گزارشات مندرج در نشریات معتبر نفت و پتروشیمی، نشان دهنده ادامه رشد قیمت پلیمرها در بازارهای آسیایی برای دومین هفته متوالی پس از هفت هفته رکود شدید است. برای بازار ایران، اگر قرار باشد به فرمول دفتر توسعه صنایع پایین دستی عمل شود، این اصلا خبر خوبی نیست. چرا که دلار نیمایی هم روندی صعودی داشته است و بازار راکد ایران حالا باید بار افزایش قیمت جهانی پلیمرها را نیز بر دوش نحیف خود حس کند.
به گزارش صنایع پلاستیک، برخی از مواد و گریدهای آنها در هفته ای که گذشت بازار نسبتا ثابتی داشتند، اما اکثر مواد پلیمری در بازارهای گوناگون، رشد قیمت را تجربه نمودند، هر چند این رشد قیمت در بیشتر بازارها و به ویژه بازار شرق آسیا، مانند هفته گذشته جهش گونه نبود. ذیلا کالا به کالا نگاهی انداخته ایم به وضعیت مواد پلیمری در چهار بازار آسیایی که می توانید آنرا مطالعه کنید:
پی وی سی سوسپانسیون، این هفته بدون هیچ تغییر خاصی در بازارهای گوناگون آسیایی معامله شد. از همین رو انتظار می رود در قیمت های فردا، به جز اثر افزایش قیمت دلار نیمایی، تغییرات جهانی قیمت پی وی سی سوسپانسیون، در تعیین نرخ آن برای بازار داخل نقشی نداشته باشند.
پلی اتیلن سبک خطی در دوبازار آسیای جنوب شرقی و شرق آسیا با افزایش قمت همراه بود. در بازار شرق آسیا، این کالا دو درصد و در بازار آسیای جنوب شرقی ۱ درصد نسبت به هفته گذشته رشد قیمت را به ثبت رساند.
پلی اتیلن سنگین تزریقی، که هفته گذشته با افزایش ناچیزی در قیمت پایه، عنوان کمترین افزایش قیمت پایه را در بازار ایران به نام خود کرد، این هفته در همه بازارهای آسیایی با رشد قیمتی در بازه ۱ تا ۲.۲ درصد مواجه بود. بیشترین رشد قیمت این کالا در بازار شرق آسیا رخ داد، که نسبت به هفته گذشته این کالا ۲.۲ درصد گرانتر معامله شد. پلی اتیلن سنگین تزریقی در بازارهای جنوب شرقی و جنوب آسیا این هفته، حدود ۱ درصد افزایش قیمت را به ثبت رساند.
پلی اتیلن سنگین بادی، که در هفته گذشته در بین کمترین میزان کاهش قیمت ها قرار داشت، این هفته در همه بازارهای آسیایی با ثبات کامل مواجه شد و قیمت آن نسبت به هفته گذشته هیچ تغییری نکرد.
پلی اتیلن سنگین فیلم، این هفته در بازار شرق آسیا، حدود ۱ درصد و در بازار جنوب آسیا حدود ۲ درصد رشد قیمتی داشت. این در حالی بود که در بازار آسیای شرقی، این کالا بدون تغییر قیمت، ثبات را تجربه کرد.
پلی پروپیلن نساجی، که هفته گذشته در بازار ایران دومین بیشترین کاهش قیمت را تجربه کرد، این هفته در همه بازارهای آسیایی با افزایش قیمت مواجه شد. این افزایش قمیت در بازار شرق آسیا حدود یک درصد، در بازار جنوب شرقی آسیا در حدود ۱.۴ درصد و در بازار جنوب آسیا به صورت تقریبی ۰.۹ درصد بود.
پلی پروپیلن شیمیایی که هفته گذشته رکودار کاهش قیمت در قیمت های پایه بازار ایران بود، این هفته در هر سه بازار آسیایی مورد بحث با یک ریتم یکنواخت با افزایش قیمت نه چندان زیاد ۰.۹ درصدی مواجه شد.
پلی پروپیلن فیلم، که یکی از کالاهایی است که در هفته های اخیر با رکود نسبتا سنگینی به نسبت هفته های معمول رو به روست، این هفته در بازارهای شرق و جنوب آسیا رشدی معادل ۰.۹ درصد را به ثبت رساند و در بازارهای جنوب شرقی آسیا با افزایش ۱.۴ درصدی قیمت معامله شد.
پلی استایرن معمولی، در تمام بازارهایی که اطلاعات آنها ثبت شده است با ثبات در قیمت خود مواجه بود و هیچ تغییر محسوسی را به ثبت نرساند.
پلی استایرن مقاوم نیز، در بازارهای شرق و جنوب شرقی آسیا با تغییر افزایشی ناچیزی مواجه شد. در بازار شرق آسیا این کالا به میزان ۰.۴ درصد رشد قیمت را ثبت کرد و در بازار جنوب شرقی آسیا، پلی استایرن مقاوم به ازای هرکیلوگرم کمتر از ۰.۸ درصد گرانتر از هفته گذشته معامله شد. از بازارهای جنوب آسیا برای این کالا و همچنین پلی استایرن معمولی داده های موثقی در مراجع بین المللی به ثبت نرسیده است.
