ساعتی قبل با خبر شدیم که پروفسور مهدی باریکانی، یکی از اساتید و پژوهشگران علوم و فنون پلیمر ایران در پی یک دوران بیماری، شب گذشته در سن ۶۹ سالگی دعوت حق را لبیک گفته است. خبر درگذشت این پژوهشگر خستگی ناپذیر را “پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران” به صورتی کوتاه منتشر کرده و به دلایلی نامعلوم حتا از ذکر تسلیت به خانواده، دوستان، دوستداران، سایر اساتید و دانشجویان وی، خودداری کرده است.
سایت فارسی “صنایع پلاستیک” بر اساس سیاستی ۴۰ ساله، بازهم دقت را فدای سرعت نکرد و به تحقیق در مورد وی متنی را تهیه کرد که در زیر می خوانید.
مرحوم پروفسور مهدی باریکانی که اصالتا اهل باریکان یکی از روستاهای توابع طالقان و متولد سال ۱۳۳۳ است، وی از زمان تاسیس مرکز تحقیقات پلیمر با این مرکز همکاری داشته و همواره در سمت عضویت هیات علمی پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران در کنار آقای دکتر حمید میرزاده (بنیانگزار این پژوهشگاه) با ایشان و آن پژوهشگاه همکاری داشته است. وی، تحصیلات خود در دوره زمینه کارشناسی را در دانشگاه خوارزمی تهران در سال ۱۳۵۵ در رشته شیمی علوم، و کارشناسی ارشد خود را در سال ۱۳۵۷ و در زمینه پلیمرها به پایان می رساند. دکترای PhD خود را در دانشگاه “لافبارو- Loughborough” ی انگلستان در سال ۱۹۸۶ میلادی (۱۳۶۵) به پایان رساند. پایان نامه ی مدرک دکترای پروفسور باریکانی در زمینه “سنتز و خواص پلی اوره تان های مقاوم گرمایی” بوده است که با ارایه آن در نزدیک به ۲۵۰ صفحه در سال ۱۹۸۶ به تیم نظارتی این دانشگاه موفق به دریافت مدرک دکترا در زمینه علوم پلیمر می شود. وی پس از اتمام تحصیلات بی درنگ به ایران باز می گردد تا به خدمات خود در ایران ادامه دهد.
مرحوم پروفسور باریکانی در توسعه “دانشگاه سیستان و بلوچستان” که کار خود را از سال ۱۳۵۳ با تاسیس رشته مهندسی راه و ساختمان در شهر زاهدان آغاز کرد، نقشی اساسی داشته و پس از بازگشت از انگلستان، ضمن تدریس و راهنمایی دانشجویان در دانشگاه صنعتی امیرکبیر، در همکاری با پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران نیز نقش موثری را ایفا کرد. وی سالها سمت قائم مقامی و معاونت پژوهشی این پژوهشگاه را بر عهده داشت و از سال ۱۳۷۳ تا سال ۱۳۷۸، نیز، ریاست این مرکز پژوهشی را عهده دار شد. در دوران ریاست وی ، مرکز تحقیقات پلیمر به پژوهشگاه پلیمر ارتقا یافت.
حاصل سالها پژوهش، تدریس، تالیف و ترجمه ایشان، نگارش ۵۲ مقاله مصوب، نویسنده اول ۲۵ کتاب در زمینههای ایمنی در آزمایشگاهها، پلی یورتان، مقدمهای بر دینامیک پلیمرها، فومهای سخت پلی یورتان، شیمی ترکیبات هتروسیکل آروماتیک، پلی ایمیدها و پلیمرهای گرما مقاوم ، شیمی و تکنولوژی پلی یورتان و بررسی خواص و کاربردهای پانلهای ساندویچی و عایقهای حرارتی پلی یورتان در ساختمان ، همچنین تربیت ۸۰ دانشجوی کارشناسی ارشد و دکترا، ثبت ۳۰ اختراع و چاپ بیش از ۱۵۰ مقاله علمی و تحقیقاتی در مجلات علمی معتبر داخلی و بین المللی و ارایه بیش از ۱۸۰ مقاله در کنگرههای ملی و بین المللی می باشد. پروفسور باریکانی عضو هیات تحریریه مجلات معتبر پلیمری و نیز داور بین المللی ۲۰ مجله علمی مانند:
Iranian journal of chemical engineering, macromolecular rapid communications
بوده و با نشریات زیر هم همکاری داشته است:
دو ماهنامه علوم و تکنولوژی پلیمر عضو تحریریه خبرنامه انجمن پلیمر ایران سردبیر، مدیر مسئول Iranian journal of chemical engineering عضو تحریریه فصلنامه مواد پر انرژی عضو تحریریه دوماهنامه مهندسی شیمی ایران
مرحوم پروفسور باریکانی، همچنین عضو انجمنهای علمی شیمی و مهندسی شیمی ایران، مهندسی پلیمر ایران، و مهندسی شیمی ایران بوده است.
پروفسور باریکانی، دو بار و در سالهای ۱۳۷۶ و ۱۳۸۲ به عنوان استاد نمونه کشوری برگزیده شد و نیز در سال ۱۳۹۰ در جشنواره بین المللی خوارزمی رتبه سوم تحقیقات بنیادی را بدست آورد. ایشان همچنین همزمان با دریافت جایزه جشنواره بین المللی خوارزمی، جایزه اتحادیه کشورهای حوزه اقیانوس هند را در زمینه انتقال علم و تکنولوژی کسب نمود. از دیگر مقامهای ایشان می توان به کسب عنوان استاد برجسته کشوری، دریافت جایزه مرحوم علامه طباطبایی در سال ۱۳۹۰ و حضور متعدد در فهرست دانشمندان دو درصد برتر جهانی طی سالهای اخیر را اشاره کرد. خلاصه دستاوردها و افتخارات وی به شرح زیر است:
استاد نمونه کشوری در حوزه منتخب ریاست جمهوری سال ۱۳۷۶، استاد نمونه کشوری در حوزه منتخب وزارت علوم در سال ۱۳۸۲، جایزه جشنواره خوارزمی در سال ۱۳۹۰، استاد برجسته کشوری در حوزه منتخب ریاست جمهوری در سال ۱۳۹۱، دریافت جایزه بنیاد نخبگان استان البرز در سال ۱۳۹۵ (تصویر ورودی این متن از همان مراسم است) و اخذ جایزه همکاری های علمی بین المللی کشورهای حوزه اقیانوس هند در سال ۱۳۹۰.
مدیریت و تیم تولید محتوای “صنایع پلاستیک” بروز این نوع رخدادها در رابطه با انسان هایی تکرار ناپذیر را ابتدا به خانواده ی محترم این پژوهشگر برجسته پلیمر و سپس به جامعه علمی کشور، جامعه دانش آموختگان پلیمر، اساتید و کارکنان پژوهشگاه پلیمر، اساتید و کارکنان دانشکده پلیمر دانشگاه صنعتی امیرکبیر و کلیه دانشجویان وی از صمیم قلب تسلیت می گوید.
برای کسب اطلاعات کامل در رابطه با مرحوم پروفسور باریکانی لطفا “اینجا” را کلیک کنید.
توچه: این مطلب به این رسانه اختصاص دارد و تابع قانون “حقوق مولفین و مصنفین” است.