از آنجایی که همیشه اینطور بوده، می شد حدس زد که عرضه های سه شنبه حتا به میزان عرضه های روز دوشنبه نیز مورد اقبال معامله گران تالار پتروشیمی بورس کالای ایران قرار نگیرند و همین موضوع سبب گردید تا این هفته نیز، حجم معاملات نسبت به هفته گذشته تغییر محسوسی نداشته باشد و بازار پلیمرها در آغاز فصل تابستان نیز در شرایط رکود باقی بماند.
به گزارش صنایع پلاستیک، دیروز با کاهش ۹ تنی عرضه نسبت به عرضه های هفته گذشته توسط پتروشیمی ها مواجه بودیم، که این موضوع سبب شده بود تا نگرانی هایی از مدیریت بازار توسط پتروشیمی ها ایجاد گردد. اما متاسفانه، وضعیت خرابتر از آنست که حتا کار به مدیریت بازار برسد. چرا که ضعف تقاضای موثر که ناشی از رکودِ واقعی و در حال تعمیق بخش پلاستیک کشورست، آنقدر زیادست که دیروز سه شنبه ۴ تیرماه ۱۳۹۷ از مجموع ۵۹ هزار تن عرضه صورت گرفته، حتا نیمی از آنها هم مورد معامله قرار نگرفت!!
نکته تلخ تر، میزان ثبت تقاضا برای عرضه ها بود. دیروز برای تقریبا ۵۹ هزار تن عرضه صورت گرفته توسط پتروشیمی ها، حدود ۳۰ هزار تن تقاضا ثبت شد. دقت کنید، یعنی اندکی بیش از نصف عرضه ها اصولا متقاضی خرید داشت، در چنین حالتی کاهش ۹ هزارتنی مجموع عرضه ها نسبت به هفته گذشته واقعا اهمیت چندانی برای بازار ندارد. از میان حدود ۳۰ هزار تن تقاضای ثبت شده نیز، حدود ۲۳ هزارتن مورد معامله قرار گرفت که به معنای معامله کمی بیش از ۳۸ درصد کل عرضه هاست.
فاصله این روزها با هفته هایی که با ثبت تقاضای بیش از ۱۲۰ هزارتنی برای بیش از ۹۰ هزار تن عرضه مواجه بودیم و تقریبا همه عرضه ها به فروش می رفت، مبین تغییراتی است که از اسفندماه سال گذشته تا به حال در بازار پلیمرها به وجود آمده است و آن نیز چیزی نیست جز حرکت از فاز رونق به فازِ رکود!
حرکت معکوس در قیمتگذاری بازار پلیمرها در کشورمان یعنی افزایش قیمت بر خلاف روند کاهشی بازار جهانی، سبب شده است تا قدرت رقابت صنعتگران پلاستیک ایران در بازارهای هدف به شدت کاهش یابد و از سوی دیگر، کاهش قدرت خرید در بین مردم به معنای اولویت بندی نیازهاست و این اولویت بندی به مفهوم عدم خرید محصولات نهایی پلاستیکی که منجر به تشدید ضعفِ نفدینگی در بخش صنعت پلاستیک شده است. این موارد در کنار تعدادی دیگری عوامل بنیادین، نظیر مشکلات در بازار ارز و عدم وجود ثبات در آن، عدم دسترسی صنعتگران واقعی به عرضه های بهین یابی به علت Bug های سامانه بهین یاب، تعدد مراکز تصمیم گیری برای صنعت و بخشنامه هایِ خلق الساعه که گاها عملکردی متضاد یکدیگر دارند، جملگی سبب شده است تا با ضعف تقاضای موثر مواجه باشیم و عرضه های پتروشیمی ها روی دستشان بماند!!
در مجموع معاملات در روزهای عرضه بهین یاب این هفته، رقمی حدود هفته گذشته یعنی نزدیک به ۴۵ هزار تن را ثبت کرده است، که این مساله نشان از ادامه وضعیت رکود دارد. ادامه فاز رکودی هم به مرور موجب تعمیق رکود می گردد و با توجه به رشدِ تورم تولیدکننده می توان حدس زد، رکود تورمی در انتظار صنعت پلاستیک است.
شاید اصلاح شیوه قیمتگذاری پلیمرها و کاهش جدی قیمت مواد اولیه، تقویت جریان نقدینگی واحدهای صنعت پلاستیک، ایجاد تسهیلات توسط پتروشیمی ها برای فروش به واحدهای داخلی و تسهیل روند صادرات بتواند گره ای از مشکلات این صنف بردارد و الا آینده با چنین وضعیتی چندان روشن نمی نماید و به جز چند گرید محدود که آنها هم وضعیت بحرانی دارند و با رقابت های بالای سی درصد معامله می شوند، نظیر پی وی سی S 57، سایر بخش های صنعت پلاستیک در این تابستان گرم در حال فرو رفتن به خواب زمستانی رکود هستند.