به گزارش صنایع پلاستیک، علی بیگدلی، تحلیلگر سیاسی ساکن تهران به نیویورک تایمز میگوید: “ترامپ شیر نیست خرگوش است. این اتفاق، به هر میزان که ایران در آن درگیر بوده باشد نشانی از اقتدار و نفوذ ایران است.”
به نظر هم نمیرسد آقای ترامپ قصدی برای همراهی با عربستان برای انجام اقدام تلافیجویانه را داشته باشد. ظاهرا تحلیلگران بسیاری به این نتیجه رسیدهاند که سیاست مقاومتی ایران، در برابر سکوت و عدم واکنش ایالاتمتحده، کاملا کارآمد بوده است. ایران خود انجام عملیات علیه سعودی را به عهده نگرفته و حوثیهای یمن مسوول آن هستند.
نیویورکتایمز مینویسد که این اتفاق بار دیگر ثابت کرد که ایران یا یکی از نیروهای نیابتیاش هرگاه بخواهند، حتی تحت شدیدترین تحریمها، میتوانند مشتریهای آمریکا و روند عرضه نفت را با مشکل روبهرو کنند.
مساله دیگر که بحث فراوانی به راه انداخته است نیروی هوایی عربستان سعودی است. مایکل ناتس، تحلیلگر مووسسه یا ایستیتوی واشنگتن میگوید: “ثابت شد که سیستم دفاع هوایی عربستان کاملا بیارزش است.”
در گزارش نیویورکتایمز حتی از رجزخوانیهای ایرانیها، مثلا یکی از اعضای سپاه پاسداران در صفحه تلگرام خود، نقل قول آمده که تازه ایران از تمام توان خود برای جنگ نفتی علیه آمریکا و متحدانش استفاده نکرده است. مهمتر از آن به نظر نمیرسد ایران هیچ هزینه دیپلماتیک برای کارهای خود بپردازد.
این یک تحلیلگر از شورای روابط خارجی اروپا میگوید: “قدرتهای اروپایی ترامپ را مسوول آغاز این رویارویی میدانند.” این تحلیلگر حمله اخیر را “ضربهای اخطاردهنده” میخواند که احتمالا برای بالابردن دست ایران در مذاکره با ترامپ طراحی شده است و نیز برای اخطار به اروپاییها که اگر میخواهند کاری انجام دهند دست بحنبانند.
مقامهای رسمی غرب به این نتیجه رسیدهاند، که ایران با عملیاتهایی که در این مدت به او نسبت میدهند در حال نشان دادن این نکته است که میتواند بازارهای نفت را تهدید کند و دیگران را هم در درد تحریم نفتی شریک کند. به نظر حتی امارات متحده عربی نیز پای خود را از این درگیری بیرون کشیده است. نه تنها ایران را برای حمله به تانکرها درون آبهایش متهم نکرده بلکه در حال بیرون آمدن از ائتلاف با عربستان در جنگ یمن است: ”امارات به این نتیجه رسیده است که بسیار نسبت به آسیبهای احتمالی بیدفاع است.”
این نتیجهای است که ایران مدتها است در پی آن است؛ ایجاد اختلاف میان ائتلاف ضد ایران در منطقه. خانم وکیلی تحلیلگر موسسه چتم هاوس میگوید: ”همین حالا که امارات را از میدان به در کردهاند. سعودی هدف بعدی است.” ایشان همچنین میگوید خیال ایران از رویارویی نظامی با آمریکا راحت است، چرا که حمله احتمالی آمریکا به احتمال قریب به یقین حملهای محدود و برای جلوگیری از جنگ طولانی مدت روی زمین خواهد بود. این اتفاق، اگر بیفتد و اگر ایران از آن جان به در ببرد، در سطح داخلی و منطقهای موجب کسب اعتبار خواهد شد و افکار عمومی را در جهت منافع ایران تقویت خواهد کرد: “
ایرانیها برتری آمریکا را به چالش کشیدهاند و جامعه جهانی را در نسبتی جدید با جمهوری اسلامی ایران قرار دادهاند. دارند به پیش میروند حالا هرچه بشود.
ترجمه : محمد آزاد