مدت زمانی است که در راستای تحقق اقتصاد چرخشی (Circular Economy) شرکتها شروع به تولید محصولاتی با استفاده از ضایعات نموده اند. در صنعت البسه نیز برای نخستین بار، شرکت Adidasدر همراهی با یکی از دو تم یا زمینه یا شعار نمایشگاه K-2016 که زدودن اقیانوسها از ضایعات پلاستیک بود، لباس تیم بایرن مونیخ را برای یکی از بازیهای این تیم در لیگ قهرمانان باشگاههای اروپا، با استفاده از ضایعات پلاستیکی جمع آوری شده از اقیانوسها تهیه نمود. حالا شرکت کلمبیا، در همان راستا و با ملاحظات محیط زیستی اقدام به تولید نوعی بارانی زیست سازگار نموده است که از تکنولوژی ویژه ای برای خاصیت ضد آب خود استفاده می نماید.
یه گزارش واحد ترجمه و تولید محتوی صنایع پلاستیک، ترکیبات مصنوعی که در پارچه هایی که برای ساخت کت های بارانی به کار می روند، نگرانی ها و دشواری های محیط زیستی فراوانی را به بار می آورند. آنها به راحتی در خاک تجزیه نمی شوند و یا به عبارتی به صورت طبیعی از بین نمی روند. اما کمپانی سازنده ی لباسهای ورزشی موسوم به کلمبیا، چندی پیش موفق شد تا یک لباس ضد آب (waterproof) را که در عین حال با محیط زیست سازگار است، را طراحی کرده و روانه ی بازار مصرف نماید.
در ساخت لباسهای ضد آب از PFC که مخفف “پر فلوئور کربن” است استفاده می شود و این ماده سبب می شود تا آب از روی لباس ضد آب (waterproof) دفع شده و جذب آن نشود.
در سطح میکروسکوپیک، ترکیبات PFC برای خارج نگاه داشتن آب به یک ساختار فوق العاده قوی مولکولی متکی هستند. اما این ساختار فوق العاده قوی در عین حال به اندازه ی مکفی انعطاف پذیر و بادوام نیز هست تا برای طراحی لباس از راحتی که فاکتور مهمی است، برخوردار باشد. این پیوند مولکولی بسیار قوی که در کت ها و سایر وسایل ضدآب استفاده می شود، یک اشکال بزرگ دارد و آنهم اینست که در طول زمان در طبیعت تجزیه نمی شود و به دلیل همین ساختار قوی اتفاقا در طبیعت و حتا غذای حیوانات جمع شده و وارد چرخه ی غذایی رده های بالاتر زیستی نیز می شود.
برندهای بزرگ و دوستدار محیط زیست در طول سالها سعی کرده اند تا راه هایی را برای به حداقل رساندن PFS مورد استفاده در لباسهای ضدآب پیدا کنند، و تا حدی نیز در این امر موفق بوده اند و نسخه های بهتری از این دست البسه را با تکیه ی کمتر بر PFC توسعه داده اند، لیکن ترکیباب جایگزین هنوز از دیدگاه محیط زیست و حفظ زیست بوم با ایده آل فاصله ی فراوانی دارد.
اما شرکت کلمبیا فناوری نوین را پایه گذاری کرده است تا این مشکل را به حداقل ممکن برساند. این فناوری که ” OutDry Extreme” نامیده می شود، جایگزین پارچه هایی می شود که تا به حال از PFC در ساختارشان استفاده می شده است. این فناوری دارای یک لایه غشا مانند است با تعداد زیادی (میلیونها به گفته ی شرکت کلمبیا) سوراخ کوچک در رویه ی بیرونی آن که قطرات باران از آن به دشواری عبور می کند اما در عوض ذرات بخار آب ناشی تعرق به سهولت از آن خارج می شود. در نتیجه چون ورود آب دشوار و خروج بخارات ناشی از تعرق آسان است، شما دارای یک لباس عملا ضد آب هستید بدون آنکه از PFC در ساختار آن استفاده کرده باشید.
این لباس ضد آب به صورت صد درصدی از پارچه بازیافت شده و از جمله ی آن پلاستیک بازیافتی ساخته شده است. به گفته ی مسوولان شرکت کلمبیا اسپرت، برای تهیه ی هر ژاکت ضد آب به این روش (فناوری یا تکنولوژی این شرکت موسوم OutDry Extreme ) به حداقل ۲۱ بطری بازیافت شده ی آب نیازمند هستیم.
لازم به ذکرست که فلسفه ی طراحی و تهیه ی این لباس ضد آب، حفاظت از محیط زیست با استفاده از بازیابی پلاستیکهای بازیافتی و نیز استفاده بهینه از آب می باشد. به همین دلیل شرکت کلمبیا این ژاکت های ضد آب را فقط در رنگ سپید ارایه کرده است چرا که برای انجام عملیات و فرآیند رنگ کاری، ۱۳ گالن آب بیشتر نیاز است که در راستای حفظ هدف اولیه ی طراحی این لباس شرکت کلمبیا از مصرف این میزان آب در شرایطی که بسیاری از نقاط جهان با کمبود و تنش آبی مواجهند، اجتناب نموده است.
منبع: GIZMODO