به گزارش صنایع پلاستیک، قیمت دلار نیمایی که امروز مبنای محاسبات و کشف قیمت ها قرار گرفت، ۱۱۳.۵۰۵ ریال بود که نسبت به هفته گذشته با کاهش ۱.۹۷۲ ریالی رو به رو شد. این به معنای کاهش قیمتدلار مبنای کشف قیمت ها به میزان ۱.۷۲ درصد بود. این کاهش نسبتا شدید قیمت دلار نیمایی، در کنار روند کاهشی قیمت پلیمرها در بازارهای جهانی، باعث شد که تا قیمت های پایه این هفته مواد پلیمری با ریزش مواجه شود. این پنجمین هفته پیاپی است که قیمت پایه پلیمرها در بازار ایران کاهشی است.
به نظر می رسد که دفتر توسعه صنایع پایین دستی، با علم به بالا بودن قیمت پلیمرها در بازار، استراتژی عدم دخالت در بازار پیش گرفته است و بر همین مبنا به کاهش های متوالی و در برخی هفته ها، شدید قیمت های پایه تن می دهد. مطمئنا پتروشیمی ها از این کاهش قیمت های پایه اصلا راضی نیستند، به ویژه اینکه به علت کاهش قدرت خرید عموم مردم، تولیدکنندگان نیز با کمبود نقدینگی مواجه هستند و تالار محصولات پتروشیمی بورس کالای ایران، با رقابت های آنچنانی هم مواجه نمی شود که دست کم از این طریق قیمت محصولات پتروشیمی ها بالا بروند. امیدواریم که پتروشیمی ها به منظور افزایش قیمت، وارد بازی کنترل عرضه ها نشوند، نکته ای که مواردی از آن در هفته های گذشته به رغم عرضه های نسبتا خوب، در برخی گریدهای محبوب دیده شده است.
امروز همه قیمت ها روندی کاهشی داشتند و حتا قیمت انواع گرید پی وی سی امولسیون که در بازارهای جهانی با افزایشی در بازه [۱ تا ۲ درصد] مواجه بود هم به علت اثر کاهشی میانگین قیمت دلار نیمایی در بازار ایران با کاهش رو به رو شد.
در ادامه نگاهی خواهیم انداخت به قیمت های پایه امروز و بیشترین و کمترین کاهش قیمت های پایه اعلام شده امروز توسط دفتر توسعه صنایع پایین دستی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
بیشترین کاهش قیمت ها:
بر خلاف هفته گذشته، این هفته بیشترین میزان کاهش قیمت به پلی اتیلن سنگین اکستروژن PE 80 تعلق گرفت و این کالا با ۶.۲۱ درصد کاهش قیمت پایه مواجه گردید. این میزان افت قیمت پایه، سبب خواهد شد تا در معاملات این هفته، هر کیلوگرم پلی اتیلن سنگین اکستروژن PE 80 معادل ۶.۵۵۵ ریال ارزانتر به فروش برسد و این به معنای قیمت ۹۹.۰۲۹ ریالی PE 80 به ازای هر کیلوگرم خواهد بود.
پلی اتیلن سنگین اکستروژن PE 100 با کاهشی معادل ۴.۸۱ درصد، دومین بیشترین کاهش قیمت پایه را ثبت کرد. این کالا امروز نسبت به هفته گذشته به ازای هر کیلوگرم با کاهشی معادل ۵.۲۷۲ ریال مواجه شد.
سومین بیشترین کاهش قیمت پایه این هفته، به گروه کالایی پلی استایرن انبساطی تعلق داشت. این گروه کالایی نسبت به هفته گذشته ۳.۱۴ درصد افت قیمت پایه را تجربه کردند.
پلی اتیلن سنگین فیلم، از حیث کاهش قیمت پایه، این هفته جایگاه چهارم را به نام خود ثبت نمود. این گروه کالایی این هفته نسبت به هفته گذشته ۲.۹۳ درصد نزول قیمت پایه را تجربه کردند تا قیمت این کالا به ازای هرکیلوگرم به ۹۴.۲۵۳ ریال برسد .
گروه کالایی پلی اتیلن ترفتالات در ادامه روند کاهشی خود در ۵ هفته گذشته، تنها با ۰.۰۱ درصد کاهش کمتر نسبت به پلی اتیلن سبک فیلم در جایگاه پنجم بیشترین کاهش قیمت ها قرار گرفت. گریدهای گوناگون PET بطری به ازای هر کیلوگرم در دامنه ۳۳۷ تا ۳۵۷ تومان کاهش را ثبت نمودند.
به نظر می رسد که با وجود کاهش بیش از دو هزار تومانی قیمت پایه این کالا، در هفته های اخیر هنوز قیمت آن میزانی نیست که تقاضا را تحریک کند و بر همین مبنا، هر هفته مقدار زیادی از عرضه ها روی دست پتروشیمی شهید تندگویان می ماند. به همین دلیل، به تازگی زمزمه هایی برای آزادسازی صادرات پلی اتیلن ترفتالات پتروشیمی شهید تندگویانپس از بیش از یکسال ممنوعیت شنیده می شود که به نظر می رسد، با توجه به رکود بازار این کالا، این مجوز توسط مراجع (کمیته تخصصی محصولات پتروشیمی) به زودی اعطا گردد.
در نظر داشته باشید، کاهش شدید قیمت پلی اتیلن ترفتالات گرید بطری در حالی روی می دهد که در اوج تقاضای فصلی این ماده هستیم و تازه ماه محرم که یکی از پیک های مصرف این ماده و مصنوعات تولید شده از PET است، نیز در راهست. به نظر نمی رسد تا فرا رسیدن ماه محرم، تغییر معناداری در بازار این گروه کالایی رخ بدهد.
