دیروز دوشنبه ۲۴ تیرماه و روز عرضه بهین یابی انواع پلی پروپیلن و پی وی سی بود. با توجه به افزایش قیمت های پایه با اهرم دلار نیمایی و کاهش نزدیک به هزارتنی عرضه، پیش بینی ها درباره حجم معاملات چندان مثبت نبود، اما علی رغم همه این پیش بینی دیروز تالار محصولات پتروشیمی، روز نسبتا رقابتی و پر رونق تری را نسبت به هفته های قبل تجربه کرد.
به گزارش صنایع پلاستیک، در حالیکه در جدول های ارایه شده از سوی بورس کالا، کاهش ۱.۰۰۰ تنی عرضه دیده می شد، اما عملا دیروز نزدیک به ۴.۳۰۰ تن کاهش عرضه را نسبت به هفته گذشته شاهد بودیم و عملا حدودا ۲۱.۰۰۰ تن کالای پلیمری از سوی پتروشیمی ها عرضه شد.
برای این میزان عرضه دیروز کمی بیش از ۲۹.۵۰۰ تقاضا ثبت شد که در این آیتم هم نسبت به هفته گذشته با رشد مواجه بودیم.
این هفته با وجود کاهش عرضه، رشد تقاضا و رشد حجم معاملات رخ داد که در مجموع داده مثبتی است. از ۲۹.۵۰۰ تقاضای ثبت شده، نهایتا کمی بیش از ۱۷.۳۰۰ تن معامله صورت گرفت که نسبت به حجم معاملات هفته گذشته، بیش از ۱.۷۰۰ تن افزایش را در این فاکتور مشاهده نمودیم، که با توجه به رکود کلی حاکم بر بازار، رشد قابل توجهی است.
یکی از عوامل مهم در افزایش عرضه های دیروز، دوشنبه ۱۸ تیرماه، بدون شک بهبود بازارهای دو کالای عمده در صنعت پی وی سی نرم، یعنی دی اتیل هگزانول و DOP بود. کاهش قیمت این کالاها در بازار آزاد و بورس کالا، در دو هفته گذشته و امید به ادامه همین روند کاهشی در هفته جاری سبب شد، تا دیروز از حدود ۸.۴۰۰ تن پی وی سی عرضه شده توسط پتروشیمی های آبادان، اروند، غدیر، بندرامام و … بیش از ۶.۰۰۰ تن مورد معامله قرار بگیرد که نسبت به هفته های گذشته که با حدود همین میزان عرضه حتا شاهد سقوط حجم معاملات پی وی سی به زیر ۳.۰۰۰ تن هم بودیم، رشد قابل توجهی در این زمینه ثبت گردید.
پس از دو هفته عدم عرضه PVC S57 پتروشیمی آبادان، دیروز ۲۰۰ تن عرضه صورت گرفت که با ۴۵۵ تن یعنی بیش از دو برابر تقاضا رو به رو شد و در نهایت با رقابت حداکثر ۲۶ درصدی نسبت به قیمت پایه به فروش رفت. در هفته های اخیر که شاهد رکود بازار بودیم، دوشنبه ها معمولا همین کالا در صورت عرضه، بالاترین رکورد رقابت را از آن خود می نمود اما دیروز وضعیت اندکی متفاوت بود و انواع پلی پروپیلن ها نیز با رقابت نسبتا خوبی معامله شدند که ذیلا گزارش آنرا به استحضار خواهم رساند.
به نظر می رسد که امید به بازگشت رونق در صنعت پی وی سی نرم به سبب کاهش شدید قیمت دی اتیل هگزانول و روغن DOP، زمینه ساز افزایش معاملات پی وی سی بوده است و در صورت تداوم ثبات و یا کاهش بیشتر قیمت این کالاها، انتظار می رود که تقاضای بیشتری برای پی وی سی در دوشنبه های بورس کالا شکل بگیرد.
دیروز بیشترین رقابت ها برای پلی پروپیلن های شیمیایی ثبت شد، به وجهی که پس از هفته ها در روز دوشنبه یک کالا بالای ۴۰ درصد معامله شد. این کالا، که رکودار درصد رقابت روز بود کالای پلی پروپیلن شیمیایی ZR230 پتروشیمی نوید زرشیمی بود که با حداکثر ۴۲ درصد رقابت نسبت به قیمت پایه معامله شد.
دیروز همچنین تعداد دو گرید پلی پروپیلن شیمیایی نوید زرشیمی و یک گرید پتروشیمی شازند اراک، در بازه ۱۱ تا ۲۰ درصد معامله شدند، که نشان دهنده بازار رقابتی و تقاضای موثر در مورد پلی پروپیلن شیمیایی بود. ۴ گرید پلی پروپیلن شیمیایی هم در بازه ۱ تا ۱۰ درصد رقابت را در معاملات دیروز به ثبت رساندند. هر چند رقابت های بالا، مبین وجود بحران در گروه هاست لیکن باید توجه داشت، در هفته معمولی بورس کالای ایران، به علت کمبود تولید همواره انواع پلی پروپیلن و به ویژه در ماههای اخیر انواع گریدهای پلی پروپیلن شیمیایی با رقابت های بالا معامله می شده است. دیروز، در طی شش هفته اخیر، رقابتی ترین هفته ای که بورس کالا برای پلی پروپیلن های شیمیایی به خود دید.
