سه شنبه ۲۲ مردادماه به علت تعطیلی روز قبل یعنی دوشنبه، تمام عرضه هایهین یاب پلیمری به صورت یکجا گرفت. به این معنا که پلی پروپیلن ها و پی وی سی ها هم که در روز دوشنبه عرضه بهین یاب دارند، این هفته در روز سه شنبه توسط بورس کالا به خریداران عرضه شدند و از مجموع ۷۳.۴۰۰ تن عرضه صورت گرفته، ۳۵.۰۰۰ تن معامله صورت گرفت.
به گزارش صنایع پلاستیک، دیروز از مجموع ۴۲.۵۰۰ تن تقاضایی که ثبت شد، تنها نزدیک به ۳۵.۰۰۰ تن معامله شد که نسبت به هفته گذشته (روزهای دوشنبه و سه شنبه ) با کاهشی حدود ۵.۷۰۰ تن رو به رو شدیم که کاهش بسیار مهم و جدی ای می باشد و دوباره باعث می شود تا بازار به مرز رکود خشن بازگشت نماید. در حالی این هفته با کاهش جدی حجم معاملات در گروه پلیمرها مواجه بودیم که قیمت های پایه به صورت میانگین در ارزانترین هفته خود در ۴ ماه و نیم گذشته به سر می بردند .
این موضوع که معاملات با وجود کاهشی بودن قیمت های پایه نزدیک به شش هزار تن کاهش را به ثبت برساند، هیچ چیز جز ضعف موثر تقاضا و رکود عمیق در بازار را نشان نمی دهد. البته حتما عوامل دیگری نظیر، پیش پینی پذیر شدن قیمت ها از یکسو و روند نزولی قیمت دلار نیمایی از سوی دیگر در خرید حداقلی معامله گران بورس کالای ایران دخیل هستند.
حال که معامله گران تالار محصولات پتروشیمی بورس کالای ایران حدس می زنند که این هفته نیز روند دلار نیمایی اندکی کاهشی باشد (تا لحظه تنظیم این خبر قیمت دلار نیمایی نزدیک به ۳۵ تومان ارزانتر از یکشنبه است.)، به نظر می رسد که اهمیت میانگین قیمت های جهانی از پیش هم بیشتر شده باشد. از آنجایی که به نظر نمی رسد که دامنه کاهش دلار نیمایی چندان زیاد باشد، اگر دفتر توسعه صنایع پایین دستی، به فرمولش وفادار بماند، این قیمت های جهانی خواهند بود که جهت بازار در هفته آتی مشخص می کند. در مورد قیمت های جهانی هم پیش بینی مشخصی که وجود دارد، (اگر از جهش یکباره امروز قیمت نفت صرف نظر کنیم و روند کلی را در نظر بگیریم) با ادامه روند نزولی قیمت نفت احتمالا روند کاهشی خود را ادامه خواهند داد.
در نتیجه تنها این دفتر توسعه صنایع پایین دستی است که می تواند با عدم رعایت فرمول خود، پیش بینی ها را بر هم بزند که تا این هفته چنین نکرده است اما اگر وضعیت قهقهرایی بازار ادامه داشته باشد، شاید برای مدیریت و تنظیم بازار تا حد مقدور به این اقدام دست بزند. به هر حال، باید به انتظار معاملات غیر بهین یابی هم بود تا ببینیم که مجموع معاملات این هفته به ۴۷.۰۰۰ تن هفته گذشته خواهد رسید یا خیر؟ پیش بینی ما، اینست که این هفته مجموعا با کاهشی جدی در مجموع معاملات بهین یاب و غیر بهین یاب بورس کالای ایران رو به رو باشیم و دوباره بازار پلیمرها به ناحیه رکود خشن باز خواهند گشت.
دیروز ۷.۵۰۰ تن تقاضا وجود داشت که به معامله تبدیل نشد. بالاترین رقابتی که بر سر محموله ها هم سر صورت گرفت، تنها ۱۶ درصد بود. این بدان معناست که بازار برای برخی گریدهای خاص با وجود همه مشکلات و آینده نگری خریداران، تقاضایی بیشش از عرضه دارد اما این تقاضا حاضر نیست، رقابت های شدیدی را برای به دست آوردن محموله ها به انجام رساند و به هر قیمت ممکن محموله های پلیمری در گریدهای محبوب را خریداری نماید.
