به گزارش صنایع پلاستیک، نفتا پر مصرف ترین خوراک صنایع پتروشیمی در جهان است. اما در کشور ما، به صورت کلی پتروشیم های با خوراک مایع چندان مورد علاقه برای سرمایه گذاری نیستند، چرا که هزینه سوخت و خوراک گازی به مراتب ارزانتر و حاشیه سود مواد تولیدی از آن به مراتب بیشتر است و از همین رو، سرمایه گذاران عمدتا به دنبال راه اندازی پتروشیمی هایی با خوراک های گازی نظیر متان، اتان، پروپان و … هستند. البته در این میان، خوراکهای ترکیبی بیشترین حجم از سرمایه گذاری ها در پتروشیمی ایران را شامل می شوند. حالا، یکی از مسوولان از تامین ۳۰ میلیون لیتر خوراک نفتا پتروشیمی شازند با استفاده از خط لوله از مبدا پالایشگاه ستاره خلیج فارس خبر داده است.
در سال ۲۰۱۴ نفتا بیش از ۶۷ درصد خوراک پتروشیمی ها را در بازارهای جهانی تشکیل می داد و بنا بر پیش بینی ها، این میزان در سال ۲۰۲۴ یعنی یک دهه بعدتر هنوز بالاتر از ۵۰ درصد خواهد بود. نفتا معمولا از میعانات موجود در هنگام استخراج گاز به دست می آید، به عبارت صحیح تر، بخش عمده ای از میعانات گازی، نفتا است و مهمترین مشتری نفتا در سطح جهان، چنانچه که گفته شد، پتروشیمی ها هستند.
پتروشیمی ها از نفتا، جهت تولید انواع و اقسام فرآورده های پلیمری و شیمیایی استفاده می کنند. انواع پلاستیک ها، الیاف های مصنوعی و الکل ها، حلال ها و رقیق کننده ها، تینرهای رنگ، از نفتا تولید می شوند. تا جایی که به تولید پلیمرها مربوط می شود، بیشتر ترکیب های پلاستیکی پلی اتیلنی از فرآورده ها و تولیدات خوراک نفتا هستند.
همچنین با استفاده از فرایندهای کاتالیستی میتوان نفتا را به بنزینهای اکتان بالا و سوختهای نفتی دیگر نیز تبدیل کرد. نفتا حلالی بسیار نیرومند با کاربردهای متنوع است به همین جهت برای تولید مواد شوینده و تصفیه مواد هیدروکربنی دیگر نیز استفاده میشود. همچنین از آن برای تولید جلادهندهها و لاکها و به عنوان سوخت گرمایشی و پختوپز (مشابه گاز مایع و نفت سفید) نیز استفاده میشود
با وجود کم بودن پتروشیمی ها با خوراک نفتا در کشور، و اینکه بیشتر پتروشیمی های کشور یا خوراک گازی یا تلفیقی هستند، اما برخی از پتروشیمی ها نیز از این خوراک محبوب استفاده می کنند.از همین رو مقامات شرکت ملی صنایع پتروشیمی و وزارت نفت، همواره سعی داشته اند که این خوراک را لااقل به شکلی ارزانتر در اختیار مصرف کنندگان آن در پتروشیمی ها قرار دهند. یکی از پتروشیمی هایی که این خوراک را مصرف می کند، پتروشیمی شازند است. برای جلوگیری از هزینه های جا به جایی و حمل نقل تصمیم گرفته شده است تا بخشی از نفتای این مجتمع پتروشیمی که بیشتر محصولاتش هم در داخل مصرف می شود، از طریق یک خط لوله تامین شود.
ابراهیم اسدی سامانی، رئیس مرکز انتقال نفت شهیدان رهنما (شماره ۸ اصفهان) در این باره گفت: بر اساس توافقهای انجامشده بین شرکتهای پتروشیمی شازند اراک و خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، مقرر شد ماهانه ۳۰ میلیون لیتر نفتای تولیدی پالایشگاه ستاره خلیجفارس از طریق خط لوله انتقال فرآورده نفتی بندرعباس به اصفهان در این مرکز انتقال نفت دریافت و پس از ذخیرهسازی در مخازن انبار نفت شهید محمد منتظری از طریق خط لوله ۸ اینچ تلمبهخانه نفتا به پتروشیمی شازند ارسال شود که به همین منظور نخستین محموله نفتی به مقدار ۱۷ میلیون لیتر دریافت و به شرکت مذکور ارسال شد.
وی اضافه کرد: پیش از این بخشی از نفتای موردنیاز پتروشیمی شازند از طریق پالایشگاه اصفهان و مابقی بهوسیله تانکرهای حامل سوخت از جنوب کشور تأمین میشد که افزون بر خطرات حمل جادهای و هزینه بالا، از پایداری لازم نیز برخوردار نبود که با این عملیات، خوراک موردنیاز پتروشیمی شازند از طریق خط لوله تأمین شد.
لازم به ذکرست که نفتا، در ابتدای سال ۲۰۲۰ با قیمت هر تن ۵۳۰ دلار معامله می شد، اما پس از جنگ نفتی بین سعودی و روسیه که منجر به افت فاحش قیمت نفت شد، قیمت نفتا هم به زیر ۱۵۰ دلار سقوط کرد و کم کم در طول سال با بهبود وضعیت قیمت نفت، شاهد بودیم که قیمت نفتا در روزهای پایانی سال در کانال ۴۳۰ دلار معامله می شد. ذکر این نکته از آن جهت اهمیت دارد که می توانید تصوری از میزان کاهش هزینه ها در اثر کاهش حمل و نقل جاده ای جهت تامین نفتا برای پتروشیمی شازند اراک را در نظر داشته باشید.