پلی پروپیلن های نساجی هم نسبت به هفته های گذشته وضعیت بهتری داشتند، لیکن هیچ یک از گریدهای آنها نتوانستند بیش از ده درصد رقابت را تجربه کنند. دیروز در مجموع تعداد ۸ گرید پلی پروپیلن نساجی در بازه ۱ تا ۱۰ درصد مورد رقابت معامله گران بورس کالای ایران واقع شدند.
در مجموع دیروز، دوشنبه ۲۴ تیرماه ۱۳۹۸ از مجموع ۱۰.۵۰۰ تن پلی پروپیلن نساجی عرضه شده، کمی بیش از ۸.۹۰۰ تن آن مورد معامله قرار گرفت. یعنی بیش از ۸۵ درصد پلی پروپیلن های نساجی عرضه شده به فروش رفت. هر چند به جز ۸ گرید، بقیه با قیمت پایه مورد معامله قرار گرفتند. از ۲.۸۰۰ تن پلی پروپیلن شیمیایی عرضه شده دیروز کمی بیش از ۲.۱۰۰ تن معامله ثبت شد که به مفهوم فروش بیش از ۷۵ درصد کل عرضه های پلی پروپیلن شیمیایی است. در برخی گریدها، تقاضا آنقدر بالا بود که می توان از لفظ بحران برای آن گریدها استفاده کرد. در کل ۴ گرید پلی پروپیلن نساجی با رقابت بیش از ۱۰ درصد به فروش رفتند.
فاجعه در عرضه های دیروز مربوط به کالای پلی پروپیلن فیلم بود، که متاسفانه هفته به هفته وضعیت این کالا بدتر می شود. این هفته این کالا چیزی حدود ۲.۴۰۰ تن عرضه از سوی پتروشیمی ها داشت که تنها نزدیک به ۱۴۰ تن به فروش رسید. طبعا، هیچ رقابتیی برای پلی پروپیلن فیلم شکل نگرفت و تمام معاملات این کالا با قیمت پایه صورت گرفت. وضعیت پلی پروپیلن فیلم در حال حاضر بسیار بحرانی است و مسوولان باید برای آن فکری عاجل و موثر نمایند.
فارغ از نگاه آماری به عرضه ها، تقاضا و حجم معاملات دیروز که در کل روز متوسطی را ثبت کردند، یک سووال برای ناظرین و اهالی بازار وجود دارد! چرا علی رغم افزایش قیمت های پایه، بازاری که کشش ندارد و کمبود نقدینگی آزارش می دهد و برای مثال در هفته گذشته حتا نیمی از عرضه ها را هم خریداری نکرد، این هفته بیش از ۸۰ درصد عرضه ها را خریداری نموده و به انبارها برد؟ دو موضوع باید برای پاسخ به این پرسش مدنظر قرار داد، یکی اینکه افزایش نزدیک به ۴.۰۰۰ تنی خرید پی وی سی توسط معامله گران در اثر تکانه های مثبت در صنعت پی وی سی نرم، از یکسو و از سوی دیگر عدم وجود افق مطلوب پیش رو دو عاملی بودند که سبب شدند این هفته وضعیت بازار نسبت به هفته گذشته بیش از ۱.۷۰۰ تن بهبود را تجربه نماید.
با توجه به روند صعودی قیمت دلار نیمایی، که دیروز تنها ۳۰۰ تومان با دلار آژاد اختلاف داشت، و اطمینان از اینکه دولت قصد دارد با افزایش هر چه بیشتر قیمت نیمایی اولا صادرکنندگان را به عرضه ارز حاصل از صادراتشان در این سامانه تشویق نموده و ثانیا در نهایت قیمت دلار در هر دو بازار به هم برساند و دلار را از این طریق تک نرخی نماید، معامله گران را از افزایش قیمت های پایه در هفته های آتی مطمئن ساخته است. از همین رو، آنها ترجیح می دهند که به جای اینکه در هفته آتی با قیمت های بالاتر محموله های پلیمرها را به بازار ببرند، همین هفته اینکار را انجام دهند تا یا ضرر کمتری کرده یا سود بیشتری ببرند. اگر تولیدکننده باشند، ضرر کمتری می کنند و اگر تامین کننده بازار آزاد باشند، خرید در این هفته متضمن سود بیشتری است تا اینکه در هفته آینده کالایی پلیمری را خریداری نمایند. در نتیجه، این افزایش حجم معاملات و حتا رقابت ها که در گریدهایی به بحران هم شباهت دارد، توسط این دو گروه صورت می پذیرد و علت آن نه بهبود و رونق در بازار محصولات نهایی که خرید ارزان تر مواد نسبت به هفته آتی است. لذا نمی تواند داده مثتی برای خروج از فاز رکود به رونق ارزیابی گردد.
دو گروه تولیدکنندگان عمده و تامین کنندگان عمده بازار آزاد، کسانی هستند که نقدینگی لازم برای خرید را در بورس کالا با این قیمت ها در حال حاضر در اختیار دارند. این نکته آخر به آن معناست که کارگاههای کوچک و متوسط، همچنان بزرگترین قربانی سیاست ارزی بانک مرکزی برای افزایش نرخ دلار نیمایی و اصرار دفتر توسعه صنایع پایین دستی به ادامه فرمول کشف قیمت های خود بر پایه قیمت های سامانه نیما هستند.