در نهایت، چیزی که پُر واضحست بازار پلیمرها در رکود به سر می برد، به این دلیل که صنایع پایین دستی به صورت اخص محصولات و مصنوعات پلیمری در رکود نسبتا عمیقی به سر می برند و این رکود سبب شده است تا نقدینگی لازم برای خرید در دست تولیدکنندگان نباشد. برای رفع رکود در بازار پلیمرها می بایست وضعیت رکودی حاضر در اقتصاد کشور بهبود یابد، تا مردم نسبت به خرید محصولات پلیمری مبادرت ورزیده و پول و نقدینگی به چرخه تولید باز گردد. تکانه هایی که مثلا ممکن است برای ماه محرم یا موارد خاص دیگر پیش بیاید و باعث افزایش معاملات شود، نمی تواند مبین وضعیت طولانی مدت بازار پلیمرها باشد و تنها یک یا دو هفته باعث بهبود در حجم معاملات برخی کالاها و گریدهای خاص خواهد شد. آنچه اصل مشکل است، رکود شدید در صنایع پایین دستی است که مشکل کمبود نقدینگی را تشدید کرده است و از طرف دیگر هنوز هم قیمت ها به نظر بالا می آیند و معامله گران بورس کالا، انتظار دارند تا قیمت های پایه بیش از این کاهش یابند.
عمق فاجعه!
برای درک عمق فاجعه رکود در بازار پلیمرها، تصمیم به رصد یکی کالای خاص گرفته ایم. در چهار هفته گذشته، انواع گریدهای پلی اتیلن ترفتالات نزدیک به ۱.۵۰۰ تومان با کاهش قیمت پایه در هر کیلوگرم مواجه شده اند. در سه هفته از چهار هفته گذشته، بیشترین کاهش قیمت های پایه به این کالا تعلق داشته است. اما با این وجود و با توجه به اینکه در نیمه تابستان به سر می بریم و در زمانی هستیم که به لحاظ مصرف فصلی، اوج تقاضای این کالا در تمام سالست و همچنین ماه محرم که افزایش تقاضا برای این کالا محتملست را نیز در پیش داریم ولی حتا این هفته که PET بطری حدود ۶۰۰ تومان دیگر ارزانتر شد هم تمام عرضه ها به فروش نرسید و در نتیجه رقابت معناداری هم میسر نگردید.
دیروز پتروشیمی شهید تندگویان حدودا ۶.۹۰۰ تن عرضه داشت که از این میزان عرضه تنها ۳.۰۵۰ تن تقاضا ثبت شد و حدودا ۲.۴۰۰ تن معامله صورت گرفت. به نظرم ارقام به میزان کافی مبین شرایط بازار هستند. با وجود اینکه این کالا با کاهش شدید قیمت در ماه اخیر مواجه شده است، حتا نیمی از عرضه های انجام شده هم توسط معامله گران برای خرید تقاضا نمی شود و تنها ۴۰ درصد کل عرضه های PET بطری در روزهای داغ تابستان ۹۸ معامله می شود. به نظر دادگاههایی که این روزها به وسوسه PET می پردازند و متهمان زیادی در خصوص خرید و فروش خارج از شبکه پلی اتیلن ترفتالات بطری محاکمه می شوند، بسیار داغ تر از بازار این کالاست!!!
ترین ها:
عرضه ها:
سه شنبه ۲۲ مردادماه پلی پروپیلن نساجی بیشترین میزان عرضه را با حدودا ۹.۷۰۰ تن در اختیار خود داشت. پس از این کالا، انواع گریدهای پی وی سی قرار داشتند که پس از افت عرضه در دو هفته گذشته این هفته با ۹.۱۰۰ در جایگاه دوم بیشترین عرضه ها قرار گرفتند. پلی اتیلن خطی که یکی دو هفته ای بیش از ۹.۰۰۰ تن عرضه را تجربه کرده بود، این هفته با ۷.۷۰۰ تن عرضه در جایگاه سوم بیشترین عرضه ها قرار گرفت.
کمترین میزان عرضه هم به اکریلونیتریل بوتادین استایرن یا همان ABS تعلق داشت که امروز تنها ۲۵۰ تن از این کالا برای فروش به بورس ارایه شد.
تقاضا:
دیروز پلی پروپیلن نساجی به جز اینکه بیشترین عرضه را در اختیار خود داشت با بیشترین حجم تقاضا هم مواجه شد. این کالا امروز ۹.۳۰۰ تن تقاضا را هم به ثبت رساند. مانند جدول عرضه ها، پی وی سی ها هم دیروز با حدود ۷.۳۰۰ تن تقاضا برای ۹.۱۰۰ تن عرضه صورت گرفته، در جایگاه دوم جدول بیشترین تقاضاها قرار داشتند. پلی اتیلن ترفتالات نساجی اما در جدول بیشترین تقاضا جایگزین پلی اتیلن سبک خطی شد تا این جدول در صدر خود عینا مطابق جدول بیشترین عرضه ها نباشد. دیروز سه شنبه ۲۲ مردادماه، پلی اتیلن ترفتالات نساجی سومین پر تقاضاترین کالا بود و حدود ۴.۵۰۰ تن تقاضا برای ۷.۵۰۰ عرضه این کالا ثبت شد.
