دفتر کنترل سرمایه خارجی وزارت خزانه داری آمریکا موسوم به اوفک، اعلام کرد که برخی پتروشیمی ها در ایران شامل تحریم های ثانویه دولت آمریکا شده اند. لیست این پتروشیمی ها و نیز به صورت اجمالی نگاهی به اثر این تحریم ها را در این مطلب مطالعه نمایید.
به گزارش صنایع پلاستیک، وزارت خزانه داری آمریکا، پس از یکی دو ماهی شایعات، بالاخره دیروز تایید کرد که پتروشیمی هایی در ایران مشمول تحریم های ثانویه آمریکا هستند. در اطلاعیه این وزارتخانه آمده بود که علت قراردادن نام این پتروشیمی ها در لیست سیاه، همکاری آنها با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است.
فهرست پتروشیمی های تحت تحریم که ۳۹ شرکت و مجتمع را شامل می شوند، به شرح ذیل می باشد:
- شرکت صنایع پتروشیمی اروند،
- شرکت پتروشیمی آبنیروی بندر امام،
- شرکت پتروشیمی بسپاران بندر امام،
- شرکت پتروشیمی فرورش بندر امام،
- شرکت پتروشیمی خوارزمی بندر امام،
- شرکت پتروشیمی کیمیا بندر امام،
- شرکت پتروشیمی بندر امام،
- شرکت پتروشیمی بوعلی سینا،
- شرکت پتروشیمی فجر،
- شرکت پتروشیمی هنگام،
- شرکت کود اوره هرمز،
- گروه صنعتی سرمایهگذاری پتروشیمی ایران،
- شرکت مدیریت توسعه سرمایه گذاری پتروشیمی ایران،
- شرکت پتروشیمی کارون،
- شرکت پتروشیمی خوزستان،
- شرکت کود اوره لردگان،
- شرکت پتروشیمی مبین،
- شرکت مدبران اقتصاد،
- شرکت پتروشیمی نوری،
- شرکت پتروشیمی پارس،
- شرکت اجرایی غیرصنعتی پاسارگاد،
- شرکت پتروشیمی آپادانا خلیج فارس،
- شرکت پالایش گاز بید بلند خلیج فارس،
- شرکت بازرگانی صنایع پتروشیمی خلیج فارس،
- شرکت پالایش گاز فجر یادآوران خلیج فارس،
- شرکت مدیریت گسترش صنایع پتروشیمی،
- شرکت پتروشیمی راهآوران فنون،
- شرکت پتروشیمی شهید تندگویان،
- شرکت پتروشیمی ارومیه،
- شرکت پتروشیمی همت،
- شرکت اجرایی غیرصنعتی پتروشیمی و خدمات،
- شرکت پتروشیمی ایلام،
- صنایع پلیمر گچساران،
- شرکت صنایع پتروشیمی ده دشت،
- شرکت پتروشیمی بروجن،
- شرکت انپیسی اینترنشنال در بریتانیا،
- شرکت انپیسی الاینس در فیلیپین،
- پتروشیمی اقیانوس اطلس،
- شرکت نغمه؛
همانطور که در این سیاهه مشاهده کردید، از بزرگترین هلدینگ پتروشیمی کشور تا شرکتهای بازرگانی پتروشیمی، از بزرگترین واحد آروماتیک کشور تا شرکت های کوچک پتروشیمی نظیر نغمه تحت تحریم ایالات متحده قرار خواهند گرفت. مشخصا این اقدام آمریکا با هدف محدود کردن هر چه بیشتر درآمدهای ارزی دولت ایران صورت گرفته است و باید به انتظار نشست تا دید این تحریم ها تا چه حد می تواند بر صادرات پتروشیمی های کشور اثر داشته باشد؟
سابقه می گوید تحریم پتروشیمی ها به میزان تحریم اثرگذار نیست، چرا که ردیابی محموله های پتروشیمی به سادگی ردیابی محموله های نقتی نیست، لیکن نباید از نظر دور داشت، صنایع پتروشیمی ایران در دور گذشته تحریم ها جزو آخرین بخش های تحریمی بودند و جزو اولین بخش هایی که تحریمهایشان با شروع مذاکرات لغو شد، لذا دوره گذشته تحریم ها و عملکرد پتروشیمی ها در آن دوره را نمی توان سنگ محک جدی برای شرایط آنها در این دوره که سیاست آمریکا فشار حداکثری بر ایرانست، در نظر گرفت.
البته همه صنعت پتروشیمی کشور در لیست تحریم ها قرار نگرفته است، اما بخش اعظم آن از دیروز در لیست سیاه دفتر کنترل سرمایه های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا قرار گرفته است. به نظر می رسد در آینده نه چندان دور، نامهای دیگری نیز به این لیست اضافه شوند، علت هم کمک به دور زدن تحریم ها توسط شرکت های پتروشیمی تحریم نشده است، چرا که به سهولت و سادگی می توان تصور کرد که شرکتهای پتروشیمی تحریم نشده، به یاری شرکتهای تحریم شده بیایند تا در این دوران بتوانند صادرات محصولات پتروشیمی را که دولت به ارزهای حاصل از آن نیز بسیار نیازمندست، در سطح قابل قبولی حفظ نمایند.
همچنین تحریم پتروشیمی ها بر عرضه جهانی و قیمت جهانی مواد پلیمری و شیمیایی چه آثاری خواهد داشت، یا اینکه حال با دشوار شدن کار پتروشیمی ها، آیا تامین نیاز بازار داخل در دستور کار پتروشیمی ها قرار خواهد گرفت یا خیر همه و همه سووالاتی است که در روزها و هفته های آتی به آنها عملا پاسخ داده خواهد شد.