امروز یکشنبه دوم تیرماه، دفتر توسعه صنایع پایین دستی قیمت مواد پلیمری و شیمیایی را اعلام کرد. قیمت دلار پایه کشف قیمتها، نسبت به هفته گذشته یک درصد افزایش داشت و همین موضوع سبب شد تا بازار پلیمرها در ایران با شیب بسیار کم، صعودی شود.
به گزارش صنایع پلاستیک، دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی در این هفته برای دلار پایه کشف قیمت های مواد پلیمری و شیمیایی {پتروشیمیایی} رقم ۱۱۰.۸۹۹ ریال را در نظر گرفت که نسبت به هفته گذشته معادل ۱۱۵۷ ریال افزایش داشت. همین افزایش قیمت دلار نیمایی هم دوباره سبب شد تا بازار پلیمرها در ایران بر خلاف تمام بازارهای جهانی که هفته گذشته روندی نزولی داشتند، روندی صعودی را به ثبت برساند. هر چند میزان افزایش قیمت ها را می توان ناچیز ارزیابی کرد، اما جهت کلی بازار پلیمرها در ایران صعودی بود.
در واقع به نظر می رسد، شرایط دلخواه تصمیم سازان و قیمت گذاران مواد پلیمری در بورس کالا، افزایش ناچیز قیمت پلیمرها باشد، چرا که در چنین صورتی دیگر حادثه دو هفته قبل، یعنی عدم خرید مواد پلیمری با این گمانه زنی که در هفته های آتی محموله را می توان ارزانتر به انبارها برد، رخ نخواهد داد. بلکه اینطور القا می شود که بهتر است این هفته خریدها انجام شود، چرا که هفته آتی قیمت ها، با افزایش ولو اندک مواجه خواهند بود. اینطور به نظر می رسد که مسوولان بر روی این موضوع برای به حرکت در آوردن موتور بازار پلیمرها حساب کرده اند، بی توجه به اینکه رکود در بازار پلیمرها یک دست نیست و بخشی از این رکود، که اتفاقا خود را در هفته گذشته نشان داد، رکودی ساختاری و عمیق و نه ناشی از تحلیل بازار توسط معامله گرانست.
اینچنین رخدادهایی {قیمت گذاری قیمت پایه پلیمرها} در کنار رکودِ نسبی حاکم بر بازار محصولات پلیمری سبب خواهد شد، تا مشکلات بیشتری برای صنعتگران صنعت پلاستیک پیشامد نماید. البته وضعیت در بازار آزاد، چون بیشتر بر مکانیزم عرضه و تقاضا تکیه دارد می تواند همگام با سیرجهانی قیمت ها باشد. یعنی با کاهش تقاضا به علت افزایش بیش از حد قیمت ها، شاهد باشیم بازار آزاد به رقم افزایش قیمت های پایه اعلامی، روندی کاهشی داشته باشد درست مانند اتفاقی که هفته گذشته افتاد . باید در این زمینه منتظر ماند و دید که عکس العمل بازارها چگونه خواهد بود؟
نکته مهمی که مایلم روی آن تاکید کنم اینست که تغییرات قیمت ها، چه افزایش ها و چه کاهش ها به جز یکی دو مورد، هیچکدام درصد زیادی نداشتند و ناچیز بودند، و در کل شاید بتوان گفت بازار در حال مدیریت شدن به شکلی است که با شیب بسیار کم صعودی بوده ولی با ثبات به نظر بیاید. این بهترین وصفی است که فعلا می توان از وضعیت بازار پلیمرها و قیمت پایه آنها به دست داد.
سویه افزایشی بازار
قیمت دلار در این هفته با ۱۱۵۷ ریال افزایش نسبت به هفته گذشته کمی بیش از ۱ درصد افزایش یافت.(۱.۰۵ درصد) اما در میان کالاهای پلیمری، بیشترین میزان افزایش قیمت به اکریلونیتریل بوتادین استایرن یا ABS تعلق گرفت که چیزی حدود ۲.۵ درصد افزایش قیمت پایه را تجربه نمود و به ازای هر کیلوگرم رقمی معادل ۳۴۸۵ ریال گرانتر شد.
