امروز از مجموع ۵۵ هزار و ۲۰۰ تن عرضه صورت گرفته توسط پتروشیمی ها، ۲۶.۴۰۰ تن معامله صورت گرفت. به بیان دیگر حتا به اندازه نیمی از عرضه ها هم شاهد معامله نبودیم و با وجود افزایش حجم معاملات نسبت به سه شنبه گذشته به اندازه حدودا ۵.۵۰۰ تن، شواهد از حرکت چندانی به سمت رونق دیده نشد.
به گزارش صنایع پلاستیک، امروز بورس کالای ایران، تالار محصولات پتروشیمی با ۵.۵۰۰ تن افزایش در حجم معاملات مواجه شد، در صورتیکه با کاهش ناچیز ۳۰۰ تنی عرضه نسبت به سه شنبه هفته گذشته مواجه بودیم. این میزان افزایش حجم معاملات و در عین حال، عدم خریداری کامل عرضه محصولاتی نظیر پلی اتیلن ترفتالات گرید بطری، آنهم در فصلی که اوج مصرف و تقاضاست بیانگر این نکته است که کاهش قیمت های پایه باعث تحریک موقت بخشی از تقاضای به تاخیر افتاده، شده است، اما ضعف تقاضا، کمبود نقدینگی و ….. آنقدر زیاد و شدید هست که کاهش قیمت های پایه برای یک هفته دردی از این بازار دوا نخواهد کرد.
برای بهبود وضعیت بازار پلیمرها، باید تقاضای خرید محصولات نهایی پلیمری تحریک شود که آنهم تابعی است از رکود حاکم بر کل اقتصاد ایران، و به نظر نمی رسد که به این سادگی ها برطرف شود. تحریم ها از یکسو، مدیریت ناکارآمد مدیران صنعتی از سوی دیگر و انباشتِ مشکلات بخش صنعت همه و همه سالها نیاز دارد تا وضعیت صنایع را به حالت عادی بازگرداند. با این حال ثبات حجم معاملات و حتا اندکی افزایش در عین کاهش ۵.۵۰۰ تنی عرضه در معاملات دیروز و افزایش ۵.۵۰۰ تنی حجم معاملات در امروز بازار پلیمرها این نکته را یادآور می شود که کاهش قیمت های پایه، اگر روندی متوالی باشد، شاید بتواند اوضاع را کمی بهبود بخشد و حداقل از در افتادن بازار پلیمرها به رکود تورمی جلوگیری نماید.
ترین های امروز:
امروز در معاملات صورت گرفته، پلی اتیلن اکستروژن با بیش از ۴.۶۰۰ تن بیشترین حجم معاملات در بین کالاها از آن خود کرد. پس از آن پلی اتیلن سبک خطی قرار داشت که حدود ۳.۳۰۰ معامله بر سر این کالا صورت گرفت. این در حالی بود که میزان عرضه پلی اتیلن خطی امروز، با حدود ۸.۹۰۰ تن بیشترین عرضه در میان سایر کالاها بود.
سومین کالایی که بیشترین حجم معاملات را از آن خود کرد، پلی اتیلن ترفتالات گرید بطری بود. امروز از در بورس کالا برای این کالا حدودا ۵.۵۰۰ تن عرضه صورت گرفته بود که از مجموع این عرضه، تنها ۳.۲۰۰ تن معامله صورت گرفت. با توجه به اینکه در نیمه تابستان، و زمان اوج مصرف و تقاضای فصلی این کالا به سر می بریم، این حجم از خرید نشان می دهد که بازار با ضعف موثر در بخش تقاضا مواجه است و کاهش قیمت های پایه تنها کمی به بهبود وضعیت بازار کمک کرده است، اما تا زمانیکه بتوانیم از رونق صحبت کنیم زمان بسیاری باقی است.
پلی اتیلن سبک فیلم امروز با ۳.۱۰۰ تن معامله از ۶.۷۵۰ تن عرضه، چهارمین کالا از حیث حجم معاملات بود. همانطور که مشاهده می کنید، این کالا هم به میزان نصف عرضه، معامله نداشت. پلی اتیلن سنگین فیلم اما با ۲.۷۰۰ تن حجم معاملات نسبت به ۵.۳۰۰ تن عرضه ای که داشت وضعیت بهتری داشت، هر چند از نظر حجم معامله انجام شده پس از پلی اتیلن سبک فیلم قرار گرفت. در واقع نسبت معامله به عرضه پلی اتیلن سبک فیلم، بیش از ۵۰ درصد بود در حالیکه همانطور که گفته شد نسبت معامله به عرضه پلی اتیلن سبک فیلم کمتر از ۵۰ درصد بود. (فقط برای این هفته)
طبق معمول پلی اتیلن سبک تزریقی و ABS هم این هفته با کمترین حجم معامله مواجه بودند. پلی اتیلن سبک معمولی تنها ۲۸۶ تن معامله را به ثبت رساند و اکریلونیتریل بوتادین استایرن هم رقم ۳۲۰ تن معامله را برای این هفته ثبت کرد که نسبت به هفته های گذشته از نظر حجم معامله تغییر چندانی مشاهده نمی شد.
رقابت ها:
اما در بحث رقابت ها بر سر محموله ها، برای سومین هفته متوالی پلی استایرن انبساطی ۲۰۰ پتروشیمی تبریز حائز بیشترین درصد رقابت معامله گران بورس کالای ایران شد. معامله گران بورس کالای ایران حاضر شدند برای این به دست آوردن این کالا تا سقف ۱۵ درصد رقابت بر سر محموله های این کالا انجام دهند. این تنها عرضه ای بود که امروز با رقابت دو رقمی مواجه شد. همین مساله نشان دهنده ضعف نقدینگی و عدم تمایل خریدارن به خرید محموله ها با قیمت های بالاست.
در واقع در بسیاری از محموله ها اگر عرضه مورد نظر به قیمت پایه و یا رقابت پایین به دست خریدارن برسد، آنها حاضر به خرید هستند اما اگر قرار باشد برای تصاحب محموله های پلیمری عرضه شده، وارد رقابت های شدید و پرداخت قیمت های بالا شوند دست از خرید می کشند. علت هم کاملا واضح است، خرید کالای پلیمری با رقابت شدید، سبب می شود که حاشیه سود تولیدکنندگان صنعت پلاستیک یا از بین برود یا آنقدر کم شود که به زحمتش نیارزد!!
۱۱ کالا امروز رقابتی بین ۱ تا ۱۰ درصد را تجربه کردند. اغلب این کالاها پلی استایرن های گریدهای گوناگون و بیشتر هم متعلق به پتروشیمی تبریز بودند. در واقع امروز از مجموع ۱۲ کالایی که مورد رقابت واقع و فروخته شد، ۶ کالا به پتروشیمی تبریز تعلق داشت.
۴۵ کالا هم به قیمت پایه به فروش رفت. وقتی کالاها به قیمت پایه به فروش می روند که حجم تقاضا برای خرید آنها به اندازه عرضه نیست، لذا اصولا خریداران نیازی ندارند که رقابتی انجام دهند و می توانند با کف قیمت که همان قیمت پایه است کالای موردنظرشان را به انبارها ببرند.
امروز برای ۱۵ کالا هم هیچ تقاضایی ثبت نشد، تا همچنان بازار پلیمرها نشانه های رکودی خود را حفظ کند.