امروز یکشنبه، دفتر توسعه صنایع پایین دستی قیمت های پایه جدید مواد پلیمری و شیمیایی ( پتروشیمیایی) را اعلام کرد. این قیمت ها با یک غافلگیری بزرگ برای اهالی صنایع پایین دستی همراه بود. احتمال این غافلگیری برای این در نظر گرفته شد تا رکود ایجاد شده در بازار پلیمرها، شکسته شود.
به گزارش صنایع پلاستیک، در حالیکه همگان منتظر بودند تا نرخ دلار پایه کشف قیمت های مواد پلیمری بنا به مصوبه تصریح شده کمیته تخصصی محصولات پتروشیمی ۱۰۹.۳۸۲ ریال تعیین شود، که قیمت کمتر در روزهای شنبه و یکشنبه بود، ناگاه دفتر توسعه صنایع پایین دستی برعکس عمل نموده و رقم ۱۰۹.۷۴۲ ریال را مبنای دلار کشف قیمت ها قرار داد، که در واقع قیمت گرانتر دلار و بر خلاف مصوبه کمیته تخصصی بود.
انتخاب دلار گرانتر به جای ارزانتر سبب شد تا دلار نسبت به هفته گذشته نه تنها نزول ناچیز ۴۰ تومانی نداشته باشد، بلکه با ۱۴۶ تومان افزایش نیز مواجه گردد. همین افزایش قیمت دلار، باعث گردید تا بازار پلیمر ایران بر خلاف بازارهای جهانی پلیمرها که در همه جا روند نزولی داشتند، چنین نباشد و برخی کالاها با کاهش و برخی دیگر با افزایش قیمت مواجه شدند.
این شکل محاسبه دفتر توسعه صنایع پایین دستی، موجب شد تا همه پیش بینی های بازار و معامله گران بورس کالای ایران به هم بریزد. احتمالا این نوع نرخ گذاری دلار به این دلیل صورت گرفت تا از رکودِ شدیدی که امید به کاهش قیمت دلار در هفته های آتی میان فعالان ایجاد کرده بود، بکاهد. چرا که امید به کاهش قیمت دلار و در نتیجه قیمت مواد پلیمری سبب شده بود تا خریداران، خریدهای خود را با این استدلال که هفته آتی محموله ها را می توان ارزانتر به انبارها برد، عقب بیاندازند و این نگاه سبب شد که هفته گذشته کمترین میزان معامله در بورس کالای ایران طی ۱۵ ماه گذشته رقم بخورد و بازار با رکود کامل مواجه گردد.
اگر علت رکود فقط امید به ارزانتر شدن قیمت مواد بوده باشد، این اقدام دفتر توسعه صنایع پایین دستی سبب خواهد شد تا در این هفته، معامله گران اقدام به خرید کنند و اگر رکود در خرید به علت مشکل در بخش تقاضای مصرف کننده باشد، باز هم شاهد خواهیم بود که معاملات حجم مناسبی نخواهند داشت. دست کم درصدی از مشکل بازار، بحث عدم وجود تقاضای موثر در سمت مصرف کننده و کاربر نهایی است، و همین موضوع به هر اندازه که باشد، بر حجم خریدها در بورس کالا اثر خواهد داشت و بسیار بعیدست که بورس کالای ایران و تالار محصولات پتروشیمی، روزهای درخشان و تقاضاهای بالای یکصدتن اواخر سال ۱۳۹۷ را دوباره به خود ببیند.
با این مقدمه نسبتا بلند حال نگاهی انداخته ایم به ترین های مواد پلیمری در این هفته:
سویه افزایشی بازار:
بیشترین میزان افزایش قیمت طبعا به گروه پی وی سی های امولسیون تعلق گرفت. چرا که این گروه تنها مواد پلیمری که برخلاف سایر مواد و گریدها با افزایش قیمت در بازارهای جهانی مواجه بودند، در نتیجه افزایش قیمت دلار در کنار افزایش متوسط ۲.۵ درصدی قیمتهای جهانی پی وی سی امولسیون در گریدهای گوناگون سبب شد تا این گروه با رشد قیمت پایه به میزان ۴.۱ درصد نسبت به هفته گذشته مواجه گردند.
پس از گروه پی وی سی ها، استایرن بوتادین رابر ۱۲۲۰ با ۱.۳ افزایش، یعنی رشدی معادل رشد قیمت دلار جایگاه دوم بیشترین افزایش قیمت پایه را از آن خود کرد.
