این هفته بالاخره پس از شش هفته نزول قیمت و یک هفته {هفته گذشته } ثبات نسبی، با رشد قیمت در بازارهای پلیمری جهان مواجه شدیم. البته این نمی تواند برای تولیدکنندگان صنعت پلاستیک کشور، خبر چندان مسرت بخشی باشد، چرا که تا به همین لحظه دلار نیمایی با رشد حدود ۲۰۰ تومانی مواجه شده است و افزایش قیمت های میانگین جهانی به مفهوم جهش در قیمت های پایه فردا یکشنبه ۱۶ تیرماه است. البته اگر دفتر توسعه صنایع پایین دستی به فرمول خود وفادار بماند.
به گزارش صنایع پلاستیک، در قیاس قیمت های منتهی به روز جمعه ۵ ژوئن با جمعه دو هفته پیش، تغییرات ذیل ایجاد شده است. علت مقایسه قیمتهای مواد پلیمری با قیمتهای دو هفته قبل اینست که دفتر توسعه صنایع پایین دستی به دلیل تعطیلات شنبه گذشته، هفته گذشته قیمتهای جدید را اعلام نکرد لذا برای اعلام قیمتهای پایه جدید، تغییرات قیمت پلیمرها در این هفته را نسبت به دو هفته قبلتر مصادف با دوم تیرماه ۹۸ و ۲۱ ژوئن ۲۰۱۹ خواهد سنجید.
گروه پی وی سی های سوسپانسیون در این دو هفته، در دو بازار آسیای شرقی و جنوب آسیا تغییر قیمتی نداشتند، لیکن در آسیای شرقی با ۱.۱۵ درصد رشد مواجه شدند.
پلی اتیلن سبک خطی در بازارها به طور کلی با رشد مواجه شد. در آسیای شرقی این رشد حدود ۲.۲ درصد و در بازار آسیای جنوب شرقی نیز قیمت این کالا ۱درصد افزایش نرخ را به ثبت رساند.
پلی اتیلن سبک خطی Butene با جهش ۵.۵ درصدی در شرق آسیا مواجه شد. اما در دوبازار دیگر این میزان بالای رشد را تجربه نکرد و به افزایش حدودا دو درصدی در بازارهای جنوب شرقی و جنوب آسیا اکتفا کرد.
قیمت های برای پلی اتیلن سنگین تزریقی هم روندی رو به فزونی داشت. این کالا در شرق آسیا ۲.۳ و آسیای جنوب شرقی ۱.۱ و در بازارهای جنوب آسیا ۲.۷ درصد نسبت به دو هفته پیش گرانتر شد.
پلی اتیلن سنگین بادی در حالی در بازارهای جنوب آسیا با ثبات همراه بود و تغییر قیمتی را تجربه نکرد، که در بازارهای شرق آسیا و آسیای جنوب شرقی حدود ۱ درصد افزایش قیمت را به ثبت رساند.
پلی اتیلن سنگین فیلم در بازار شرق آسیا با جهش حدود ۶.۳ درصدی رو به رو شد و در بازارهای جنوب آسیا و آسیای جنوب شرقی تنها ۲ درصد افزایش قیمت داشت.
پلی پروپیلن نساجی هم در بازار شرق آسیا جهش ۴ درصدی را تجربه کرد. این کالا در بازار آسیای جنوب شرقی حدود ۱.۹ درصد و در بازار جنوب آسیا حدود ۰.۹ درصد رشد را به ثبت رساند.
پلی پروپیلن فیلم در بازار جنوب آسیا بدون تغییر قیمت نسبت به دو هفته قبل باقی ماند، اما مانند بسیار دیگر از گریدها در بازار شرق آسیا با رشد نسبتا بالایی حدود ۲.۹ درصد مواجه شد. قیمت این کالا در بازار آسیای جنوب شرقی ۱.۹ درصد گرانتر شد.
پلی پروپیلن شیمیایی، کالایی که در این رکود بازار پلیمرها در ایران در برخی گریدها با بحران مواجه است، در بازارهای شرق آسیا ۳.۸ درصد نسبت به دو هفته قبلتر گرانتر به فروش رفت و بازارهای آسیای جنوب شرقی شاهد رشد ۱.۹ این کالا بودند. در بازار جنوب آسیا، تغییر قیمتی در این کالا ثبت نشد.
پلی استایرن معمولی در بازارهای شرق و جنوب شرقی آسیا، حدود ۰.۸ درصد افزایش را به ثبت رساند. متاسفانه از معاملات این کالا در بازار جنوب آسیا خبری در دست نیست.
پلی استایرن مقاوم نیز در بازار جنوب شرقی آسیا ثبات را تجربه کرد و تغییر قیتمی نداشت و در بازار شرق آسیا با رشد اندک حدود ۰.۸ درصد مواجه گردید.
ABS هم در حالی در دو بازار شرق و جنوب شرقی آسیا رشد ۲.۱ درصدی را به ثبت رساند که از معاملات آن در بازار جنوب آسیا، اطلاعات موثقی عرضه نشده است.
بازارهای منطقه خاورمیانه نیز، یکسره افزایشی بودند. در این بازارها پلی اتیلن سنگین به میزان ۲.۶ درصد، پلی اتیلن سبک حدود ۱ درصد، پلی اتیلن سبک خطی حدود ۲.۳ درصد رشد قیمت را به ثبت رساندند.
دو کالای پلی پروپیلن نساجی و شیمیایی نیز در بازار حاشیه جنوبی خلیج فارس با افزایش ۲.۱ درصدی مواجه شدند.
در کل می توان گفت پلیمرها این هفته در بازار شرق آسیا عموما رشدی جهش گونه داشتند و کمترین میزان تغییرات هم در بازار جنوب آسیا رخ داد. بازار آسیای جنوب شرقی هم در جایی میان این دو بازار با تغییرات افزایشی قیمت مواجه بود. بازار خاورمیانه نیز متوسط ۲ درصد رشد را نسبت به دو هفته پیش تجربه کرد.
نکته مهم در مورد تمام این بازارها، عدم وجود حتا یک کالا با قیمت نزولی بود و جداول عرضه شده توسط نشریات معتبر این هفته در قیاس با هفته های گذشته همگی رشد قیمت پلیمرها را نشان دادند. این از یکسو می تواند نشان از آغاز رفع رکود از بازارهای جهانی و در نتیجه تقویت احتمال صادرات محصولات پلیمری ایران به این بازارها باشد ولی از سوی دیگر، اگر قرار باشد این میزان رشد قیمتی در بازارهای جهانی به همراه رشد دلار نیمایی در قیمت های پایه فردا لحاظ گردد، می تواند ضربه ای دیگر به پیکر نیمه جان صنعت پلاستیک کشور باشد. در نتیجه این رشد قیمتها در داخل، می تواند مانند یک چاقوی دو لبه عمل نماید. البته ما دیگر غافلگیر نخواهیم شد اگر ببنیم، فردا دفتر توسعه صنایع پایین دستی، بنابر مصالحی که می اندیشد، و با توجه به معاملات تقریبا ۴۰ هزارتنی پلیمرها در این هفته، که نشان از تعمیق رکود در این بازار را دارد، دست به کار شده و قیمتهای پایه را برای جذاب کردن گریدهای پلیمری کاهش دهد!! درست مانند هفته هایی که جهان روند نزولی را طی می کرد و ما روند صعودی! حال هم می توان متصور شد در حالی که روند قیمتها در بازارهای جهانی روندی رو به رشد است، در کشور ما مسوولان تصمیم بگیرند که قیمت ها در شیب نزولی قرار بگیرند.