به گزارش صنایع پلاستیک، با افزایش جمعیت جهان و رشد جوامع بشری ضرورت ایجاد زیرساخت های زندگی بیش از پیش احساس می شد.سامانه حمل و نقل زمینی، محیط زیست ، مسکن و شاید مهمتر از همه آب نیازهایی بودند، که برای بقای بشر در عصر فعلی باید فکری برای آنها می شد. ساخت تونل و برج های مسکونی و روش های دفع زباله و جمع آوری پسماند های آن ها، بطوری که به محیط زیست آسیبی نزند و همچینن جمع آوری آب های سطحی از طریق ساخت سدها و استخرها از دغدغه های اصلی بودند. در این راستا عایق های پلیمری که به ژئوممبران معروف هستند طراحی و ساخته شدند.
ژئوممبران ها، ورق های پلیمری منعطفی هستند که به عنوان عایق در برابر مهاجرت مایعات یا گازها در پروژه های ساختمانی، راه سازی، پرورش آبزیان و پسماندهای خانگی و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. از سال ۱۹۷۰ به بعد در صنعت استخراج معادن به طور وسیعی استفاده شده اند.
ژئوممبران ها با توجه به پایه پلیمر، دارای انواع مختلفی هستند و هر کدام از آن ها دارای خواص متفاوتی می باشند و با توجه به کاربرد نهایی ، مقاومت شیمیایی ، خواص مکانیکی ، پایداری در برابر شرایط آب و هوایی ، نحوه نصب و هزینه تمام شده ، انتخاب می شوند.
خواص ژئوممبران های پلیمری تابع نوع ساختار پلیمر و وزن مولکولی و کریستالینیتی آن است. کریستالینیتی یکی از خواص بسیار مهم پلیمرها است. پلیمرها به دو شکل کریستال و آمورف وجود دارند.
ژئوممبران ها را می توان به دو دسته تقسیم بندی کرد :
- گرماسخت
- گرمانرم
برای انتخاب یک ژئوممبران مناسب برای کاربرد خاص مورد نظر باید به این نکات دقت کرد:
- انتخاب نوع پلیمر
- نوع الیافی که برای تقویت آن استفاده میشود
- رنگ لایه ها
- ضخامت
- شکل سطح
- طول عمر
- خواص مکانیکی
- مقاومت شیمیایی
- سهولت نصب
انواع ژئوممبران بر اساس نوع پلیمر عبارت است از:
- PVC
- HDPE
- LLDPE
- FPP
- CSPE
- EPDM
- Butyl Rubber
- Nitrile rubber
ژئوممبرانها را میتوان طبق جدول زیر دسته بندی کرد:
جدول زیر مقایسه بین انواع ژئوممبران ها و فواید و معایب آنها را نشان می دهد:
ژئوممبران های P-PVC به علت خواص مکانیکی فوق العاده و مقاومت شیمیایی مناسبی که دارند برای ضد آب کردن تونل ها، مخازن آب، استخرها و فونداسیون ها استفاده می شوند.
این میزان مصرف را می توان به دو علت ربط داد: اول به علت ساختار مناسب این نوع ژئوممبران و دیگری، به دلیل تحمل شرایط جوی مختلف است.
در طول چهل سال اخیر، انواع زیادی از ژئوممبران های P-PVC طراحی و ساخته شده است که در نهایت با توجه به استانداردهای موجود در اروپا نهایتا دو نوع ژئوممبران برای این بازار سخت انتخاب شد.
در کشورهای آلمانی زبان، ژئوممبران سیگنال لایه دار یا دو رنگ (signal layer) وارد تمام استاندارد های مهم شده است. هدف از تولید ژئوممبران سیگنال لایه دار (signal layer) شناسایی و تشخیص درزها و مشکلات عایق ژئوممبران است .
در فرانسه و دیگر کشورهای دیگر مدیترانه ای، عموما ژئوممبران های نیمه شفاف برای مصرف عایق های ضد آب بکار می روند.
فرایند تولید ژئو ممبران پی وی سی به روش ریخته گی (Casting Extrusion )
روکش مجاری بزرگ آب با استفاده از ژئو ممبران پی وی سی
روکش سقف انبار در مناطق کوهستانی با استفاده از ژئو ممبران پی وی سی
روکش کف مجاری آب ورودی به سد با استفاده از ژئو ممبران پی وی سی
این مطلب در پرونده شماره ۳۳۷ ماهنامه صنایع پلاستیک منتشر شده است و تنها با ذکر نام منبع قابل بازنشر است.