به گزارش صنایع پلاستیک، این هفته بازارهای جهانی مواد پلیمری، هفته بسیار با ثباتی را تجربه کردند. در بیشتر گروه ها و بازارها، هیچ تغییری نسبت به هفته گذشته دیده نشد و اگر هم در برخی از مواد و گروه های کالایی افزایش یا کاهشی را شاهد بودیم، این تغییر چه افزایشی و چه کاهشی بسیار ناچیز بود. در این مطلب نگاهی به قیمتهای جهانی پلیمرها و پیش بینی قیمتهای پایه فردا ۱۷ آذر را در دستور کار قرار داده ایم.
در آنسو اما قیمت دلار نیمایی همچنان در حال افزایش است. در لحظه تنظیم این گزارش، قیمت دلار نیمایی اعلام شده در سامانه سنا تقریبا ۱۲۵ تومان از قیمت دلار نیمایی ای که در هفته گذشته در فرمول کشف قیمت ها قرار گرفت، گرانتر شده است. این به معنای افزایش بیش از یک درصدی قیمت دلار نیمایی و تاثیر آن در قیمتهاست. هر گاه یکی از آیتم های تعیین و کشف قیمت پایه مواد پلیمری، ثبات داشته باشد، نقش فاکتور دیگر در تعیین این قیمت های حیاتی می گردد. در هفته های گذشته عادت کرده بودیم که قیمت های جهانی با افت قابل توجهی مواجه باشند و دلار نیمایی با ثبات قیمت همراه باشد و این به مفهوم اثرگذاری بیشتر قیمت های جهانی بر قیمت های پایه بود. اما حالا در این هفته به خصوص، شاهد ثبات قیمت های جهانی هستیم و نقش دلار نیمایی و تغییرات آن، که دست کم یک درصد افزایشی است در تعیین قیمت های پایه موثرست.
با توجه به اینکه سه هفته گذشته که شاهد افزایش قیمت پایه بوده ایم، حجم معاملات هفته به هفته افزایش داشته است به وجهی که هفته گذشته با بیش از ۸۸.۰۰۰ تن حجم معامله، رکورد معاملات سال زده شد، بعید نمی رسد که روند افزایشی قیمت های پایه جدید، همچنان اسباب رونق بازار پلیمرها در ایران باشد.
در سطح جهانی با نزدیک شدن به پایان سال به نظر می رسد که میزان تقاضا افزایش یافته است و همین موضوع در کنار نگرانی هایی فزاینده در ارتباط با جنگ تجاری و …. سبب شده است که قیمت پلیمرها پس از هفته ها سقوط این هفته ترمز بکشد و ثابت بماند.
گروه پلی اتیلن ها:
در گروه کالایی پلی اتیلن ها، همه کالاها و گریدها در همه بازارها، با ثبات قیمت مواجه شدند. تنها و تنها پلی اتیلن سنگین بادی و آنهم تنها در بازار جنوب آسیا کاهش قابل توجه ۲.۴۴ درصدی را به ثبت رساند. در سایر گریدها، هیچ تغییری قیمتی وجود نداشت. در نتیجه به نظر می رسد که قیمت های انواع پلی اتیلن ها در بازار ایران و اعلام قیمت های پایه فردا، لااقل به میزان افزایش قیمت دلار نیمایی با رشد قیمت مواجه گردند. رشد قیمتی که بیش از ۱ درصد خواهد بود.
گروه پلی پروپیلن ها:
گروه کالایی پلی پروپیلن ها، به نسبت گروه کاری پلی اتیلن ها از تغییرات بیشتری برخوردار بود، اما دامنه این تغییرات معمولا ناچیز بود.
بازاار آسیای جنوب شرقی، در انواع پلی پروپیلن ها ثبات کامل را حفظ کرد و هیچ تغییری در این بازار برای گروه کالایی پلی پروپیلن ها شرکت نگرفت. بازار شرق آسیا اما بیشترین میزان افزایش قیمت پلی پروپیلن ها را به ثبت رساند. در این بازار پلی پروپیلن نساجی و تزریقی هر دو با ۱.۶۵ درصد افزایش قیمت رو به رو شدند و پلی پروپیلن فیلم نیز کمی بیش از نیم درصد، یعنی دقیقا ۰.۵۴ درصد رشد قیمت را تجربه کرد. پلی پروپیلن شیمیایی در بازار شرق آسیا بدون تغییر قیمتی باقی ماند. در بازار جنوب آسیا اما همه انواع پلی پروپیلن ها با ۰.۵۲ درصد افزایش قیمت مواجه شدند تا بتوان نتیجه گیری کرد انتظار می رود قیمت پایه پلی پروپیلن ها در اعلام روز یکشنبه دفتر توسعه صنایع پایین دستی بیش از انواع پلی اتیلن ها، رشد قیمتی را تجربه کردند .
انواع پلی استایرن و ABS:
در مورد گروه کالایی پلی استایرن، چه پلی استایرن معمولی و چه مقاوم بازارهای جهانی تغییر قیمت را ثبت نکردند و کالاهای زیر مجموعه این دو گروه با همان قیمتی معامله شدند که هفته گذشته معامله شده بودند. برای این گروهها نیز انتظار داریم دست کم قیمت پایه شان در بازار ایران به میزان افزایش قیمت دلار نیمایی، رشد را به ثبت برسانند. هر چند برخی عوامل نظیر افزایش قیمت مونومر استایرن، حتا این امکان را ایجاد می کنند که رشد قیمت این گروه کالایی بیش از قیمت های جهانی هم باشد.
