به گزارش صنایع پلاستیک، مطابق روال شنبه ها، به بررسی قیمت های جهانی پلیمرها در چهار بازار شرق، جنوب شرقی و جنوب آسیا و همچنین خاورمیانه می پردازیم. چرا که یکی از دو فاکتور اعلام قیمت های پایه ایران، میانگین قیمت های جهانی در کنار قیمت دلار نیمایی است. از آنجایی که نوسان دلار نیمایی، چند هفته یا حتا یکی دو ماهی است که بسیار محدود شده است، نقش قیمت های جهانی در تعیین قیمت پایه مواد پلیمری و شیمیایی اهمیت بیشتری یافته است. این هفته شاهد بازگشت آرامش به بازارهای جهانی پلیمرها و آغاز روند کاهشی قیمتها بودیم.
از هفته گذشته، تبعات حملات به تاسیسات آرامکو فروکش کرد و جو روانی ناشی از آن نیز به کمترین میزان از اثرگذاری خود رسید و به یکباره قیمت ها ظرف یک هفته از صعودهای ۸.۵ درصدی به ثبات در قیمت رسیدند. این هفته نیز این ثبات نسبی ادامه یافت تا بازارهای جهانی اطمینان حاصل کنند که از این چالش هم عبور کرده اند.
این هفته قیمت تمام خوراک های اتیلن، پروپیلن و بوتادین کاهشی بود ولی چون این کاهش به جز یکی دو مورد، معمولا ناچیز بودند، اثر چندانی در قیمت های جهانی نداشتند. این هفته قیمت های جهانی بیشتر ثبات را تجربه کردند. اما در برخی از گروه کالایی، تمایل بازار به بازگشت به روند کاهشی قبل از حملات ۱۴ سپتامبر به تاسیسات آرامکو، غیر قابل چشم پوشی است. با این مقدمه نگاهی می اندازیم به وضعیت قیمت های پلیمرها در بازارهای گوناگون
گروه کالایی پی وی سی:
انواع پی وی سی برای چندمین هفته پیاپی، بدون هیچ تغییری در قیمت معامله شدند. این گروه کالایی که در ایران وضعیت خوبی ندارد، در هر سه بازار شرق، جنوب شرقی و جنوب آسیا بدون تغییر قیمت به فروش رفتند. در بازار ایران، اگر تاثیر دلار نیمایی در قیمت پی وی سی ها تا این لحظه لحاظ شود، حدودا کمتر از یک درصد کاهش در قیمت پایه محتمل است. چنین کاهشی از یکسو برای تولیدکنندگان جذاب است ولی از سوی دیگر برای تامین کنندگان مواد اولیه بازار آزاد، که از بورس خرید می کنند، به مفهوم کاهش حاشیه سود آنهاست. به هر حال، صنعت پی وی سی خاصه پی وی سی نرم (دمبه ای) ایران، با مشکلات ساختاری مواجه است، و به نظر نمی رسد، این تغییرات محدود قیمتی، بتواند روند بازار این گروه کالایی در ایران را متحول سازد.
گروه کالایی پلی اتیلن ها:
در مورد پلی اتیلن ها، بازارها پس از دو هفته رشد تصاعدی قیمت، هفته گذشته ثبات کامل را تجربه کردند ولی این هفته دوباره روند کاهشی برای این کالا از سر گرفته شد. این هفته پلی اتیلن سبک خطی در بازارهای شرق، جنوب شرقی و جنوب آسیا در دامنه ۲ تا ۴.۵ درصد با افت قیمت مواجه شد.
انواع گریدهای پلی اتیلن سنگین نیز روندی کاهشی را به ثبت رساندند. پلی اتیلن سنگین تزریقی در میان این گروه کالایی تنها کالایی بود که در دو بازار شرق و جنوب آسیا بدون تغییر قیمت معامله شد و تنها در بازار جنوب شرقی آسیا با ۲.۲ درصد کاهش قیمت مواجه شد.
پلی اتیلن سنگین بادی در بازار شرق ، جنوب شرقی و جنوب آسیا به ترتیب با ۲.۵ ، ۲.۲ و ۱.۱ درصد افت قیمت رو به رو گردید و پلی اتیلن سنگین فیلم هم شرایطی مشابه به پلی اتیلن سنگین بادی داشت و در بازار شرق آسیا با ۲.۱۵ درصد، در بازار آسیای جنوب شرقی و بازار جنوب آسیا با ۱.۰۶ درصد کاهش قیمت به فروش رسید.
گروه کالایی پلی پروپیلن ها:
بازار این گروه کالایی، این هفته ثبات نسبتا کاملی را تجربه کرد. انواع پلی پروپیلن، که در هفته گذشته در دو بازار شرق و جنوب آسیا رشد قیمت را به ثبت رساندند، این هفته تقریبا در همه بازارها، انواع و گریدها بدون هیچ تغییر قیمتی معامله شدند.
تنها در بازار شرق آسیا، دو نوع پلی پروپیلن با ۱ درصد افزایش قیمت مواجه شدند. پلی پروپیلن نساجی و تزریقی این هفته در بازار شرق آسیا، به ازای هر تن ۱۰ دلار گرانتر شدند و رشدی معادل ۰.۹۹ درصد (یک درصد) را ثبت نمودند.
