به گزارش صنایع پلاستیک، شواری شهر مشهد، در ۲۹ مهرماه ۹۸ یک مصوبه جنجالی داشت. هفتاد و پنجمین جلسه علنی شورای اسلامی شهر مشهد، روز دوشنبه ۲۹ مهرماه ۹۸ برگزار شد و طی آن، ضمن تعیین تکلیف پرداخت هزینه خدمات حمل و نقل دانش آموزان استثنایی نیازمند در قابل یک مصوبه، مصوبه دیگری در زمینه مدیریت پسماند مشهد به تصویب رسید که بر این مبنا،شاهد انحصاری شدن استفاده از ضایعات و زباله های پلاستیک در شهر مشهد! خواهیم شد.
پس از مصوبه در مورد کودکان استثنایی، شورای شهر مشهد در ادامه لایحه مجوز واگذاری سهام سازمان مدیریت پسماند به سهامدار حقوقی طرف مشارکت شرکت پلیمر پلاست بارثاوا (شرکت چالشان شرق) تصویب شد.
متن مصوبه به شرح زیر است:
«ماده واحده: به شهرداری مشهد مقدس اجازه داده میشود نسبت به فروش کل سهام سازمان مدیریت پسماند معادل ۹۴۸۶۰۰ سهم از ۲۷۹۰۰۰۰ سهم (معادل ۳۴ درصد کل سهام) شرکت سهامی خاص پلیمر پلاست بارثاوا به شماره ثبت ۲۶۵۰۷ به شرکت چالشان شرق سهامدار حقوقی طرف مشارکت شرکت مذکور با تعیین قیمت پایه از طریق ارزیابی ارزش هر سهم طبق نظر کارشناس رسمی دادگستری عضو جامعه حسابداران رسمی کشور با رعایت تبصرههای زیر اقدام نماید.
تبصره ۱- شهرداری مشهد مقدس (سازمان مدیریت پسماند) میبایست به منظور ایجاد نظم و انسجام در فعالیتهای مربوط، طبق روند فعلی باید نسبت به تنظیم و انعقاد قرارداد ۳ ساله اجاره ابنیه و تأسیسات موجود متعلق به شهرداری؛ با قابلیت تمدید حداکثر تا ۲ دوره (جمعا تا ۹ سال مشروط به انجام تعهدات قراردادی طرف مقابل) و همچنین قرارداد واگذاری امتیاز جمعآوری مواد قابل بازیافت از محلهای دفن زباله برای مدت سه ساله با قابلیت تمدید حداکثر تا ۲ دوره (پس از اخذ تاییده کمیسیونهای خدمات شهری و حقوقی شورای اسلامی شهر) با شرکت پلیمر پلاست بارثاوا برابر نظریه کارشناس رسمی دادگستری اقدام نماید.
تبصره ۲- در قرارداد منعقده میبایست شرکت پلیمر پلاس بارثاوا موظف شود ضایعات پلاستیکی جمعآوری شده را صرفا به عنوان مواد اولیه در خط تولید کارخانه مورد استفاده قرار دهد».
در همین روزها که این مصوبه صورت گرفت، نمایشگاه بین المللی K دوسلدورف در جریانست و شما را در جریان پیشرفت ها، نوآوری ها و ابتکارات بدیع شرکت های بین المللی در ارتباط با استفاده مجدد از ضایعات پلاستیک قرار داده ایم.
اینکه یک شرکت در مشهد، پیدا شده است که توان و اراده خریداری ضایعات پلاستیک و تبدیل آنها به مواد اولیه را دارد، به خودی خود خبر خوبیست که ما از آن استقبال می کنیم. اما مشکلی زمانی ایجاد می شود که رانت و انحصار به میان می آید. انحصار بازار هر چیزی در هر بخشی اولین موردی را که قربانی می کند، رقابت و نوآوریست. نوآوری در اثر رقابت، برای بهبود کیفیت و کاهش قیمت صورت می گیرد، در عدم رقابت در بازارهای اقتصادی، هیچ انگیزه ای برای تولیدکننده جهت بهبود کیفی و کاهش قیمت هایش وجود ندارد.
در نتیجه شاید، ضایعات پلاستیک مشهد به این وسیله جمع آوری شده و حتا به مواد اولیه پلیمری برای تولید محصولات دیگر بدل شود، اما انحصاری که در این زمینه ایجاد شده است، مانع از این می شود که شرکت تولیدکننده رقیبی داشته باشد، در نتیجه تمام بازار مواد اولیه بازیافتی مشهد و طبعا استان خراسان رضوی در اختیار این شرکت قرار خواهد گرفت. نتیجه، قیمت گران و کیفیتی است که برای بهبود آن هیچ تلاش و نوآوری خاصی صورت نخواهد گرفت. امیدواریم که حدس ما اشتباه باشد، اما تجربه ثابت کرده است که رانت و انحصار، سبب نادیده گرفتن حقوق مصرف کننده نهایی می شود چه از طریق ارایه محصول کم کیفیت و چه با قیمت های نجومی!
عین همین شرایط را شما می توانید در صنایع خودروسازی در سبطح کشور شاهد باشید. تمام بازار در اختیار دو بنگاه خصولتی است و این دو شرکت، ماشین هایی که عرضه می کنند فاقد کیفیت و قیمت هایشان بسیار بالاست. با قیمتی که یک پراید را می خرید، در بازارهای جهانی می توانید یک ماشین کارآمد، با آپشن های متوسط و یا حتا بیش از متوسط را خریداری نمایید! اینست نتیجه انحصار ولو در امر مبارکی نظیر ارایه ضایعات برای تبدیل به مواد اولیه !
اصل خبر، از ایسنا گرفته شده است و تحلیلی که مطالعه نمودید، به آن افزوده شده است.