده اند. این موضوع در کنار افزایش بیش از یک درصدی قیمت میانگین دلار نیمایی منتهی به ۷ آذرماه، اگر فرمول کشف قیمت ها رعایت شود، در این هفته شاهد افزایش قطعی برخی از کالاها هستیم و سایر کالاها هم یا ثبات را تجربه خواهند کرد که ناشی از خنثی شدن اثر کاهشی قیمت های جهانی توسط اثر افزایشی قیمت دلار نیمایی است و یا اندکی افزایش را به ثبت خواهند رساند. کالاهایی که در بازارهای جهانی ثبات داشته اند، دست کم به میزان رشد قیمت دلار نیمایی با افزایش قیمت پایه مواجه خواهند شد.
با این مقدمه نگاهی می اندازیم به بازارهای مختلف و میزان تغییرات در گروه ها و گریدهای گوناگون کالاها در بازارهای شرق، جنوب شرق، جنوب و غرب (خاورمیانه) آسیا:
پلی اتیلن ها:
گروه پلی اتیلن ها در این هفته مجموعا روندی کاهشی داشتند، اما این کاهش قیمت در هیچ بازاری از ۲.۵ درصد فراتر نرفت. این در حالیست که ما در برخی هفته های گذشته شاهد کاهش ۸ درصدی در گروه های کالایی پلی اتیلن بوده ایم.
در این هفته روند نزولی پلی اتیلن خطی معمولی تقریبا متوقف شد. اما گروه کالایی پلی اتیلن سنگین در بازارهای شرق، جنوب شرق و جنوب آسیا روندی کاهشی داشتند. این کاهش در این کالاها و گریدها در بازه ۱.۲ تا ۲.۵ درصد بود.
پلی اتیلن سنگین تزریقی در بازارهای شرق و جنوب آسیا با ۲.۵ و ۲.۴۴ درصد کاهش تقریبا به یک میزان افت قیمت را تجربه کرد و در بازار جنوب شرقی آسیا، میزان کاهش قیمت این گروه کالایی بیش از ۱.۲۲ درصد نبود.
پلی اتیلن سنگین بادی در تمام بازارهای شرق، جنوب شرقی و جنوب آسیا تقریبا به یک میزان با کاهش ارزش مواجه شد. این کالا حدودا ۱.۲ درصد از ارزش خود در این بازارها از دست داد که به معنای کاهش ده دلاری در تن برای این گروه کالایی بود.
پلی اتیلن سنگین فیلم در بازارهای شرق و جنوب شرقی آسیا تقریبا به یک میزان کاهش قیمت را به ثبت رساند و در بازار جنوب آسیا، میزان کاهش قیمت پلی اتیلن سنگین فیلم تقریبا دو برابر سایر بازارها بود. به این وجه که در بازار شرق آسیا این کالا ۱.۲۴ درصد، در بازار جنوب شرقی آسیا ۱.۲۱ درصد و در بازار جنوب آسیا ۲.۵ درصد از ارزشش را به نسبت هفته گذشته از دست داد.
پلی پروپلین ها:
در گروه پلی پروپیلن ها در مجموع شاهد کاهش ارزش بیشتری نسبت به گروه کالایی پلی اتیلن ها بودیم. پلی اتیلن نساجی در بازار شرق آسیا، ۲.۶۸ درصد ارزانتر نسبت به هفته قبل معامله شد. در بازار جنوب شرقی آسیا ۱.۰۳ درصد کاهش در این گروه کالایی به ثبت رسید و در بازار جنوب آسیا با افت ۲.۵۴ درصدی پلی پروپیلن نساجی مواجه بودیم.
پلی پروپیلن تزریقی به ترتیب در بازارهای شرق، جنوب شرقی و جنوب آسیا به ترتیب با کاهشی برابر ۱.۶۱ درصد، ۱.۰۳ درصد و ۲.۵۴ درصد مواجه شد.
کاهشی ترین روند قیمت در میان گروههای گوناگون پلی پروپیلن را پلی پروپیلن فیلم به ثبت رساند. پلی پروپیلن فیلم در بازار شرق آسیا با ۲.۶۲ درصد کاهش قیمت معامله شد. این در حالی بود که در بازار آسیای جنوبی شرقی این گروه کالایی تنها ۱.۰۲ درصد افت قیمت را تجربه کرد و در بازار جنوب آسیا با حدود سه درصد ( ۲.۹۷ درصد ) شاهد بیشترین کاهش قیمت برای این گروه کالایی بودیم.
پلی پروپیلن شیمیایی در بازار شرق آسیا در هفته گذشته ثبات را تجربه کرد و قیمتش تغییری نکرد. در بازارهای جنوب شرقی و جنوب آسیا هم این کالا به ترتیب با ۲.۰۴ درصد و ۲.۹۴ درصد کاهش قیمت مورد معامله قرار گرفت.
