به گزارش صنایع پلاستیک، در پی راکد شدن صادرات به عراق، به علت مسائل امنیتی بازار پی وی سی ایران بیش از به حالت جمود و رکود در آمده است. بر همین مبنا کمیته تخصصی پتروشیمی، برای تحریک تقاضای داخلی اقدام به برداشتن محدودیت خرید سقف سهمیه بهین یاب این گروه کالایی نموده است.
این اقدام، امروز ۱۴ مهرماه در حالی صورت گرفت که تقریبا در مورد تمامی کالاهای پلیمری دیگر، شاهد بودیم که روند معکوسی در پیش گرفته شده است. یعنی با کاهش زمان خرید سقف سهمیه بهین یاب در سایر کالاهای پلیمری – به جز پی وی سی – مواجه هستیم، چرا که بازار پلیمرها از حالت رکود خود خارج شده و در حال ورود به فاز رونق است، اما در مورد بازار پی وی سی وضع بر منوال دیگریست.
نشانه های رکود در بازار پی وی سی، را می شد در عدم فروش محموله های دی اتیل هگزانول پتروشیمی شازند، ملاحظه نمود. این کالای محبوب که تا چند ماه پیش رکورد دار رقابت در بورس کالا بود و برای به دست آوردن محموله های آن تا ۱۷۰ درصد رقابت هم به ثبت رسیده بود، چند هفته یا حتا یکی دو ماهی است حتا به میزانی که عرضه می شود هم خریدار و متقاضی ندارد. این به معنای رکود شدیدی است که در بخشی از صنعت پی وی سی که به پی وی سی نرم موسوم است، وجود دارد. هر چند وضعیت در سایر بخش های صنعت پی وی سی هم چندان رضایت بخش نیست.
به هر حال، دی اتیل هگزانول و DOP دو کالای اساسی برای صنعت پی وی سی نرم به شمار می روند و در بورس کالا به اندازه کافی خریدار ندارند. این به معنای کاهش توان صنعتگران این عرصه برای خرید مواد اولیه هم هست که ما نمود آنرا در معاملات دوشنبه های بورس کالا، که روز عرضه بهین یاب انواع پی وی سی است، مشاهده می کنیم. این نوع پلیمر در گریدهای گوناگون و در احجام بالا عرضه می گردد، اما میزان تقاضا و خرید حتا نیمی و گاها کمتر از نیمی از کل عرضه ها هم نیست.
وقتی که عرضه ها به شکل مناسبی در بورس کالا به فروش نمی رسد، سبب می شود تا مشکل دیگری برای پتروشیمی تولیدکننده پی وی سی ایجاد شود و آن مشکل انبار کردن محموله هایی است که خریداری در داخل نداشته اند.
از سوی دیگر، صادرات هم که با وجود تحریم ها روندش کند شده است و این مساله نیز مزید بر علت می گردد تا انبار کردن محموله های تولیدی به یکی از مشکلات اساسی تولیدکنندگان پی وی سی بدل گردد. به تازگی که بر اثر ناآرامی های عراق، صادرات به این کشور که بخش عمده ای از صادرات پی وی سی کشورمان را تشکیل می داد نیز با اخلال مواجه گردیده است.
برخی از منابع، گزارش داده اند پتروشیمی هایی که بخش عمده ای از تولیدشان پی وی سی است دست به کاهش تولید این ماده پلیمری زده اند، تا تکلیف موجودی انبارهایشان روشن شود. هر چند روابط عمومی پتروشیمی غدیر، که یکی از تولیدکنندگان عمده پی وی سی است، یکشنبه ۱۴ مهرماه ۱۳۹۸، با انتشار اطلاعیه ای کاهش تولید خود را رد کرد، اما این موضوع حل کننده مشکل انبارکردن پی وی سی های باده کرده روی دست تولیدکنندگان نخواهد بود و حتا در صورت صحت خبر، به دلیل اینکه تولید بیشتری صورت می گیرد، به معنای بزرگتر شدن مشکل است.
علاوه بر آزاد شدن سقف خرید سهیمه بهین یاب پی وی سی ها، پتروشیمی های تولیدکننده انواع پی وی سی هم برای تحریک تقاضای داخلی، اقدام به ارایه تخفیفات ویژه ای کرده اند که بعید به نظر می رسد، منجر به اتفاق ویژه ای در این گروه کالایی شود.
تولیدکنندگان صنعت پی وی سی نرم با مشکل کمبود نقدینگی و قیمت بالای تمام شده محصولاتشان دست به گریبان هستند، ضمن اینکه رکود کلی اقتصاد برای خرید محصولاتشان هم اثرگذار بوده است و تا این معضلات دیر و پاو اساسی حل نشوند، مسکن هایی چون تخفیف های ویژه یا آزاد شدن سقف خرید سهمیه بهین یاب کارساز نخواهد بود.