ششمین بیشترین کاهش قیمت هم تنها با ۰.۰۱ درصد کمتر نسبت به گروه پلی اتیلن ترفتالات بطری، با ۲.۹۱ درصد به گروه کالایی پلی اتیلن سنگین بادی تعلق گرفت. این کاهش حدودا ۲.۹ درصدی سبب شد تا پلی اتیلن سنگین بادی، این هفته به ازای هر کیلوگرم ۹۳.۹۱۹ ریال قیمت بخورد.
شاید جالب ترین اتفاق در مورد گروه کالایی پی وی سی رخ داد. این گروه کالایی چنانکه پیشتر گفته شده بود در بازارهای جنوب شرقی و شرق آسیا در هفته گذشته با رشدی در بازه ۱ تا ۲ درصد مواجه شده بود، پیش بینی می شد که امروز و در قیمت های پایه اعلامی، این گروه کالایی کمترین میزان کاهش قیمت را از آن خود کند اما چنین نشد و گروه کالایی پی وی سی سوسپانسیون هم با کاهشی معادل ۲.۶۱ درصد در گریدهای گوناگون خود رو به رو شد که به نوبه خود نکته جالبی است که دفتر توسعه باید نسبت به چرایی این میزان کاهش پاسخگو باشد. اما به نظر می رسد، رکود شدید حاکم بر بازار پی وی سی یکی از دلایلی است که تمایل به کاهش بیشتر قیمت این ماده پلیمری در قیمت گذاران وجود داشته است.
کمترین میزان افت قیمتها:
برابر پیش بینی دیروزمان، کمترین میزان افت قیمت پایه محصولات پلیمری امروز به صورت مشترک به سه کالا تعلق گرفت. اکریلونیتریل بوتادین استایرن موسوم به ABS، استایرن بوتادین رابر تیره ۱۷۱۲ و استایرن بوتادین رابر ۱۵۰۲ این هفته به میزان تغییر قیمت دلار نیمایی یعنی ۱.۷۴ درصد با کاهش قیمتی مواجه شدند و همین که کمترین میزان کاهش قیمت های پایه در یک هفته ۱.۷۴ درصد باشد، نشان می دهد که وضعیت بازار در این هفته تا به چه حد نزولی بوده است.
پس از این سه کالا گروه کالایی پلی پروپیلن ها، واجد کمترین میزان کاهش قیمت نسبت به هفته گذشته شدند. ثبات قیمت در بازار شرق و جنوب آسیا و نیز بازار خاورمیانه، به نظر می رسد عمده ترین علت این تصمیم گیری باشد. پلی پروپیلن نساجی این هفته ۱.۸۷ درصد کاهش قیمت پایه را ثبت کرد و پلی پروپیلن شیمیایی هم با ۱.۸۹ درصد در رتبه بعدی کمترین کاهش قیمت های پایه این هفته مواد پلیمری قرار گرفت.
سایر کالاهای پلیمری نیز این هفته نیز کاهش قیمت در دامنه ۲.۱۳ تا ۲.۶۱ درصد را تجربه کردند. این کالاها عبارتند از:
- پلی استایرن معمولی (۲.۱۳ درصد کاهش قیمت پایه)؛
- پلی اتیلن سنگین دورانی (با ۲.۲۶ درصد کاهش قیمت پایه)؛
- پلی اتیلن سنگین تزریقی (با ۲.۲۶ درصد کاهش قیمت پایه)؛
- پلی اتیلن سبک خطی (با ۲.۵۱ درصد کاهش قیمت پایه)؛
- و پلی اتیلن سبک فیلم (با ۲.۵۷ درصد کاهش قیمت پایه)؛
نتیجه گیری:
در حالی وارد پنجمین هفته متوالی کاهش قیمت پلیمرها در بازار ایران شدیم، که این هفته شیب کاهش قیمت ها بسیار شدیدتر از قبل بود. علت هم می توان به سادگی کاهش نسبتا شدید میانگین قیمت دلار نیمایی ارزیابی کرد که با کاهش قیمت پلیمرها در سطح جهانی تلفیق گردید و در نتیجه بازار ایران با ریزش قیمت پلیمرها مواجه گردید.
با توجه به جمیع جهات، به نظر می رسد این هفته در روزهای دوشنبه و سه شنبه که معاملات بهین یاب صورت می گیرد، پس از دو هفته متوالی معاملات ناامیدکننده زیر حجم ۴۰.۰۰۰ تن، شاهد افزایش نسبی حجم تقاضای موثر و در نتیجه افزایش حجم معاملات پلیمرها به ویژه در گریدهای محبوب باشیم.
همچنین ریزش قیمتهای پایه امروز، با توجه به کاهش قیمت دلار در بازار آزاد، این پالس را به بازار آزاد ارسال می کند که جو روانی انتظار کاهش قیمت ها در این بازار را دارند و بازار آزاد هم به رغم مقاومت ناچار از کاستن قیمت هاست. این موضوع با توجه به نزدیک شدن به پایان شهریورماه، نشان می دهد که بازار در حال دور شدن از شرایط رکود شدیدی است که گرفتار آنست. در این مسیر می بایست، برنامه ریزان و مسوولان با نگاهی راهبردی، تولیدکنندگان صنعت پلاستیک را از نظر نقدینگی تقویت نمایند و بهبود کلی وضیت اقتصاد هم نقش موثری در بهبود وضعیت بازار پلیمرها خواهد داشت.