دیروز سه شنبه ۷ اسفندماه ۱۳۹۷ روز عرضه بهین یابی همه محصولات پلیمری به جز پلی پروپیلن ها و پی وی سی ها بود. دیروز شاهد این بودیم که روندی که از دوشنبه آغاز شده بود، ادامه یافت و با توجه به نزدیک شدن به پایان سال، افزایش قیمت دلار و عدم وجود دورنمایی مثبت از اقتصاد کلان در سال آتی، تقریبا هر آنچه عرضه شد مورد معامله قرار گرفت و تعداد قابل توجهی از این معاملات با رقابت های بالای ۳۰ و ۴۰ درصد صورت گرفتند.
به گزارش صنایع پلاستیک، با توجه به کاهش نسبی قیمت مواد در روز یکشنبه، انتظار می رفت تا معامله گران در بورس کالا از عرضه ها استقبال خوبی داشته باشند و چنین هم شد به نحوی که احتمالا رکوردِ حجم معاملات هفته گذشته که خود رکوردِ بورس کالای ایران در بازار پلیمرها بود، این هفته دوباره شکسته خواهد شد لیکن این رونق را نباید یکسویه نگریست و باید مدنظر داشت که یک عارضه در این رونق ظاهری در بازار پلیمرها ظهور کرده است که اینچنین رونقی را به چالش می کشد.
این عارضه چیزی نیست جز رقابت های شدید و بی سابقه برای بردن محموله های مواد به انبارها، خاصه در برخی مواد و گریدهای خاص، به هر قیمتی که شده است. این مساله در طول زمان سبب خواهد شد، تا قیمت مواد به ویژه در بازار آزاد روندی افزایشی به خود بگیرد و بیشتر تولیدکنندگان محصولات و مصنوعات پلیمری که مواد خود را از بازار آزاد تهیه می کنند، در سال آتی با افزایش جدی در قیمت محصولاتشان مواجه گردند و این افزایش می تواند سبب گردد تا بازار قیمت های محصولات تولیدی را پس زده و نپذیرد و این رشته طولانی به رکود در حوزه صنایع پایین دستی بدل گردد. در میان این رونق ظاهری، این موضوع آسیبی است، که همچون شمشیر دو لبه، بر سر گردن از مو باریک تر تولید سنگینی می کند و نباید صرفا از حجم معاملات و شکسته شدن رکوردها، هفته ای از پس هفته قبل اشتباه برداشت کرد و شتابان ذوق زده شد.
معاملات بهین یابی این هفته:
در معاملات روز دوشنبه، از مجموع حدودا ۳۳ هزارتن عرضه انجام شده، ۳۱ هزار تن مورد معامله قرار گرفتند. بیشترین حجم معامله در روز دوشنبه به نام پی وی سی ها ثبت شد و پس از آن پلی پروپیلن نساجی در رده دوم قرار گرفت. پلی پروپیلن تزریقی یا شیمیایی نیز سومین کالا از نظر حجم معاملات انجام شده روز دوشنبه بود و نهایتا پلی پروپیلن فیلم، هر چند کمرین میزان معامله را به خود اختصاص داد، اما همین عرضه کم سبب شد تا این ماده بیش از ۴۰ درصد نسبت به قیمت پایه مورد رقابت معامله گران واقع گردد. به هر حال، این گزارش مختصری بود از عرضه های روز دوشنبه که شما می توانید در مطلب زیر به جزییات از معاملات این روز آگاهی پیدا نمایید:
ورود پلی پروپیلن های تزریقی و نساجی به فاز ابر بحران!!
اما در روز سه شنبه، مجموع معاملات انجام شده بیش از ۵۰هزار و پانصد تن ثبت گردید تا با اطمینان زیادی بتوان از شکسته شدن رکوردِ معاملات در هفته جاری سخن گفت. چرا که تنها در دو روز عرضه بهین یابی مواد پلیمری بیش از ۸۱.۷ هزارتن معامله صورت گرفت که اگر معاملات روزهای غیر بهین یاب را نیز به این میزان بیافزاییم رقم نهایی معاملات این هفته اندکی رشد هم خواهد کرد و به بیش از این مقدار خواهد رسید. این در حالیست که هفته گذشته مجموع معاملات پلیمرها کمی بیش از ۸۰ هزار تن بوده است.
اما دیروز سه شنبه، مجموع عرضه ها حدود ۵۲ هزار تن بود که از این بین ۵۰ هزار و پانصد تن مورد معامله قرار گرفتند. در بین کالاهای عرضه شده پلی اتیلن سبک فیلم در صدر قرار داشت . در روز سه شنبه پلی اتیلن سبک فیلم حدود ۸ هزارتن عرضه را به ثبت رساند، در حالیکه نزدیک به بیست هزارتن برای این کالا، تقاضا ثبت شد و تمام پلی اتیلن سبک فیلم عرضه شده به فروش رفته و مورد معامله قرار گرفت. پر واضح است که به علت تقاضای حدودا سه برابری نسبت به عرضه، رقابت شدیدی بر سر این کالای پلیمری در گرفت و سبب شد که این هفته، یکی از پر رقابت ترین هفته ها برای پلی اتیلن سبک رقم بخورد.
