گویا ترفند دفترتوسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی در بر هم زدن امکان پیش بینی برای خریداران، موفق شد تا حدی رونق را به بازار پلیمرها باز گرداند. امروز دوشنبه بود و روز عرضه بهین یاب انواع پلی پروپیلن ها و پی وی سی ها. در این روز هم حجم معاملات و هم درصد رقابت ها از بازگشت نسبی رونق به بازار پلیمرها خبر می دهد.
به گزارش صنایع پلاستیک، امروز سه کالا در محدوده ۳۰ تا ۴۱ درصد معامله شد. طبق معمول چند هفته اخیر، پی وی سی گرید S 57 یکی از کالاهایی بود که در صدر لیست رقابتها قرار داشت. معامله گران بورس کالای ایران، تالار محصولات پتروشیمی برای به دست آوردن محموله های این گرید پتروشیمی آبادان، که امروز دارای سقف حجمی خرید هم بود، حاضر شدند که تا ۳۵ درصد با یکدیگر به رقابت بپردازند. امروز برای این کالای پتروشیمی آبادان، ۴۱۰ تن یعنی بیش از دو برابر تقاضا به ثبت رسیده بود و در نهایت همه عرضه نیز به قیمت حداکثر ۱۲۲.۶۵۰ ریال معامله و خریداری شد.
دو گرید پلی پروپیلن شیمیایی نوید زرشیمی هم با ۳۶ و ۳۰ درصد رقابت به فروش رسیدند. اما به جز اینها، در بازه ۲۱ تا ۳۰ درصد، امروز شاهد رقابت بر سر دو گرید پلی پروپیلن فیلم بودیم که یکی را پتروشیمی جم و دیگری نویدزرشیمی عرضه کرده بود. این دو کالا به ترتییب با ۲۲ و ۱۸ درصد رقابت به فروش رفتند. در بازه ۱ تا ۲۰ درصد نیز ۱۳ کالا که اغلب آنها انواع پلی پروپیلن های نساجی و شیمیایی پتروشیمی های مارون، جم، شازند و نوید زرشیمی بود به فروش رفتند.
همچنین امروز تعداد ۱۸ کالا نیز با قیمت پایه معامله شدند.
همچنین امروز دوشنبه ۲۷ خردادماه ۱۳۹۸، از مجموع حدود ۲۰ تن پلی پروپیلن نساجی، شیمیایی، فیلم و پی وی سی عرضه شده، با یک نگاه کلی و نه خیلی دقیق می توان گفت چیزی حدودِ ۱۴ تن مورد معامله قرار گرفت. در هفته های پر رونق، معمولا تمام عرضه ها مورد معامله قرار می گرفت و همین موضوع نشان می دهد که بازار به میزان حدودا ۶ تن با رکود نسبت به بهترین روزهایش مواجه است.
در هفته گذشته، تنها سه کالا با رقابت مواجه شدند و بقیه کالاها به دلیل عدم وجود تقاضا با قیمت پایه معامله شده بودند. به روشنی مشخص است که نسبت به هفته گذشته، بازار تکانی خورده است و رونقی نسبی به آن بازگشته است. اما در عین حال بازار با روزهای درخشان خود که در آن ما شاهد رقابت های دو رقمی برای اکثر گریدهای پلی پروپیلن شیمیایی و نساجی بودیم، به وضوح فاصله قابل توجهی دارد.
به نظر می رسد که به هم زدن اصول بازی توسط دفتر توسعه صنایع پایین دستی، سبب شد تا پیش بینی قیمت پلیمرها در هفته های آتی با تکیه بر قیمت دلار نیمایی و میانگین قیمت های جهانی از اعتبار بیافتد و خریداران هم ترجیح دادند که این هفته که هنوز قیمتها نسبت به هفته گذشته بیش از یکی دو درصد افزایش نیافته بود، خریدهای خود را انجام دهند تا اینکه دست نگاه دارند و این مهم را به شانس واگذار کنند که شاید در هفته های آتی یارشان باشد و بتوانند محموله های موردنظرشان را با قیمت های پایین تری خریداری کنند.
با وجود این شرایط، که ترجیح می دهم شرایط بازی بی اصول یا عدم قطعیت در قیمتگذاری بنامم، بازار با تمامی فشاری که به خود آورد نتوانست به شرایطی حتا نزدیک به روزهای پایانی سال ۱۳۹۷ برسد، این نشان دهنده یک مشکل عمده در صنعت پلاستیک کشورست. این موضوع نشان می دهد که تولیدکنندگان، هنوز نتوانسته اند هزینه تولید قبلی شان را به دست آورند تا با در دست داشتن نقدینگی موفق به خرید شوند، به همین دلیل هم حجم خریدها به میزان روزهای اوج بازار نبود و هم رقابت ها نظیر آن روزها، آنقدر شدید نبود. به بیان دیگر، عرضه ها برای خریداران چندان چنگی به دل نمی زد و جذاب نبود.
حال باید به انتظار پایان هفته و مجموع حجم معاملات بود و دید آیا با وجود اینکه دفتر توسعه صنایع پایین دستی به جای دلار ارزانتر، دلار گرانتر را مبنای قیمت گذاری کرد و به اصطلاح قاعده بازی را بر هم زد، پلیمرها بیش از شصت هزارتن فروش خواهند داشت یا خیر؟ حتا فروش شصت هزارتنی پلیمرها در این هفته، نشان دهنده روندیست که در نهایت به رکود در صنعت پلاستیک خواهد انجامید، آن روز دیگر عوض کردن قیمت دلار و گل آلود کردن آب، که فقط پتروشیمی ها از آن منتفع می شوند و نه حتا دلالان!!! به کار صنایع پایین دستی و به صورت ویژه صنعت پلیمر کشور نخواهد آمد.