پی وی سی و ABS:
گروه کالایی پی وی سی این هفته در همه بازارها ثبات قیمت را به ثبت رساند و در برابر فیلد تغییر قیمت انواع پی وی سی سوسپانسیون در تمام بازارها رقم صفر نقش بست. این بدان معناست که اگر قرار باشد دفتر توسعه صنایع پایین دستی از فرمول خود برای کشف قیمت ها استفاده نماید، احتمالا این گروه کالایی باید با بیشترین میزان افزایش قیمت مواجه گردد. با توجه به وضعیت وخیم صنعت پی وی سی در کشور، خاصه صنعت پی وی سی نرم، مشخص نیست افزایش قیمت شدید این گروه کالایی چه تاثیری بر بازار آن خواهد داشت؟
اکریلونیتریل بوتادین استایرن یا همان ABS هم دیگر گروه کالایی است که در هفته گذشته در بازارهای شرق، جنوب شرق آسیا ثبات قیمت داشت و نه افزایش قیمت و نه کاهش قیمت را تجربه کرد. در نتیچه یکی دیگر از کالاهایی که انتظار می رود بیشترین میزان رشد قیمت را داشته باشد، گروه کالایی ABS است که باید دست کم به میزان افزایش قیمت دلار نیمایی با رشد ارزش نسبت به هفته گذشته مواجه گردد.
پلی استایرن:
پس از این دو گروه کالایی گروه کالایی پلی استایرن ها، کمترین میزان کاهش قیمت را به ثبت رسانده است. پلی استایرن معمولی در بازارهای شرق و جنوب شرقی آسیا حدود ۰.۹ درصد افت قیمت را ثبت نمود و پلی استایرن مقاوم در این بازارها، به ترتیب ۰.۸۸ و ۰.۸۶ درصد کاهش را تجربه کرد. به این ترتیب، به نظر می رسد اگر میزان افزایش قیمت دلار نیمایی بیش از یک درصد باشد،(که تا لحظه تنظیم این گزارش چنین است.) این گروه کالایی هم روندی افزایشی خواهد داشت و می بایست نسبت به سایر گروهها، رشد بیشتری را تجربه کند.
بازار خاورمیانه:
در بازار خاورمیانه پلی اتیلن سنگین و مشتقات آن با کاهش ۲.۲۲ درصدی مواجه شد که قیمت این گروه کالایی را در هر تن ۲۲ دلار کاهش داد. میزان کاهش پلی اتیلن سبک و زیر مجموعه هایش از پلی اتیلن سنگین در این بازار کمتر بود و با افتی معادل ۱.۱۷ درصد رو به رو گردید. بر خلاف بازارهای جهانی، پلی اتیلن سبک خطی در بازار خاورمیانه با کاهش نسبتا زیادی – در مقابل سایر بازارها که ثبات داشتند. – مواجه شد و ۲.۰۳ درصد از ارزش خود را نسبت به هفته گذشته از دست داد.
اما در بازار خاورمیانه هم بیشترین میزان کاهش قیمت به گروه پلی پروپیلن ها تعلق داشت. پلی پروپیلن نساجی در این بازار ۲.۵۷ درصد نسبت به هفته گذشته ارزانتر شد و پلی پروپیلن تزریقی با افتی معادل ۲.۳۶ درصد معامله گردید.
نتیجه گیری:
برای سومین هفته متوالی با روند افزایشی قیمت دلار نیمایی مواجه هستیم با این تفاوت که در دو هفته گذشته میزان رشد قیمت دلار نیمایی آنچنان قابل توجه نبود، لیکن این هفته و تا این لحظه رشد قیمت دلار نیمایی باعث افزایش بیش از یک درصدی قیمت های پایه مواد پلیمری و شیمیایی خواهد شد. در برخی از گروهها، این رشد قیمت های جهانی را خنثی می کند و در برخی دیگر ضمن اینکه اثر کاهشی قیمت های جهانی را جبران می کند باعث افزایش قیمت آنها نیز خواهد شد. به نظر می رسد، گروه های کالایی که در بازارهای جهانی با افت قیمت مواجه نبودند، می بایست با اعمال اثر افزایشی دلار نیمایی بیش از سایر گروه ها افزایش قیمت پایه داشته باشند.
لازم به ذکرست تمام این ها تحلیل ها ما بر اساس اینست که فرمول کشف قیمت ها رعایت شود و الا تا لحظه انتشار قیمت ها تجربه ثابت کرده است که نمی توان هیچ سخن قاطعی را به میان آورد.
در هر حال، به نظر نمی رسد چه میزان افزایش اکثر گریدها و چه کاهش آنها – که به نظر بعید می رسد که تعداد گروه هایی که قیمت کاهشی داشته باشند، زیاد باشد. – در حجم معاملات تاثیری چندانی بگذارد. چرا که اثر کاهشی قیمت های جهانی و اثر افزایشی قیمت دلار نیمایی یکدیگر را خنثی می کنند و در مواردی که گروه کالایی هم افزایش قیمت را تجربه کند، می بایست این رشد قیمت ناچیز و محدود باشد. از طرفی جو روانی برای خرید فعلا مهیاست و دو هفته گذشته نیز علی رغم روند افزایشی قیمت ها شاهد خریدهایی بالاتر از تصور بوده ایم. اگر در اعلام قیمت های پایه اتفاق ویژه ای رخ ندهد، انتظار نمی رود که حجم معاملات تاثیر چندانی از قیمت های پایه در هفته جاری داشته باشد.