اوضاع در سایر انواع پلی پروپیلن و سایر بازارها، کاملا آرام بود و رقم مقابل ستون تغییر قیمت انواع پلی پروپیلن ها در بازارهای شرق، جنوب شرقی و جنوب آسیا عدد صفر را نشان می داد، به جز همان دو نوع استثنایی که در بازار شرق آسیا، یک درصد (۰.۹۹ درصد) افزایش قیمت را برای این هفته تجربه کردند.
برای قیمت پایه بازار ایران هم به نظر نمی رسد، قیمت ها صعودی باشند و با توجه به شرایط موجود به نظر می رسد که با کاهش اندکی هم در قیمت پلی پروپیلن ها مواجه شویم.
گروه کالایی پلی استایرن و ABS:
انواع پلی استایرن، در هفته ای که گذشت افت قیمت را در بازارهای گوناگون به ثبت رساندند. پلی استایرن معمولی در بازار شرق آسیا ۰.۹ درصد کاهش قیمت را تجربه کرد و در بازار جنوب شرقی آسیا ۱.۷ درصد از ارزش خود را از دست داد.
پلی استایرن مقاوم هم وضعیت مشابهی داشت و در کل روندی کاهشی داشت، اما شیب این کاهش نسبت به کاهش قیمت پلی استایرن معمولی بیشتر بود. این هفته پلی استایرن مقاوم در بازارهای شرق و جنوب شرقی آسیا، با ۲.۴ درصد کاهش قیمت در معاملات مواجه بود.
اکریلونیتریل بوتادین یا همان ABS نیز در این هفته، اندکی از ارزش خود را به نسبت هفته گذشته از دست داد. این کالا در این هفته با ۰.۷ درصد کاهش قیمت در بازارهای شرق و جنوب شرقی آسیا مواجه شد.
برای انواع پلی استایرن و اکریلونیتریل بوتادین استایرن در مجلات معتبر پتروشیمی داده ای برای بازار جنوب آسیا به ثبت نرسیده است.
بازار خاورمیانه :
در بازار خاورمیانه هم، به نظر می رسد که اوضاع در حال تثبت است. در این هفته انواع پلی اتیلن در این بازار با کاهش قیمت مواجه شدند. پلی اتیلن سنگین و سایر مشتقاتش با ۰.۴۵ درصد کاهش قیمت رو به رو شدند. پلی اتیلن سبک، کاهش قیمت بیشتری را هم به ثبت رساند و نسبت به هفته گذشته ۰.۶۵ درصد از ارزش این گروه کالایی و مشتقاتش کاسته شد. اما بیشترین میزان کاهش، در گروه کالایی پلی اتیلن ها و مشتقات آنها به پلی اتیلن سبک خطی تعلق داشت که ۳.۴ درصد افت قیمت را در معاملات به ثبت رساند.
انواع پلی پروپیلن، بر خلاف روند حاکم بر سایر بازارها، با اندکی افزایش مواجه شدند، هر چند این افزایش قیمت آنقدر نیست که بتوان گفت، که این گروه کالایی در بازار خاورمیانه روندی معکوس روند بازارهای دیگر را طی کرده است.
پلی پروپیلن نساجی و تزریقی در بازار خاورمیانه در هفته ای که گذشت ۰.۴ درصد افزایش قیمت را تجربه کردند.
نتیجه گیری:
در مجموع می توان گفت، بازارهای جهانی برای دومین هفته متوالی ثباتی نسبی را تجربه کردند و این نشان می دهد که توانسته اند خود را با شرایط جدید پس از حمله به آرامکو مطابقت دهند. در هفته گذشته، با ثبات قیمت در گروه کالایی پلی اتیلن ها مواجه بودیم، اما این هفته این گروه کالایی دوباره به روند کاهشی خود بازگشته است. در مجموع به نظر می رسد بازارهای جهانی، دوباره در حال بازگشت به روند کاهشی ای هستند که پیش از حملات به آرامکو برای ماهها آنرا دنبال می کردند. ضعف تقاضا، عمده ترین مشکل بازارهای جهانی پلیمرهاست، که سبب می شود عرضه ها حتا در چنین شرایطی که برخی خوراک های مایع هم به میزان کافی در دسترس نیست، برای بازار کفایت کرده و در نتیجه بازارهای جهانی را با کاهش قیمت مواجه سازد.
با توجه به جمیع جهات و اگر فردا دفتر توسعه صنایع پایین دستی از فرمول کشف قیمت های پایه خود استفاده کند، و با در نظر گرفتن قیمت دلار نیمایی در لحظه تهیه این گزارش، که ۸۶ تومان کاهش را نسبت به قیمت دلار مبنای محاسبات هفته گذشته نشان می دهد، باید گفت احتمال زیاد بازار ایران فردا با قیمت های پایه کاهشی رو به رو خواهد شد. داده ای که به نفع حجم معاملات نخواهد بود، اما کاهش هر چه بیشتر قیمت ها نهایتا به نفع تولید و صنایع پایین دستی است، هر چند در کوتاه مدت تاثیر آن دیده نشود.