یکشنبه ۲۰ مردادماه قیمت های پایه مواد پلیمری و شیمیایی توسط دفتر توسعه صنایع پایین دستی اعلام شد و برای سومین هفته پیاپی بازار پلیمرها در ایران با کاهش قیمت های پایه مواجه گردید. در چهار ماه و نیم گذشته، هیچ گاه قیمت های پایه – به صورت میانگین – در این حد پایین نبوده است. به نظر می رسد که هفته جاری، در صورت اینکه عرضه های مناسبی صورت گیرد، حجم معاملات از ۵۰.۰۰۰ تن هم حتا فراتر رود.
به گزارش صنایع پلاستیک، برابر آنچه حدس زده بودیم دلار نیمایی امروز با تنها ۱۲۵ ریال افزایش نسبت به هفته گذشته معادل ۰.۱ درصد رشد را به ثبت رساند. در نتیجه ی این رشد ناچیز، این هفته دلار نیمایی که معمولا به صورت یک اهرم فشار خارج از اصول بازار قیمت های پایه را جهت می داد، در کشف قیمت های این هفته نقش چندانی نداشت.
انتظار کارشناسان این بود که با ثبات نسبی قیمت دلار نیمایی، این قیمت های جهانی باشد که بیشترین تاثیر را بر قیمت های پایه این هفته، داشته باشد و تقریبا چنین هم شد و بازار با روندی کاهش در قیمت های پایه مواجه شد. در این بین دفتر توسعه صنایع پایین دستی هم (از این به بعد از این دفتر با نام دفتر توسعه صنایع تکمیلی هم یاد می کنیم ) بر خلاف گمانه زنی دیروز ما در فرمول خود دستی نبرد و اجازه داد تا قیمت ها با شیب نسبتا زیادی کاهش یابند.
نگاهی به ترین ها :
سویه کاهشی بازار:
تقریبا اکثر کالاهای پلیمری این هفته در سویه کاهشی بازار قرار داشتند، اما در میان آنها برای چهارمین هفته پیاپی پلی اتیلن ترفتالات در دو نوع نساجی و بطری بیشترین افت قیمت پایه را تجربه کرد. پلی اتیلن ترفتالات نساجی با ۵.۳ درصد کاهش نسبت به قیمت هفت قبل خود، کیلویی حدود ۵.۷۶۰ ریال ارزان تر شد.
پس از گرید نساجی، گرید بطری پلی اتیلن ترفتالات یا همان PET بطری با بیشترین کاهش قیمت مواجه شد. این هفته قیمت پایه پت بطری با ۴ درصد کاهش حدود ۵۰۰۰ ریال کاهش در هر کیلوگرم را ثبت نمود.
پلی اتیلن سنگین اکستروژن PE 100 و PE 80 دو کالایی بودند که از نظر کاهش قیمت پس از انواع گریدهای پلی اتیلن ترفتالات مشترکا در جایگاه سوم قرار گرفتند. این دو کالای پلیمری این هفته کاهشی معادل ۲.۷ درصد را نسبت به هفته قبل در قیمت پایه تجربه کردند.
پلی استایرن مقاوم همسو با کاهش قیمت بازارهای شرق و جنوب شرقی آسیا، با ۲.۵ درصد کاهش مواجه گردید. این کاهش سبب شد که این کالا به ازای هرکیلوگرم به رقم ۱۲۶.۵۵۳ ریال برسد که ۳.۲۲۴ ریال ارزانتر از هفته گذشته است.
پلی استایرن معمولی، پس از پلی استایرن مقاوم با ۱.۹ درصد کاهش قیمت مواجه شد. این میزان افت قیمت پایه در این کالا سبب شد قیمت پلی استایرن معمولی این هفته به کیلویی ۱۱۸.۹۳۶ ریال برسد.
جایگاه بعدی از نظر بیشترین کاهش قیمت از آن پلی اتیلن سبک فیلم شد که قیمت پایه اش نسبت به هفته گذشته ۱.۷ درصد نزول کرده است. کاهش ۱.۷ درصدی پلی اتیلن فیلم به معنای کاهش قیمت هر کیلوگرم از این ماده معادل با ۱.۷۸۴ ریال است.