اکریلونیتریل بوتادین استایرن نیز در بازارهای شرق و جنوب شرقی آسیا با ۰.۷۵ درصد افزایش ارزش رو به رو شد. انتظار می رود به علت اینکه خوراک بوتادین در این هفته روندی افزایشی داشته است، کالاهای این گروه نیز افزایش قابل توجهی را به ثبت برسانند. ABS چند هفته ایست که در صد فهرست افزایش قمیت ها قرار گرفته است و در طی چهار هفته گذشته بر ارزش آن به شکل قبابل توجهی افزوده شد.
بازار خاورمیانه:
رفتار بازار خاورمیانه، با سایر بازارهای جهانی اندکی متفاوت بود. در حالی که بازارهای جنوب، جنوب شرفی و شرق آسیا کمتر نوسان داشتند و اگر هم نوسانی داشتند این نوسان افزایشی بود. اما در خاورمیانه شاهد هم کاهش و هم افزایش قیمت ها بودیم هر چند این میزان کاهش و افزایش ها ناچیز و زیر یک درصد بود.
پلی اتیلن سنگین و مشتقات آن، این هفته نسبت به هفته گذشته ۰.۲۵ درصد افت قیمت را تجربه کردند. در عوض پلی اتیلن سبک و مشتقات آن در میان تعجب همه کارشناسان با ۰.۲۴ درصد رشد قیمت مواجه شدند. تعجب به این علت است که معمولا خانواده پلی اتیلن ها یک سمت و سوی قیمتی دارند و کمتر پیش آمده که گروه پلی اتیلن های سبک یک سمت گیری قیمتی داشته باشند و گروه پلی اتیلن های سنگین درست در جهت متضاد قیمتشان را به ثبت برسانند.
پلی اتیلن سبک خطی هم این هفته ۰.۲۶ درصد از ارزش خود را از دست داد که با توجه به روند افزایشی گروه پلی اتیلن های سبک در این بازار بازهم از نکات قابل توجه به شمار می رود.
همین اتفاق در گروه پلی پروپیلن ها هم رخ داد. پلی پروپیلن نساجی در بازار خاورمیانه ۰.۷۷ درصد کاهشی بود و در عوض پلی پروپیلن تزریقی .۰.۱۱ درصد افزایش قیمت را تجربه کرد!!
بحران در گروه پی وی سی:
گروه پی وی سی ها هم در این هفته از معدود کالاهایی بودند که در همه بازارهای مورد بررسی روندی افزایشی داشتند. در بازار شرق آسیا، پی وی سی سوسپانسیون نسبت به هفته گذشته ۱.۸۴ افزایش ارزش داشت. اما در بازارهای جنوب شرقی و جنوب آسیا، این گروه کالایی حدودا ۰.۶ درصد رشد را تجربه کرد. با این حساب و با در نظر گرفتن تاثیر قیمت دلار نیمایی، که به نظر افزایشی است اگر قرار باشد طبق فرمول عمل شود، شاهد افزایش قیمت پی وی سی ها خواهیم بود و این افزایش قیمت در حالی رخ می دهد که به علت فاصله قیمت دلار آزاد و نیمایی دوباره سفته بازان و دلالان وارد بازار پی وی سی شده اند و قیمت ها هم به یکباره تا سقف ۱۲.۸۰۰ تومان بالا رفته است. این موضوع سبب شد تا در هفته گذشته تعاونی های ایرانیان و مجد که بزرگترین تعاونی های خریدار پی وی سی در کشور هستند، از خرید امتناع کنند و از سوی انجمن تولیدکنندگان لوله و اتصالات پی وی سی همه نامه ای به مدیرکل دفتر صنایع غیرفلزی نوشته شد که آنها هم موضوع را به دفتر توسعه صنایع پایین دستی ارجاع دادند و مسولان این دفتر نیز در پاسخ به درخواست وزارت صمت و انجمن لوله و اتصالات پی وی سی اعلام کرد که مشکل خاصی وجود ندارد، مگر اینکه وزارت صمت نظارت ها را تشدید کند تا جز تولیدکنندگان خرید نداشته باشند.
به هر حال وضعیت این بازار هم اکنون هم بحرانی است و اگر قرار باشد فردا هم یکی دو درصد به قیمت این گروه کالایی افزوده شود شاهد تشدید بحران در صنایع مرتبط با پی وی سی خواهیم بود.
نتیجه گیری :
به هر روی، به نظر می رسد که این هفته جدول قیمت های پایه جدید، یکسره افزایشی باشد با این حال انتظار نمی رود که این افزایش قیمت ها، اثر منفی آنچنانی بر روی حجم معاملات داشته باشد، چرا که عوامل زیادی وجود دارند که موجب تحریک تقاضا شده اند و خود افزایش قیمت ها یکی از آنهاست چرا که فعلا در افق، روند کاهش قیمتی دیده نمی شود در نتیجه معامله گران بورس کالا محاسبه می کنند، هر چه زودتر خرید کنند، بهای کمتری خواهند پرداخت و از سوی دیگر افزایش فاصله قیمت دلار آزاد و نیمایی، سبب می شود تا تامین کنندگان بازار آزاد به ویژه با اشتهای زیادی برای خرید به بورس کالای ایران بیایند.