اکرونیتریل بوتادین استایرن یا ABS، که هفته گذشته با بیش از ۷ درصد رشد در قیمت پایه، رکوددار بیشترین رشد نرخ قیمت پایه بازار ایران بود، این هفته در بازارهای شرق و جنوب شرقی آسیا با رشدی معادل ۲.۱ درصد نسبت به هفته گذشته مواجه شد. برای این کالا نیز، مانند دو کالای دیگر در بازارهای جنوب آسیا معامله یا اطلاعات دقیقی به ثبت نرسیده است.
بازار خاورمیانه
نزدیک ترین بازار به بازار کشورمان از حیث موقعیت جغرافیایی، که معمولا بیشترین اثرگذاری را برقیمت پلیمرها در کشور دارد، بازار خاورمیانه یا حوزه جنوبی خلیج فارس GCC است.
این هفته قیمت های پلیمرها در این بازارها هم افزایشی بود. هر چند مانند بازارهای شرق و جنوب و جنوب شرقی آسیا، میزان افزایش قیمت در این بازار هم به میزان هفته گذشته نبود.
در بازار خاورمیانه، پلی اتیلن سنگین با رشد نرخ پایه ۲.۱ درصدی نسبت به هفته گذشته مواجه شد. پلی اتیلن سبک نیز، ۲.۵ درصد افزایش قیمت را در این بازار به ثبت رساند. طبعا، تمام گریدها و انواع زیر مجموعه این دوکالا، یعنی گریدهای دورانی، اکستروژن، فیلم و … از این افزایش قیمت ها تبعیت نموده اند.
پلی اتیلن سبک خطی این هفته نسبت به هفته گذشته با افزایش قیمت در حدود ۱.۳ درصد مواجه گردید.
دو گرید پلی پروپیلن، یعنی پروپیلن نساجی و شیمیایی هم این هفته به نسبت هفته گذشته رشد کمتری را در قیمت خود تجربه کرده اند و رقم ۰.۷ درصد افزایش قیمت برای این دو کالا و در مقابل نامشان درج شد.
نتیجه گیری:
این هفته، بازارهای جهانی برای دومین هفته متوالی، ضمن حفظ ثبات در برخی از مواد، در برخی از کالاها با افزایش قیمت مواجه شدند و هیچ کالایی با کاهش قیمت مواجه نشد. مجموع این داده ها به این معناست که بازارهای جهانی پلیمرها، برای دومین هفته متوالی روندی افزایشی داشته است و از این موضوع می توان به آغاز رونق در بازارهای جهانی یاد کرد. تنها اگر یک هفته دیگر، قیمت ها در این بازارها، روند افزایشی خود را حفظ کند از نظر تئوریک می توان گفت این بازارها از فاز رکود کامل چند ماهه به فاز رونق نسبی گام نهاده اند.
اگر بازار ایران بر اساس طبیعت بازار، و بر پایه اصول بازار یعنی تعادل بین عرضه و تقاضا قیمت می خورد، می توانستیم امیدوار باشیم که رونق جهانی بازار پلیمرها، پس از چند اثر هفته خود را در بازار ایران نشان دهد، لیکن اینچنین نیست و همچنان در کشور قیمت گذاری دستوری حاکم است. با این وجود ممکن است، مانند هفته های متوالی گذشته، روند قیمت ها در ایران افزایشی باشد، اما این افزایش قیمت مانند بازارهای جهانی به معنای رونق نیست.
در واقع افزایش قیمت پلیمرها در جهان، در کنار افزایش جهشی قیمت دلار نیمایی به عنوان دو فاکتور کشف قیمت های پایه پلیمرها و مواد شیمیایی، احتمالا فردا سبب خواهد شد کهه باز هم جدول مقایسه ای پلیمرها نسبت به هفته گذشته افزایشی باشد، اما این افزایش قیمت چون به علت رقابت تولیدکنندگان رخ نداده است، نمی تواند خبری از بهبود بازار به دست دهد و تنها در حضور کمبود نقدینگی باعث تشدید ضعف شدید تقاضا خواهد شد که ناشی از عدم توان خریداران مواد پلیمری در بازار ایران است. به عبارت دیگر، بازار هم اکنون و با این قیمت ها هم کشش خرید ندارد!! اگر خریدی هم صورت می گیرد، دو دسته عموما آنرا انجام می دهند، اول کسانیکه بر اساس تعهداتشان ناچار به تولید هستند و دوم کسانیکه از ترس بدتر شدن بازار و برای ضرر کمتر، اقدام به معامله در این شرایط می کنند که معمولا هم صنعتگران بزرگ هستند.
اگر دفتر توسعه صنایع پایین دستی بخواهد بر اساس فرمول خود عمل نماید، هیچ راهی جز افزایش قیمت های پایه نیست و این افزایش قیمت به شرحی که رفت، تنها به تعمیق رکود یاری خواهد رساند.