پلی اتیلن سنگین دورانی و پلی اتیلن سنگین فیلم، پس از پلی اتیلن سبک فیلم و تنها با ۰.۱ درصد کاهش کمتر در جایگاه بعدی بیشترین میزان کاهش قیمت پایه قرار گرفتند. این دو کالا این هفته نسبت به هفته گذشته ۱.۶ درصد کاهش نرخ پایه را به ثبت رساندند.
پلی اتیلن سبک خطی در کنار انواع گریدهای پلی استایرن انبساطی یعنی پلی استایرن انبساطی ۲۰۰، ۳۰۰ و ۴۰۰ با ۱.۲ درصد کاهش قیمت پایه نسبت به هفته گذشته مواجه گردیدند. این برای پلی اتیلن سبک خطی به معنای افت قیمت ۱.۱۵۶ ریالی به ازای هر کیلوگرم بود و کاهش ۱.۲ درصدی برای گریدهای گوناگون پلی استایرن انبساطی به مفهوم کاهش در بازه ۱.۵۳۱ ریال تا ۱.۵۵۹ ریال در ازای هر کیلوگرم می باشد.
سه کالا هم با کاهشی معادل ۱ درصد نسبت به قیمت پایه هفته گذشته شان مواجه شدند. این سه کالا عبارتند از استایرن بوتادین رابر روشن، پلی اتیلن سنگین فیلم و پلی اتیلن سنگین بادی.
سویه افزایشی بازار:
در سویه افزایشی بازار، بیشترین افزایش هم ناچیز بود و از آن گروه پی وی سی ها شد. انواع گرید پی وی سی این هفته نسبت به هفته گذشته ۰.۶ درصد رشد قیمت پایه را تجربه کردند. این افت ۰.۶ درصدی سبب شد، این کالا در هر کیلوگرم (بسته به گریدهای گونان) از ۴۸۰ تا ۵۱۹ ریال افزایش قیمت را به ثبت برساند. بیشترین قیمت در گروه پی وی سی ها به گرید S 57 متعلق بود که معادل ۹۲.۶۳۹ ریال قیمت خورد. این کالا در بازارهای شرق، جنوب شرقی آسیا با ثبات کامل همراه بود و در بازار جنوب آسیا هم تنها نیم درصد افزایش را در این هفته تجربه کرده بود.
پلی پروپیلن نساجی و شیمیایی در ایران نه مانند بازارهای شرق و جنوب شرقی آسیا با ریزش قیمت پایه مواجه شدند و نه مانند بازار جنوب آسیا با رشد جهش گونه ای رو به رو گردیدند. انواع پلی پروپیلن ها، این هفته در بازار ایران ثبات نسبی را تجربه کردند و تنها به اندازه افزایش قیمت دلار نیمایی یعنی معادل ۰.۱ درصد نسبت به هفته گذشته رشد قیمت داشتند.
پلی بوتادین رابر ۱۲۲۰ نیز دیگر کالایی بود که به میزان رشد قیمت دلار نیمایی با افزایش در قیمت پایه خود مواجه گردید.
نتیجه گیری:
در بازار آزاد انتظار می رود که علی رغم مقاومت تامین کنندگان مواد پلیمری، این داده های کاهشی، سبب گردند که قیمت ها سویه ای کاهشی داشته باشند. هر چند در بازار آزاد پلیمرها، قیمت دلار بازار آزاد و میزان عرضه و تقاضا نیز بر قیمت ها اثر گذار هستند.
در مورد معاملات بهین یاب و غیر بهین یاب بورس کالای ایران در این هفته به نظر می رسد که روند قیمت دلار نیمایی و میزان عرضه دو فاکتور موثر در تغییر حجم معاملات باشند.
اگر روند قیمتی دلار نیمایی افزایشی باشد، این احتمال قویست که معامله گران بورس کالای ایران با پیش بینی افزایش قیمت های پایه در هفته آتی، پا پیش گذارده و در ارزان ترین زمان ممکن در چهار ماه و نیم گذشته اقدام به خرید نمایند. اما اگر روند قیمتی دلار نیمایی کاهشی باشد، باز این امکان وجود دارد، تقاضای موثر بازار باز هم برای خرید با قیمت های پایین تر به تعویق بیافتد و معامله گران با سودای خرید ارزانتر کالاهای پلیمری در هفته های آتی، از انجام معامله در هفته جاری در بورس کالای ایران پا پس بکشند.