هر هفته روزهای شنبه، نگاهی می ندازیم به میانگین تغییرات قیمت جهانی انواع پلیمرها در هفته گذشته در چهار بازار شرق، جنوب شرقی ، و جنوب آسیا و همچنین بازار خاورمیانه را هم مورد بررسی قرار می دهیم. این هفته نیز به سیاق هفته های سابق این مقایسه را صورت خواهیم داد و قیمت ها را به نسبت به هفته گذشته بررسی خواهیم کرد.
به گزارش صنایع پلاستیک، این هفته اکثر مواد و گریدهای پلیمری در بازارهای شرق، جنوب شرقی و جنوب آسیا ثبات داشتند و در مقابل تغییر قیمت آنها رقم ۰ درج شد. تنها چند کالا در برخی از این بازارها با افزایش یا کاهش ناچیزی مواجه شدند که ما تنها به ذکر آنها بسنده خواهیم کرد. بازار خاورمیانه هم روندی مشابه را طی کرد، هر چند در بیشتر مواد این بازار افزایش قیمت را ثبت کرد، اما عموما این افزایش قیمت ها بسیار ناچیز بودند و واقعا می توان از تغییرات قیمت آنها با اغماض ثبات نسبی را مستفاد کرد. نهایتا و در مجموع می توان گفت، این هفته ثبات نسبی در بازارهای پلیمری جهان حاکم بود و بازارها با اندک گرایشی به افزایش محدود در معدود کالاهای پلیمری، نسبت به هفته گذشته تغییر چندانی را تجربه نکردند.
ابتدا از مواد اولیه پلیمری نام خواهیم برد که در بازارهای شرق، جنوب شرق و جنوب آسیا بدون تغییر قیمت نسبت به هفته گذشته، ثبات مطلق داشتند:
- انوع پی وی سی سوسپانسیون
- پلی اتیلن سنگین فیلم
- پلی پروپیلن فیلم
- پلی پروپیلن شیمیایی
- پلی استایرن معمولی (GPPS)
اولین ماده ای که با افزایش یک درصدی در بازارهای شرق و جنوب شرقی آسیا مواجه شد، پلی اتیلن سبک خطی بود. این کالا در هر تن ده دلار افزایش قیمت را به ثبت رساند.
پلی اتیلن سنگین تزریقی هم از دیگر کالاهای پلیمری بود که دو بازار شرق و جنوب آسیا با افزایش قیمت مواجه شد. این ماده پلیمری در بازار شرق آسیا ۲.۲ درصد و در بازار جنوب آسیا ۱.۰۴ درصد رشد قیمت را نسبت به هفته گذشته ثبت کرد. قیمت پلی اتیلن سنگین تزریقی در بازار آسیای جنوب شرقی هم با ثبات همراه بود و هیچ تغییری نکرد.
پلی اتیلن سنگین بادی، در هر سه بازار شرق، جنوب شرقی و جنوب آسیا با افزایش یکنواخت قیمت هفته را به پایان برد. این کالا در هر سه بازار مذکور حدودا ۱ درصد کاهش قیمت داشته که معادل ده دلار در هر تن نزول قیمت را ثبت کرد.
پلی پروپیلن نساجی که در این هفته در بورس کالای ایران از حجم معاملات به نسبت خوبی برخوردار بود، در بازار شرق آسیا حدودا ۱ درصد (۰.۹۵ درصد) افت قیمت را به ثبت رساند که به معنای کاهش ده دلاری قیمت این ماده به ازای هر تن بود. پلی پروپیلن نساجی در بازارهای دیگر، ثبات قیمت داشت و تغییری در قیمت آن حاصل نشد.
پلی استایرن انبساطی، کالایی که در این هفته رکودار رقابت در بورس کالای ایران در عرضه های بهین یاب روز سه شنبه بود نا رشد قیمت ناچیز تقریبا ۰.۴ درصدی در بازارهای شرق و جنوب شرقی آسیا مواجه شد. این رشد قیمت، به مفهوم افزایش ۵ دلاری قیمت این کالا در هر تن می باشد. در نشریات معتبر، داده های مشخصی برای قیمت این کالا در بازارهای جنوب آسیا وجود نداشت.
اکریلونیتریل بوتادین استایرن یا ABS در دو بازار شرق و جنوب شرقی آسیا، کاهش قیمت داشت. این کالای پلیمری در دو بازار مذکور کمتر از یک درصد و حدود ۰.۷ درصد افت را به ثبت رساند . از قیمت این کالا در بازار جنوب آسیا در رسانه های معتبر پلیمری و پتروشیمی داده ای در دست نیست.