پلی اتیلن سنگین اکستروژن هم مانند پلی اتیلن سبک فیلم که هر سه فیلد عرضه، تقاضا و حجم معاملات رتبه نخست را کسب کرده بود، در تمام این سه فیلد رتبه دوم را از آن خود کرد. بیش از ۷.۸۰۰ تن پلی اتیلن سنگین اکستروژن عرضه شد، که تمام آن مورد معامله قرار گرفت. میزان تقاضایی که برای خرید این کالا در روز سه شنبه به ثبت رسید، بیش از ۱۷.۵۰۰ تن بود که سبب شد این کالا نیز به صورت رقابتی معامله گردد.
رتبه سوم از نقطه نظر عرضه، تقاضا و حجم معاملات در روز سه شنبه هم به کالای پلی اتیلن خطی تعلق داشت . نکته ی جالبی که کمتر هفته ای شاهد آن بوده ایم که در سه فیلد عرضه، تقاضا و حجم معاملات سه کالا به ترتیب اول تا سوم شوند. به هر حال برای این کالا، در روز سه شنبه عرضه ای معادل ۷.۳۰۰ تن صورت گرفت که تمام آن مورد معامله قرار گرفت. تقاضای ثبت شده برای پلی اتیلن سبک خطی حدودا ۱۴.۵۰۰ تن بود که یعنی نزدیک به دو برابر عرضه، تقاضا در بازار وجود داشت و همین موضوع بازار این کالا را هم رقابتی کرد.
از نکات قابل توجه رشد نسبتا قابل توجه کالای پلی اتیلن ترفتالات یا PET بطری بود که در این هفته حدود ۴.۵۰۰ تن عرضه داشت. برای این کالا که هر ساله نزدیک به فصل بهار به کالایی محبوب بدل می شود، نزدیک به سه برابر تقاضا ثبت شد و طبعا تمام عرضه حدودا ۴۵۰۰ تنی به فروش رفت. دو گرید پلی اتیلن ترفتالات بطری ۸۲۱ و ۷۸۱ به ترتیب با ۵۰ و ۶۴ درصد رقابت معامله شدند و برای نمونه پلی اتیلن ترفتالات بطری ۸۲۱ با قیمت سقف ۲۰.۲۰۰ تومان در بورس کالا به فروش رفت. این قیمت در حالی رقم خورد که هفته گذشته، قیمت بازار آزاد این کالا با یک شکاف ۵.۰۰۰ تومانی نزدیک به ۲۰ هزارتومان بود. البته مسوولان بورس کالای ایران، برای این هفته بر خلاف هفته گذشته برای انواع گریدهای PET بطری سقف تعیین کرده بودند که این موضوع از یکسو علی القائده باید سبب شود تا انحصار شکل نگیرد ولی از سوی دیگر از نظر روانی محدودیت را به بازار القاء کرده و سبب افزایش رقابت و در نهایت قیمت می شود. با این وضعیت که در مورد این کالا در جریانست، تابستان داغ PET بطری امسال نیز ادامه خواهد داشت و احتمالا تعدادی پریفرم ساز و تولیدکننده مواد آشامیدنی را به مرز تعطیلی خواهد کشاند.
ترین ها:
پلی اتیلن سبک فیلم، پلی اتیلن سنگین اکستروژن، پلی اتیلن سبک خطی، پلی اتیلن سنگین بادی، پلی اتیلن سبک فیلم، پلی اتین سنگین تزریقی، پلی اتیلن ترفتالات بطری، پلی اتیلن ترفتالات نساجی، پلی استایرن انبساطی، پلی استایرن معمولی ده کالایی بودند که در روز سه شنبه بیشترین میزان عرضه را از آن خود کردند. پلی اتیلن سبک تزریقی هم تنها با ۳۳۰ تن عرضه کمترین میزان عرضه را در میان مواد پلیمری عرضه شده در روز سه شنبه داشت.
پلی اتیلن سبک فیلم، پلی اتیلن سنگین اکستروژن، پلی اتیلن سبک خطی، پلی اتیلن سنگین بادی،پلی اتیلن ترفتالات بطری، پلی اتیلن سنگین فیلم، پلی اتیلن ترفتالات نساجی، پلی اتیلن سنگین تزریقی، پلی اتیلن سنگین دورانی و پلی استایرن مقاوم نیز ده کالایی بودند که بیشترین میزان تقاضا را در روز سه شنبه به ثبت رساندند. پلی بوتادین رابر نیز با ۱۶۱ تن ثبت تقاضا، آخرین رتبه را از این حیث در روز سه شنبه از آن خود کرد.
پلی اتیلن سبک فیلم، پلی اتیلن سنگین اکستروژن، پلی اتیلن سبک خطی، پلی اتیلن سنگین بادی،پلی اتیلن ترفتالات بطری، پلی اتیلن سنگین فیلم، پلی اتیلن ترفتالات نساجی، پلی اتیلن سنگین تزریقی، پلی اتیلن سنگین دورانی و پلی استایرن مقاوم نیز ده کالایی بودند که بیشترین حجم معاملات ا را در روز سه شنبه به ثبت رساندند. مانند تقاضا، پلی بوتادین رابر کمترین حجم معاملات را نیز به خود اختصاص داد و این در حالی بود که تمام عرضه انجام شده این کالا مورد داد و ستد قرار گرفت.
همچنین پلی استایرن های انبساطی و { انبساطی نسوز } با اینکه از نظر حجم عرضه و طبعا تقاضا و معامله در میان ده کالای اول قرار نداشتند، اما برای چهارمین هفته متوالی از محبوب ترین مواد عرضه شده بودند تا بتوان ادعا کرد که این کالا وارد فاز بحرانی شده است و عملا به میزان تقاضای موثر مورد نیاز برای آن، عرضه وجود ندارد.