به گزارش صنایع پلاستیک، مووسسه وود مکنزی (Wood Mackenzie )طی گزارشی به بررسی وضعیت صنعت پتروشیمی جهان و تاثیر کرونا بر آن نمود. این چندمین گزارش این مووسسه مشاوره ای در امر سرمایه گذاریست، که در مورد صنایع پتروشیمی جهان از ابتدای پاندمی تا به حال منتشر می شود. در این گزارش ادامه پاندمی کرونا و افزایش قیمت نفتا؛ چالش های پتروشیمی جهان در سال ۲۰۲۱ بر شمرده می شوند.
در سال ۲۰۲۰ و فصل نخست سال، با همه گیری پاندمی کووید – ۱۹ و لاک داون اکثر شهرها و کارخانجات بزرگ دنیا، مصرف محصولات پتروشیمی به یکباره با کاهش شدیدی مواجه شد، به طوریکه مازاد عرضه و کمبود تقاضا باعث کاهش قیمت جهانی پلیمرها و مواد شیمیایی گردید.
مووسسه وود مکنزی پیشتر در گزارشی مفصل به تاثیر پاندمی کرونا بر صنعت پتروشیمی جهان پرداخته بود و به ویژه از توقف بسیاری از پروژه ها در اقصی نقاط دنیا و بالا رفتن ریسک سرمایه گذاری در صنایع پتروشیمی خبر داده بود، اما حالا در گزارش اخیر خود به نکات جدیدی اشاره می کند.
وود مکنزی می گوید، بر مبنای تحقیقات آنها، محصولاتی که در تجهیزات ایمنی شخصی و انواع بسته بندی ها اعم از انعطاف پذیر و یا سخت به کار می رفت، از همان ابتدای آغاز پاندمی سیری صعودی به خود گرفتند، چرا که از ملزومات جلوگیری از شیوع هر چه بیشتر پاندمی کرونا استفاده از این تجهیزات مراقبتی مانند ماسک و گان و یا بسته بندی های یکبارمصرف به ویژه در مورد صنایع مواد خوراکی و آشامیدنی بود.
این گزارش اخیر می افزاید، از اواخر فصل دوم سال ۲۰۲۰، نشانه هایی مبنی بر بازگشت تقاضا برای محصولات پتروشیمی به چشم می خورد و می توان با قاطعیت گفت در فصل سوم سال گذشته میلادی تقاضای محصولات پتروشیمی شروع به بازیابی خود نمود، هر چند همچنان اثرات منفی کووید – ۱۹ هویدا بود و اجازه بازگشت تقاضای موثر به میزان مطلوب را نمی داد.
با پیگیری روند قیمتی پلیمرها در بازارهای جهانی این تحقیقات و گزارشهای مووسسه مشاروه سرمایه گذاری وود مکنزی مستقر در لندن قابل تایید و آزمایش است. واقعیت اینست که هر چه به سمت پایان سال ۲۰۲۰ حرکت کردیم، با افزایش قیمت ها ناشی از افزایش تقاضای جهانی مواجه شدیم.
البته این مووسسه در گزارش خود می افزاید، کمتر پروژه متوقف شده ای که قبلا یا کار ساختمانی آن آغاز شده بود و یا کلیات طرح به تصویب رسیده بود دوباره به مدار بازگشته است، اما تقاضای جهانی از نیمه سال ۲۰۲۰ به صورت مداوم روند رو به تصاعد و تزایدی داشته است که انتظار می رود، ادامه داشته باشد.
همچنین در این گزارش با اشاره به ادامه افزایش تقاضا و بهبود بازار از رشد همگن همه گروهها و گریدهای پتروشیمی سخن گفته شده است. در این گزارش به این موضوع تاکید می شود بر خلاف اوایل سال گذشته میلادی، تقاضا تنها محدود به گریدهای مورد استفاده در بسته بندی و مواد مورد نیاز برای تولید لوازم ایمنی و بهداشتی نخواهد بود و شاهد رشد همه جانبه تقاضا در بازار هستیم.
همچنین در این گزارش به نکته ای به عنوان چالش پیش روی صنعت پتروشیمی جهان اشاره شده است. در این گزارش آمده است که علاوه بر ادامه پاندمی کرونا که علی رغم بهبود شرایط مانع از بازگشت تقاضای جهانی به رقم واقعی اش گردیده، پتروشیمی های جهان با یک معضل جدید هم رو به رو هستند و آن افزایش قیمت نفتا است.
در پی افزایش قیمت نفت، خوراک مایع نفتا که محبوب ترین خوراک پتروشیمی های جهانست و بیش از نیمی از خوراک آنها را تشکیل می دهد، به یکباره با رشد تصاعدی مواجه شده و از حدودا ۲۰۰ دلار در میانه های سال ۲۰۲۰ به ارقامی در حدود ۵۵۰ دلار نزدیک شده است. این مساله به خودی خود می تواند مارجین یا حاشیه سود پتروشیمی ها را به شدت کاهش دهد که در این شرایط که امکان افزایش حجم تولید وجود ندارد، یک چالش عمده در برابر صنعت پتروشیمی جهانست . چالشی که می تواند موجب گزارشهای فصلی نه چندان مطلوب فصلی پتروشیمی ها در سال جاری میلادی گردد.
لازم به ذکرست که نفتا قبل از آغاز جنگ نفتی بین عربستان سعودی و روسیه در اوایل سال ۲۰۲۰ در قیمت هایی بالای ۵۳۰ دلار معامله می شد، ولی با درگرفتن این جنگ نفتی، به علت همبستگی بالا با قیمت نفت، قیمت نفتا نیز مانند نفت با سقوط آزاد مواجه شد و حتا به زیر ۱۵۰ دلار به ازای هر تن رسید.
در پایان می توان ظرفیت های نصب شده جدید تولید پتروشیمی در آسیا را به عنوان یک نقطه مثبت در تامین مواد پتروشیمی مورد نیاز جهان در فصل اول و دوم سال ۲۰۲۱ در نظر گرفت و همچنین بازار امیدوارارست پس از پایان تعطیلاتت سال نوی چینی، این کشور با تقاضای بالای خود به عنوان بزرگترین مصرف کننده پلیمر جهان، رونق بیشتری به ویژه به صنعت پتروشیمی آسیا ببخشد.