جایگاه دوم بیشترین افزایش قیمت پایه در این هفته نسیب دو کالا شد. نخست، پلی استایرن معمولی و پلی اتیلن سبک فیلم هر کدام حدود ۱.۳ درصد افزایش را در قیمت پایه خود به ثبت رساند. این افزایش بیش از یک درصدی سبب شد پلی استایرن معمولی در هر کیلوگرم به قیمت ۱۱۹.۳۷۳ ریال برسد. یعنی در حدود ۱۵۰ تومان در هر کیلو نسبت به هفته گذشته گرانتر گردد.پلی اتیلن سبک فیلم هم با افزایشی که پیدا کرد، به قیمت کیلویی ۹۷.۷۶۲ ریال رسید.
جایگاه سوم بیشترین رشد قیمت پایه به صورت مشترک به چند کالای پلیمری تعلق گرفت که معادل رشد قیمت دلار، با افزایش قیمت مواجه شدند یعنی حدود یک درصد یا به صورت دقیق تر ۱.۰۵ درصد. کالاهای استایرن بوتادین رابر روشن ۱۵۰۲، استایرن بوتادین رابر تیره ۱۷۱۲، پلی استایرن مقاوم ۷۲۴۰ و انواع گریدهای پی وی سی سوسپانسیون و امولسیون به همراه هم چنانکه پیشتر گفته شد، با افزایش قیمت پایه ای به میزان ۱.۰۵ درصد { معادل رشد قیمت دلار نسبت به هفته گذشته } در مواجه شدند و سومین بیشترین افزایش قیمت پایه را تجربه کردند.
کالای پلی اتیلن سبک خطی نیز با اختلافی بسیار ناچیز و تنها با ۰.۰۵ درصد کمتر، در جایگاه چهارم سویه افزایشی بازار قرار گرفت. این کالا دقیقا ۱ درصد نسبت به هفته گذشته با افزایش قیمت پایه رو به رو شد.
انواع گریدهای پلی اتیلن ترفتالات گرید بطری نیز ۰.۹ درصد نسبت به هفته گذشته رشد را به ثبت رساندند.
کمترین میزان افزایش قیمت هم به گریدهای گوناگون پلی اتیلن ترفتالات نساجی تعلق گرفت که تنها ۰.۳ درصد نسبت به هفته گذشته افزایش قیمت داشتند.
سویه کاهشی بازار
در سویه کاهشی بازار اما، پلی اتیلن سنگین اکستروژن PE 80 تنها کالایی بود که با ۱.۳ درصد کاهش قیمت پایه نسبت به هفته گذشته، بیش از یک درصد کاهش را تجربه کرد. این کالا به ازای هر کیلوگرم ۱۴۸۵ ریال نسبت به هفته گذشته، ارزانتر شد و به قیمت کیلویی ۱۰۹.۲۸۱ ریال رسید.
پلی پروپیلن نساجی دومین بیشترین کاهش قیمت پایه را به ثبت رساند. این کالا در هفته جاری نسبت به هفته گذشته چیزی حدود ۰.۸ درصد کاهش قیمت را ثبت نمود و در هر کیلوگرم ۹۵۶ ریال ارزانتر شد.
پلی پروپیلن شیمیایی هم با ۰.۶ درصد کاهش در قیمت پایه خود، جایگاه سوم را در سویه کاهشی بازار از منظر بیشترین کاهش قیمت از آن خود کرد. این کالا در هر کیلوگرم ۸۰۵ ریال معادل ۸۰ تومان ارزانتر شد.
انواع پلی اتیلن های سنگین، یعنی پلی اتیلن سنگین بادی، پلی اتیلن سنگین تزریقی و پلی اتیلن سنگین دورانی نیز با حدود ۰.۳ درصد کاهش نسبت به هفته قبل کمترین میزان کاهش قیمت را در سویه کاهشی بازار به ثبت رساندند.