بازار خاورمیانه
این بازار با اینکه در ۸۰ درصد قیمت ها افزایش را به ثبت رساند، اما این افزایش قیمت ها معمولا بسیار ناچیز بودند به نحوی که نمی توان گفت، ثبات نسبی بازارهای جهانی را تهدید می کردند.
پلی اتیلن سنگین و مشتقات آن، ۰.۳ درصد نسبت به قیمت های هفته گذشته شان با افزایش مواجه شدند که مفهوم آن رشد ۳ دلاری قیمت این ماده پلیمری در هر تن می باشد که به راستی می توان از آن درگذشت و آنرا نادیده گرفت.
بیشترین افزایش قیمت در بازار خاورمیانه از آن کالای پلی اتیلن سبک بود که ۱.۲ درصد نسبت به هفته گذشته با افزایش نرخ رو به رو شد که قیمت این کالا را به ازای هر تن ۱۲ دلار بالا برد.
پلی پروپیلن نساجی و شیمیایی {تزریقی} هم در بازار خاورمیانه از رشد ناچیز ۰.۴ درصدی برخوردار شدند که با اغماض می توان از آن هم به ثبات نسبی قیمت این دو کالا تعبیر کرد.
پلی اتیلن سبک هم اصولا ثبات قیمت داشت و در بازارهای خاورمیانه هیچگونه تغییری در قیمت این کالا نسبت به هفته گذشته ثبت نشد.
قیمت های پایه فراد چگونه خواهند بود؟
فرمول دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی برای کشف قیمت های پیه مواد پلیمری و شیمیایی دو متغییر دارد، متغییر نخست متوسط قیمت های جهانی است. همانطور که بالاتر مشاهده کردید در چهار بازاری مودر برسی قرار گرفتند، تنها برخی کالاها تغییر قیمت داشتند و آن هم چندان محسوس نبود. در نتیجه می توان گفت از این حیث تغییر معنا داری در فرمول کشف قیمت ها رخ نخواهد داد، مگر در پلی اتیلن سبک و پلی اتیلن سنگین تزریقی ! اما فاکتور دوم چیزیست که اصلا نمی توان روی آن حساب کرد. فاکتور دوم کشف قیمت های پایه مواد پلیمری و شیمیایی میانگین قیمت دلار نیمایی است. هفته گذشته قیمت دلار نیمایی از دلار آزاد پیشی گرفت و هم اکنون که این گزارش تهیه می شود، اختلاف قیمت قیمت دلار نیمایی در هفته جاری با هفته پیش کمتر از چهل تومان و حدود ۳۶ تومانست. اگر قیمت دلار در همین محدوده باقی بماند، ثبات نسبی در فاکتور دوم فرمول کشف قیمت های پایه هم حفظ شده است و در مجموع انتظار می رود با گرایش افزایش ناچیز، قیمت های پایه فردا ۳۰ تیرماه ۱۳۹۸ ثبات نسبی داشته باشد.
هر چند لازم به ذکرست، به علت پیشینه ممکنست که هر لحظه از آستین دفتر توسعه صنایع پایین دستی چیز جدیدی بیرون آید و باعث شود تا همه پیش بینی ها دود شوند و به هوا روند، اگر چنین نباشد انتظار ما با توجه به المان های موثر در قیمت های پایه اینست که فردا قیمت های پایه نسبت به هفته گذشته تفاوت چندانی نداشته باشند.
با توجه به روال کلی حرکت قیمت دلار بازار آزاد، انتظاری که در معامله گران ایجاد شده است اینست که در هفته های آتی قیمت های پایه کاهشی شوند، در نتیجه اگر ثبات قیمت ها حفظ شود، به نظر نمی آید در هفته جاری معاملات پر حجمی را حتا نسبت به هفته گذشته در بازار پلیمرها شاهد باشیم، چرا که معامله گران بورس، دست نگه می دارند تا مواد را در هفته های آتی با قیمت های مقرون به صرفه تری بخرند. اما این گروه باید توجه داشته باشند که دولت قصد تثبیت قیمت دلار چه آزاد و چه نیمایی در همین حد و تک نرخی کردن دلار را دارد، لذا این انتظار کاهشی ایجاد در فضای روانی بازار شاید، انتظاری به جایی نباشد و قیمت ها، پتانسیل کاهشی به آن شکل که معامله گران گمان می کنند را نداشته باشند.