به گزارش صنایع پلاستیک، بانک مرکزی در راستای مقابله با ویروس کرونا و لزوم کاهش حضور شهروندان در شعب بانکی به منظور رعایت نکات بهداشتی اقداماتی را از جمله کاهش ساعت کاری بانکها، افزایش سقف برداشت از خودپردازها و عملیات کارت به کارت در خودپردازها، همراه بانکها و نرم افزارهای پرداخت سازان انجام داد؛ با توجه به کاهش ساعت کار بانکها در کشور و فعالیت از ساعت ۸ و ۳۰ دقیقه تا ۱۲ و ۳۰ دقیقه، ساعت کاری و فعالیت سامانههای ملی ساتنا، پایا و چکاوک تغییراتی داشته است که به شرح زیر است:
ساعت کاری سامانه ساتنا
بر اساس ابلاغ بانک مرکزی به شبکه بانکی کشور، ساعات پایانی سامانه ساتنا تا اطلاع ثانوی برای دستور پرداخت بین مشتری ساعت ۱۴ و دستور پرداخت بین بانکی ساعت ۱۴ و ۳۰ دقیقه است.
شایان ذکر است که ساتنا سامانه ای الکترونیکی به شمار میرود که پردازش و تسویه تراکنش های بین بانکی و دستور پرداخت های فوری را به صورت انفرادی و آنی انجام میدهد و با این سامانه و استفاده از حواله ساتنا مشتریان بانکی با انواع حسابها از جمله جاری، پس انداز و کوتاه مدت میتوانند نسبت به انتقال وجوه با مبلغ بیشتر از یکصد و پنجاه میلیون ریال در حساب خود یا سایر افراد در سایر بانکها اقدام کنند؛ از مزایای این سامانه باید به امنیت، سرعت، سادگی انجام عملیات، بدون محدودیت جغرافیایی و هزینه رایگان اشاره داشت که همچون پایا بر اساس شماره حساب بانکی ایران (شبا) فعالیت میکند. سقف انتقال وجه پایا در شعب بانکی محدودیتی ندارد و حداکثر انتقال وجه در این سامانه ۵۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال در بانکها تعیین شده است.
ساعت کاری سامانه پایا
ساعت کاری سامانه پایا در چرخه اول و دوم همانند روزهای عادی بوده اما زمان شروع پردازش چرخه سوم پایا ساعت ۱۳ و ۴۵ دقیقه تعیین شده و تسویه بین بانکی چرخه سوم نیز در ساتنا انجام خواهد شد. همچنین ساعت شروع پردازش چرخه پایا (شاپرکی) در روزهای تعطیل رسمی ساعت ۱۳ و ۴۵ دقیقه خواهد بود.
لازم به ذکر است؛ سامانه پایاپای الکترونیکی به گونه ای طراحی شده که قادر است شبانه روز و در تمامی روزها از بانک ها دستور پرداخت دریافت نماید و این ویژگی به بانک ها امکان میدهد تا بتوانند این خدمت را از طریق اینترنت، تلفن همراه و نظایر آن به مشتریان ارائه کنند؛ در این سامانه دو هسته جداگانه «انتقال اعتبار» و «برداشت مستقیم» قرار گرفته که خدمات متنوعی از جمله برداشت از حساب مبدا و واریز به حساب مقصد و پرداخت انواع قبوض را برای مشتریان سیستم بانکی در دسترس مشتریان قرار داده است. سقف انتقال وجه با این سامانه در شعب ۵۰۰۰۰۰۰۰۰ ریال، اینترنت بانک حداکثر انتقال وجه ۶۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال (طی چهار تراکنش ۱۵۰ میلیون ریالی) و موبایل بانک حداکثر انتقال وجه ۱۵۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال در سیستم بانکی تعیین شده است.
ساعت کاری سامانه چکاوک
ساعت کاری سامانه چکاوک با توجه به کاهش ساعت اداری بانکها کاهش پیدا کرده و همانند روزهای پنجشنبه (ساعت ۱۰) است که تا اطلاع ثانوی در تمامی روزهای هفته اجرایی میشود.چکهای رمزدار تا ساعت ۱۱ امکان واگذاری جهت وصول دارد و ساعت واگذاری چکهای عادی تا اطلاع ثانوی ساعت ۱۰ است.
چک به همراه وجوه نقد و پرداخت الکترونیکی، اضلاع ابزارهای پرداخت پول در کشور به شمار میرود و سامانه چکاوک ابزاری برای پذیرش و پردازش الکترونیکی چکهای کاغذی بینبانکی و انجام تراکنشهای مبتنی بر آنها به صورت کاملا الکترونیکی راه اندازی کرد که به جای فیزیک چک، تصویر آن برای پردازش نهایی محتوا به بانک مربوطه ارسال شده و نتیجه پردازش به صورت الکترونیکی به شعبه پذیرنده چک بازگردانده میشود.