به گزارش گروه تحلیل بازار صنایع پلاستیک، در هفته ای که گذشت با وجود اینکه اکثر گروههای پلیمری با کاهش قیمت پایه مواجه شدند، شاهدد کاهش نسبی حجم تقاضا و معاملات در تالار محصولات پتروشیمی بودیم.
پس از اینکه بازار با بازگشایی کسب و کارها، روند سکون و جمود خود را در هفته پایانی فروردین پشت سر گذاشت و دو هفته شاهد معاملات با حجم بالا و بازار پر رونق پلیمرها بودیم، در دومین هفته اردیبهشت ماه ۱۳۹۹ که با آغاز ماه رمضان مصادف شد، شاهد عقب نشینی نسبی بازار بودیم.
به طور کلی، کاهش تقاضا در ماه رمضان در حالت عادی هم باعث می شود تا معاملات در بورس کالا و بازار آزاد پلیمرها، روند کاهشی به خود بگیرند و قیمت ها نیز بر همین مبنا با نزول مواجه شوند. حال امسال که ماه رمضانی کرونایی را پیش رو داریم این وضعیت اگر تشدید شود هم نباید تعجب کرد. لذا حضور در ماه رمضان به صورت سنتی باعث کاهش خرید و فروش پلیمرها می شود و به طور قطع در این عقب نشینی نسبی هم نقش داشته است.
این هفته با وجود اینکه قیمت های پایه به صورت نسبی کاهشی بودند، هم در عرضه، هم در تقاضا، هم در حجم معاملات روند کاهشی را شاهد بودیم. در معاملات این هفته، حجم معاملات نسبت به هفته گذشته بیش از ۱۵.۵ درصد کاهش یافت و به ۶۹.۱۲۸ تن رسید. عرضه ها نیز از ۱۰۸.۲۲۸ تن در هفته گذشته، این هفته به ۹۳.۴۱۷ تن رسید. اما بیشترین میزان کاهش در تقاضای بازار رخ داد. این هفته میزان ۳۹.۴۱۰ تن کمتر از هفته گذشته تقاضا در بورس کالا شکل گرفت و میزان کل تقاضاها را به رقم ۹۹.۳۵۰ تن رساند.
کاهش نوسانات دلار نیمایی به کمتر از یکصد تومان، و نیز دورنمای کاهشی قیمت های جهانی با توجه به وضعیت قیمت نفت و افت تقاضای پلیمرها در جهان به علت شیوع کرونا یکی دیگر از ادله ای بود که باعث شد فعالان بازار با این فرض که قیمتها در هفته یا هفته های آتی بازهم پایین تر خواهند آمد، تقاضای خود را به تعویق بیاندازند. این مساله در کنار آغاز ماه رمضان و برخی عوامل دیگر { که در ادامه شرح داده می شوند.} سبب گردید، که اکثر معاملات در قیمت های پایه بسته شوند.
عرضه های بهین یاب بی رمق
در روز سه شنبه، که روز عرضه همه کالاهای پلیمری به جز انواع پی وی سی و پلی پروپیلن است، این هفته تنها هشت کالا با رقابت معامله شدند و کمی بیش از نیمی از عرضه به فروش رفت، هر چند در روز دوشنبه بازار وضعیت بهتری را تجربه کرد و ۹۵ درصد از عرضه های بهین روز دوشنبه به فروش رسیدند و رقابت در گروه پی وی سی، خاصه گرید S 65 بسیار پر رونق و شدید بود.
خریدهای پر رونق هفته های گذشته، باعث شده بود تا حد زیادی موجودی انبارها وضعیت خوبی داشته باشند، در نتیجه تامین کنندگان محصولات پلیمری بازار آزاد نیز، فقط در مواردی اقدام به خرید کردند که محموله ها را با کف قیمت به انبارهایشان می بردند. به نظر می رسد، تنها گروهی که ناچار بودند تحت هر شرایطی خرید کنند، عمدتا صنعتگرانی بودند که تعهداتی نسبت به مشتریان خود داشتند. یعنی کسانی که قراردادهایی را برای تحویل مصنوعات و محصولات پلیمری به امضا رسانده اند و به ازای هر یک روز دیرکرد باید جریمه بپردازند. این گروه، در این هفته ناچار به خرید بودند و بخش قابل توجهی از رقابت های شکل گرفته توسط آنها صورت پذیرفت.
ناگفته نماند کاهش عرضه ها هم در کاهش حجم معاملات موثر بود، هر چند نباید نقش اساسی برای این فاکتور در نظر گرفت. در برخی از گروههای کالایی نظیر پلی اتیلن سنگین اکستروژن، پتروشیمی ها به قصد بالا بردن سود خود، دست به کاهش شدید حجم عرضه ها زدند که همین امر موجب شد، این گروه با رقابت و افزایش قیمت غیرواقعی و تصنعی مواجه گردد.
در بازار آزاد هم علی رغم اینکه هفته به صورت افزایشی آغاز به کار کرد، اما با مشاهده وضعیت خرید و فروشهای بهین یاب، بازار آزاد نیز متاثر از بازارهای در روزهای سه شنبه و چهارشنبه روندی کاهشی یافت تا خود را با بورس کالا مطابقت بدهد.
در مجموع به نظر می رسد که حجم معاملات پلیمرها در حدود ۶۵ تا ۷۰ هزار تن در هفته، بیشتر به مصرف بازار داخلی ایران نزدیک باشد، هر چند در این زمینه اظهار نظری دقیقی نمی توان داشت. لیکن می توان به قطعیت گفت با وجود کاهش حجم معاملات، هنوز هم وضعیت بازار وضعیت مناسبی است و همچنان داد و ستدها در فاز رونق بازار صورت می گیرد.