کمترین میزان تقاضا برای پلی پروپیلن فیلم ثبت شد. این کالا که به تازگی دوباره مهلت سقف خرید آن توسط کمیته تخصصی پتروشیمی با هدف تحریک تقاضا دستکاری شده بود، هیچ متقاضی ای نداشت تا به فاز فوق بحرانی پا گذاشته و عنوان کمترین میزان تقاضا را با عدد ۰ در مقابل نامش از آن این کالا نماید. پلی اتیلن سبک تزریقی که معمولا همیشه کمترین میزان تقاضا را از آن خود می کرد هم این هفته وضع بهتری از پلی پروپیلن فیلم داشت و حدود ۲۰ تن تقاضا را ثبت کرد.
معاملات:
در جدول معاملات سه رتبه نخست درست مشابه جدول بیشترین تقاضا بود. پلی پروپیلن نساجی با ۷.۰۰۰ تن معامله بیشترین حجم معاملات این هفته را از آن خود کرد. تنها نزدیک به ۲.۹۰۰ تن از عرضه صورت گرفته برای این کالا، امروز به فروش نرفت که در این وضعیت وخیم بازار، رقم خوبی است. پس از این کالا گروه پی وی سی ها هم بیش از نیمی از عرضه شان معامله شدند. از حدودا ۹.۱۰۰ تن عرضه ای که برای پی وی سی ها صورت گرفت و ۷.۳۰۰ تن تقاضایی که ثبت شد حدودا ۶.۱۰۰ تن معامله صورت گرفت که نشان از بهبود وضعیت بازار پی وی سی ها در هفته اخیر دارد.
سومین کالایی که بیشترین حجم معاملات را ثبت کرد، پلی اتیلن ترفتالات گرید نساجی بود که حدودا ۳.۵۰۰ تن از این کالا معامله شد.
کمترین میزان معاملات دیروز به صورت مشترک به کالای پلی پروپلین فیلم و پلی اتیلن سبک تزریقی تعلق داشت که هیچ معامله ای برای آنها صورت نگرفت. پلی پروپیلن فیلم که اصولا تقاضایی نداشت که بخواهد معامله ای داشته باشد، اما پلی اتیلن سبک تزریقی از حدود ۲۰ تن تقاضایی که داشت، حتا یک کیلوگرم هم به معامله تبدیل نشد.
رقابت ها:
از ۱۱ تا ۲۰ درصد:
سه شنبه ۲۲ مردادماه ۱۳۹۸، دو کالا به صورت مشترک بیشترین میزان رقابت را به ثبت رساندند. معامله گران حاضر شدند برای به دست آوردن محموله های پلی پروپیلن شیمیایی RG3212E پتروشیمی رجال و پلی استایرن انبساطی ۲۰۰ پتروشیمی تبریز تا سقف ۱۶ درصد (نسبت به قیمت پایه) با یکدیگر رقابت کنند. این چهارمین هفته پیاپی بود که پلی استایرن انبساطی ۲۰۰ تبریز، رکوردار رقابت در سه شنبه ها شد. یک گرید دیگر پلی پروپیلن شیمیایی هم با ۱۱ درصد رقابت نسبت به قیمت پایه به فروش رفت تا در بازه رقابت ۱۱ تا ۲۰ درصد رقابت قرار گیرد .
نکته دیگری که رقابت های سه شنبه به ما نشان داد این بود که نسبت به هفته گذشته معامله گران حاضر نشدند تا برای به دست آوردن گریدهای محبوب پلی پروپیلن شیمیایی تا سقف ۴۰ و ۵۰ درصد پیش بروند و حداکثر ۱۶ درصد رقابت بر سر یک گرید پلی پروپیلن شیمیایی ثبت شد. این نشان می دهد که خریدارن آماده اند تا در هفته های آتی با قیمت کمتری این محموله ها را به انبارهایشان ببرند.
از ۱تا ۱۰ درصد:
دیروز تعداد ۱۷ کالا با رقابت در دامنه ۱ تا ۱۰ درصد قرار گرفتند که بیشتر آنها را پلی پروپیلن نساجی و شیمیایی در گریدهای گوناگون تشکیل می دادند. یعنی به نظر می رسد که تقاضا به ویژه برای پلی پروپیلن شیمیایی وجود دارد، اما همانطور که گفته شد، خریدارن حاضر نیستند تا به هر بهایی که شده است محموله های عرضه شده را خریداری نمایند.
قیمت پایه:
همچنین در معاملات سه شنبه ۲۲ مردادماه ، ۶۵ کالا هم به قیمت پایه به فروش رفت که نشان می دهد این میزان کالای پلیمری اصولا به اندازه عرضه شان تقاضا ثبت نکردند که در نتیجه رقابتی هم شکل نگرفت.
۲۷ کالا هم اصولا متقاضی نداشتند که بخواهد به فروش برسد.