سامانه بهین یاب ابتدا با نیت شناسایی و عرضه مواد اولیه پلیمری و شیمیایی به واحدهای تولیدی صنایع پایین دستی پتروشیمی راه اندازی شد، اما به مرور زمان، ایرادات و کمبودهایی که داشت سبب شد تا دست تولیدکنندگان واقعی از مواد تولید شده در پتروشیمی ها کوتاه شده، در عوض این مواد به دلالان و واسطه ها فروخته شود. البته فساد هم در آلوده تر شدن این سیستم بی اثر نبوده است، اما اینکه این سامانه به خودیِ خود این امکان را ایجاد کرد تا واسطه ها به آن نفوذ کرده و مصرف کنندگان مواد اولیه را از دستیابی به محصولات پتروشیمی عرضه شده در بورس کالا باز دارند، از ضرورت پالایش این سامانه و بهینه سازی آن خبر می دهد.
به گزارش صنایع پلاستیک، این مشکلات در حالی در سامانه مذکور به چشم می خورد که مدتی است وزارت صمت در جهت رفع ضعف های موجود برآمده تا با پالایش خریداران و اصلاح اصطلاعات این سامانه، واسطه ها از فهرست خریداران دارای مجوز خرید مواد اولیه صنعت پتروشیمی خارج و تقاضای کاذب از بازار حذف شود.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز از اقدام وزارت صمت جهت اطلاح این سامانه و حذف تقاضای غیرواقعی از بازار مواد اولیه مورد نیاز صنعت پتروشیمی استقبال کرده و معتقدند انجام این اصلاحات با کمک به تامین مواد اولیه تولیدکنندگان واقعی به رونق تولید منجر خواهد شد.
ضرورت پالایش بهین یاب
در همین ارتباط، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی از اقدام وزارت صمت برای پایش و رفع ایرادات سامانه بهین یاب استقبال کرد و گفت: علت افزایش تقاضای کاذب در برخی بازارهای کالایی، فعالیت سفته بازانه در بازار است که متاسفانه در بسیاری از موارد از راه های رسمی مانند سامانه بهین یاب روانه بازار می شود.
محمدرضا پورابراهیمی افزود: بررسی آمارها حکایت از افزایش تقاضای محصولات پتروشیمی براساس مجوزهای صادره سامانه بهین یاب دارد و با وجود عرضه این محصولات توسط تولیدکنندگان، در برخی مقاطع شاهد بروز مشکلاتی در تهیه مواد اولیه برای تولیدکنندگان هستیم که ریشه این عطش سیری ناپذیر طرف تقاضا، وجود تقاضای کاذب فزاینده و فعالیت سفته بازانه در بازار است که متاسفانه در بسیاری از موارد از طرق رسمی مانند سامانه بهین یاب روانه بازار می گردد. از این رو، مجلس از انجام اصلاحات در این سامانه و به منظور رفع نواقص موجود استقبال می کند.
تعادل به بازارها می آید
عبداله رضیان، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه سامانه بهین یاب وزارت صمت در معرفی خریداران واقعی دارای نواقصی است به خبرنگار تسنیم گفت: این سامانه از جهت آنکه سهمیه میزان خرید مواد اولیه خریداران و تولیدکنندگان واقعی در صنعت پتروشیمی را اعلام میکند، حائز اهمیت است؛ به طوری که نواقص و ایرادات این سامانه میتواند به طور مستقیم بر روند تولید کالاهای استراتژیک اثرگذار باشد.
وی اظهار کرد: البته ایرادات این سامانه توسط وزارت صمت در حال اصلاح است و می تواند به حذف واسطه ها و خریداران غیرواقعی و در نهایت تعادل بخشیدن به بازار مواد اولیه صنعت پتروشیمی کمک کند. از این رو، کنترل و نظارت مستمر در خصوص میزان سهمیه ها باید وجود داشته باشد تا آسیبى به تولید و معیشت مردم وارد نشود و نیازهاى مردم تامین شود.
رونق تولید در بخش پتروشیمی
در همین زمینه نایب رییس کمیته پتروشیمی مجلس نیز از رفع مشکلات سایت بهینیاب استقبال کرد و گفت: یکی از مشکلات صنایع پایین دست پتروشیمی تامین مواد اولیه است و حذف واسطه ها از بهین یاب می تواند به تامین مواد موردنیاز آنها کمک کند.
حمید گرمابی در خصوص انتقادهای مطرح نسبت به سایت بهین یاب و ضعف این سامانه در تشخیص تولیدکننده های واقعی گفت: در صورت رفع مشکلات موجود در معرفی خریداران واقعی و در صورت حذف واسطه ها و خریداران کاذب از سامانه بهین یاب، این سامانه می تواند به تامین مواد اولیه موردنیاز تولیدکنندگان داخلی و ایجاد رونق در تولید محصولات پتروشیمی کمک کند.
استقبال انجمن ملی پلاستیک و پلیمر ایران از اصلاح بهین یاب
مهدی پورقاضی، نایب رییس انجمن صنایع پلاستیک و پلیمر ایران، اظهار کرد: وزارت صمت در حالی اقدام به اصلاح سامانه بهین یاب و پالایش اطلاعات خریداران دارای مجوز از این سامانه کرده که انجمن صنایع پلاستیک و پلیمر ایران بارها اصلاح اطلاعات ثبت شده در این سامانه را از وزرات صمت درخواست کرده و به نظر می رسد این وزارتخانه درصدد برآمده ضعف های موجود را برطرف نماید.
پورقاضی افزود: پالایش سامانه وزارت صمت که مجوز خرید مواد اولیه را صادر می کند، تصمیم درست و اقدام مثبتی است به طوریکه در صورت حذف واسطه ها از بهین یاب، مصرف کننده واقعی می تواند مواد اولیه موردنیاز خود را به موقع تامین کند.
وی ادامه داد: البته ما هنوز از جزییات این اصلاحات اطلاعی نداریم؛ اما طبق صحبت ها و گمانه زنی های اخیر گویا مقرر شده این اصلاحات برمبنای میزان مالیات بر ارزش افزوده تولیدکنندگان و یا بر حسب آمار موجود از معاملات فصلی آنها صورت پذیرد.
این عضو انجمن صنایع پلاستیک و پلیمر ایران در خصوص مزایای پالایش خریداران واقعی مواد اولیه صنعت پتروشیمی گفت: پالایش خریداران می تواند در میزان تقاضای خرید مواد اولیه موثر بوده و تقاضای کاذب را حذف کند. در نتیجه حذف درخواست های غیرواقعی و تقاضاهای کاذب، می توان شاهد برقراری تعادل در بازار مواد اولیه موردنیاز صنعت بود.
پورقاضی تاکید کرد: این اقدام در شرایطی از سوی وزارت صمت در حال پیگیری است که با حذف تقاضاهای کاذب از سامانه بهین یاب، نوسانات کاذب قیمت ها نیز کاهش می یابد که این امر به رونق تولید نیز کمک می کند.
براساس این گزارش، فرشاد مقیمی معاون وزیر صمت به تازگی از پالایش سامانه بهین یاب وزارت صمت و حذف واسطه ها از این سامانه حداکثر تا یک ماه آینده خبر داده است.
بخشی از این خبر از تسنیم و بخشی دیگر از اقتصاد آنلاین اقتباس شده است.