به گزارش صنایع پلاستیک، یکشنبه اول دی ماه ۱۳۹۸ قیمت های پایه جدید برای مدت یک هفته تا هشتم دی ماه اعلام شد. نرخ دلار مبنای محاسبات امروز، رقم ۱۱۲.۵۸۲ ریال در نظر گرفته شد که نسبت به هفته گذشته حکایت از افزایشی ۲.۰۴۸ ریالی معادل ۱.۸۵ درصد دارد. رشد تقریبا دو درصدی نرخ دلار نیمایی در کنار قیمت های عموما رو به افزایش پلیمرها در بازار جهانی، سبب شد تا این هفته برای ششمین هفته پیاپی، جدول مقایسه ای قیمت پلیمرها با هفته گذشته افزایشی باشد و هیچ کالایی با کاهش قیمت پایه مواجه نگردد.
در ادامه نگاهی انداخته ایم به بیشترین و کمترین میزان افزایش قیمت های پایه در میان گروه های کالایی پلیمری که در این هفته ثبت شد:
بیشترین افزایش ها:
گروه پی وی سی این هفته با ۵.۱۱ درصد رشد قیمت پایه مواجه گردید. با توجه به اینکه همین حالا نیز بازار پی وی سی با بحران مواجه است، و پتروشیمی های تولیدکننده پی وی سی از یکسو با عرضه های قطره چکانی و از سوی دیگر متقاضیان کاذب با رقابت های شدید قیمت این کالا را به شکل تصنعی بالا برده اند، باید دید این جهش قیمتی چه تاثیری در بازار خواهد گذاشت. به صورت مشخص گرید S 65 در این هفته ۴.۱۹۵ ریال نسبت به هفته گذشته گرانتر شد و به قیمت کیلویی ۸۶.۳۱۱ ریال رسید. این گرید بحرانی ترین شرایط را در میان سایر گریدهای پی وی سی را داراست.
دومین گروه کالایی که بیشترین افزایش قیمت را در این هفته به ثبت رساندند، در نهایت تعجب انواع گریدهای پلی اتیلن ترفتالات گرید بطری بودند. با توجه به آغاز فصل زمستان، که فصل اوج تقاضای مصرف این کالا نیست، این رشد قیمتی اندکی تعجب آور بود. هفته ها بود که این گروه کالایی جزو گروهی از پلیمرها بود که کمترین رشدها و بیشترین افت را تجربه می کردند. به هر حال این گروه کالایی این هفته در گریدهای گوناگون از ۲.۸۰ درصد تا ۲.۸۶ درصد افزایش قیمت را ثبت نمود.
پلی اتیلن سنگین فیلم در این هفته نسبت به هفته گذشته با ۲.۷۶ درصد رشد مواجه شد تا جایگاه سوم بیشترین میزان افزایش قیمت را از آن خود کند. این میزان رشد سبب شد تا قیمت این گروه کالایی به کیلویی ۸۵.۲۲۰ ریال برسد که نسبت به هفته گذشته، این ماده به ازای هر کیلوگرم ۲.۲۸۵ ریال گرانتر شد.
اکریلونیتریل بوتادین استایرن یا همان ABS با ۲.۶۲ درصد چهارمین گروه کالایی بود که با بیشترین رشد قیمت مواجه شد.
پلی استایرن معمولی و انبساطی هم پس از گروه ABS به ترتیب با ۲.۳۷ و ۲.۰۵ درصد رشد قیمت، به صورت مشترک پنجمین بیشترین افزایش قیمت را را به خود اختصاص دادند. رشد قیمت انواع پلی استایرن و اکریلونیتریل بوتادین استایرن با همین مقادیر قابل پیش بینی بود.
پس از انواع پلی استایرن، گروه کالایی پلی پروپیلن شیمیایی و نساجی نیز به ترتیب با رشدی معادل ۲.۰۵ و ۲۰.۰۲ درصد در رده های بعدی از حیث رشد قیمت قرار گرفتند. با توجه به اینکه در بازارهای جهانی شاهد روندی کاهشی برای این گروه های کالایی بودیم، انتظار این بود که این گروه های کالایی با کمترین میزان افزایش قیمت در میان گروه کالاهای پلیمری برخوردار گردد که چنین نشد.
کمترین میزان افزایش قیمت نیز به گروه کالایی پلی اتیلن سنگین تزریقی تعلق گرفت که ۱.۲۱ درصد بر ارزش آن افزوده شد و به قیمت کیلویی ۷۹.۹۲۱ ریال رسید.
سایر گروه کالایی نظیر پلی اتیلن سبک خطی، پلی اتیلن سنگین اکستروژن، پلی اتیلن سنگین بادی، استایرن بوتادین رابر، پلی اتیلن سبک فیلم و پلی اتیلن سنگین دورانی نیز در دامنه ۱.۲۳ تا ۱.۸۵ درصد رشد قیمت پایه را ثبت کردند.
نتیجه گیری:
در مجموع می توان گفت، رشد حدودا دو درصدی قیمت دلار نیمایی، سبب شد تا عملا قیمت ها همه افزایشی باشند و در برخی گروه ها با جهش قیمتی مواجه گردیم. در این بین قیمت برخی از گروه کالایی درست با توجه به فرمول کشف قیمت های دفتر توسعه پایین دستی انطباق داشتند و برخی دیگر به نظر می رسد بر اساس معیارهای دیگر تعیین قیمت شده اند.
نکته دیگر استفاده از قیمت دلار نیمایی روز یکشنبه بود که ۲.۰۴۸ ریال نسبت به هفته گذشته افزایش داشت. این در حالیست که مطابق مصوبه کمیته تخصصی پتروشیمی می بایست، دفتر توسعه صنایع پایین دستی قیمت دلار دیروز که ۱۵۰ تومان نسبت به هفته گذشته رشد داشت را به عنوان نرخ دلار مبنای کشف قیمت ها انتخاب می کرد. این دو موضوع مواردی هستند که این دفتر می بایست نسبت به شفاف سازی آنها اقدام نماید.
با توجه به اینکه موجودی انبارهای تولیدکنندگان و تامین کنندگان مواد اولیه بازار آزاد در وضعیت خوبی است، و از سوی دیگر با رشد قیمت طی شش هفته متوالی، حالا دیگر قیمت ها مقرون به صرفه نیست انتظار می رود که این هفته با کاهش در حجم معاملات مواجه شویم و روندی کاهش حجم معاملات که از هفته گذشته آغاز شده است ادامه داشته باشد. البته همواره زمانی که قیمت ها افزایشی بوده اند، بازار همه را متعجب کرده است حال باید به انتظار نشست و دید آیا در این هفته نیز چنین خواهد شد. همچنین ادامه شکاف قیمت دلار نیمایی و قیمت دلار بازار آزاد و … همچنان از عواملی هستند که می توانند بازار را برای خریداران نگه دارند و موجب گردند تا با افت شدید حجم معاملات مواجه نگردیم.