جایگاه سوم بیشترین رشد قیمت های پایه به صورت مشترک به چند کالا تعلق گرفت. پلی اتیلن سنگین اکستروژن PE 80، پلی استایرن انبساطی ۲۰۰، ۳۰۰ و ۴۰۰ هر کدام نسبت به هفته گذشته با افزایشی معادل ۱.۱ درصد در قیمت پایه خود مواجه شدند.
پلی اتیلن سبک فیلم و پلی اتیلن سنگین فیلم هم با ۰.۳ درصد افزایش قیمت پایه رو به رو شدند و کالاهایی نظیر پلی اتیلن ترفتالات گرید نساجی TG 641و پلی استایرن مقاوم ۷۲۴۰ نیز با افزایش بسیار جزیی ۰.۱ درصد مواجه بودند.
سویه کاهشی بازار:
در سویه کاهشی بازار، گریدهای بطری پلی اتیلن ترفتالات با ۱.۹ کاهش نسبت به قیمت پایه هفته گذشته اش، بیشترین افت قیمت را میان مواد پلیمری تجربه کردند. این افت حدودا دو درصدی قیمت پایه، باعث شد تا این کالا در گریدهای گوناگون بین ۲۶۴ تا ۲۷۰ تومان به ازای هر کیلوگرم ارزانتر شود.
پس از PET بطری، دومین بیشترین کاهش قیمت مواد پلیمری را پلی اتیلن سنگین اکستروژن PE 100 با ۱.۷ درصد افت قیمت پایه نسبت به هفته قبل به ثبت رساند. این کاهش قیمت باعث شد تا این کالا به ازای هر کیوگرم ۱۹۵ تومان ارزانتر شده و به کیلویی ۱۱۱.۰۸۹ ریال برسد.
جایگاه سوم در سویه کاهشی بازار به صورت مشترک به دو کالای پلی اتیلن سنگین تزریقی و پلی اتیلن سنگین دورانی تعلق گرفت که نسبت به هفته گذشته در قیمت پایه شان با کاهشی معادل ۱.۴ درصد مواجه شدند.
بین کالاهای پلیمری دیگری که با کاهش قیمت پایه مواجه شدند، تنها یک کالای دیگر بیش از یک درصد با افت قیمت پایه مواجه شد. آن کالا پلی پروپیلن نساجی بود که این هفته با ۱.۱ درصد کاهش نسبت به هفته گذشته، به کیلویی ۱۱۶.۶۱۶ ریال رسید.
پس از پلی پروپیلن نساجی، پلی پروپیلن شیمیایی ۰.۸ درصد کاهش قیمت پایه را تجربه کرد. استایرن بوتادین رابر تیره ۰.۷ درصد و گرید روشن آن ۰.۵ درصد کاهش را به ثبت رساندند.
دو کالای پلی اتیلن خطی و پلی استایرن معمولی نیز با ۰.۴ درصد کاهش در قیمت پایه،این هفته عنوان کمترین میزان کاهش قیمت را از آن خود نمودند.
حال باید به انتظار نشست و دید که این ترفند که امروز در اعلام قیمت های پایه صورت گرفت، سبب تحریک تقاضا خواهد شد یا خیر، رکود صنعت پلاستیک و به طور صنایع پایین دستی ریشه ای عمیق تر از این حرفها دارد که با چنین حرکات ساده ای بتوان آن را پشت سر گذاشت.
احتمال قریب به یقین اینست که با غیرقابل پیش بینی شدن شیوه قیمت گذاری و گل آلود شدن آب، عده ای که به علت”احتمال خرید ارزانترِ مواد”، هفته گذشته از خرید حذر نمودند، این هفته با توجه به اینکه افزایش قیمتها چندان زیاد نبوده اند { به جز گروه پی وی سی ها که اتفاقا در گریدهایی خاص مثلا S-57 دچار اختلال و تلاطم نیز می باشد} خریدهای خود را انجام داده و محموله هایشان را ولو با رقابتهای نسبتا بالا به انبارها خواهند برد، اما آن بخشی که به علت نبود نقدینگی توان خرید را ندارند، همچنان در این هفته نیز از خرید عاجز خواهند بود. در نتیجه این شرایط این هفته بازار با رشد نسبی حجم معاملات مواجه خواهد بود، اما این رشد آن میزان نخواهد بود که بتوان گفت بازار پلیمرها به ” فاز رونق ” بازگشته است.