به گزارش صنایع پلاستیک، دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی بنا به الگوی خود امروز یکشنبه ۱۹ بهمن ماه ۱۳۹۹ قیمت پایه محصولات پتروشیمی را اعلام کرد.
در دو هفته گذشته به علت روند کاهشی قیمت پایه مواد پلیمری و شیمیایی شاهد رشد قابل توجه حجم معاملات پلیمرها در تالار محصولات پتروشیمی بورس کالای ایران بودیم و تنها در دو هفته قبلتر حجم معاملات پلیمرها ۱۱۵ درصد رشد را تجربه کرد.
همانطور که می دانید قیمت پایه مواد پلیمری و شیمیایی به دو عامل بستگی دارد، نخست قیمت جهانی پلیمرها و بعد از آن به میانگین هفتگی قیمت خرید و فروش دلار نیمایی. با توجه به این موضوع و با توجه به اینکه از هفته گذشته میانگین ماهیانه را دوباره با میانگین هفتگی خرید و فروش دلار نیمایی جایگزین کردند، این هفته به نظر می رسد که شاهد رشد جهشی اکثر انواع و گریدهای پلیمری باشیم.
چرا که این هفته نرخ دلار مبنای کشف قیمت ها ۲۳۲.۶۸۶ محاسبه شده است، که نسبت به یکشنبه گذشته ۱۲ بهمن ماه که آخرین تاریخ اعلام قیمت های پایه بود، از رشد ۳.۱۱۰ ریالی معادل ۳۱۱ تومانی خبر می دهد. یعنی رشد معادل ۱.۳۵ درصد نسبت به قیمت دلار نیمایی در هفته گذشته. همین رشد قیمت دلار نیمایی به تنهایی کافیست تا به قیمت های پایه مواد پلیمری وشیمیایی افزایش قیمت تحمیل شود، اما متاسفانه کار به همین جا ختم نمی شود.
این هفته قیمت جهانی پلیمرها در بازارهای جهانی، تقریبا به صورت گروه با افزایش رو به رو بود. در کمتر گروه یا گریدی شاهد کاهش قیمت بودیم و تنها برخی از محصولات نسبت به هفته گذشته در برخی از بازارها ثبات قیمت داشتند و الا در مجموع اکثر گریدهای پلیمری در این هفته با رشد قیمت در بازارهای شرق، جنوب شرق، جنوب آسیا و نیز خاورمیانه همراه بودند، که این مساله نیز در کنار رشد قیمت دلار نیمایی عامل مضاعفی است تا قیمت پایه مواد پلیمری در ایران، بیشتر افزایش یابد.
متاسفانه کمیته تخصصی پتروشیمی زمانی که قیمت دلار کاهشی بود، اقدام به تغییر قیمت میانگین دلار نیمایی از ماهیانه به هفتگی نکرد، تا اثرات این کاهش سریعتر و شدیدتر در فرمول کشف قیمت ها خودش را نشان داده و قیمت های افسانه ای این روزهای پلیمرها را بکاهد و زمانی دست به این تغییر زد که دوباره دلار هوس و سودای رشد و تثبت در سر داشت و همین موضوع سبب شده است که امروز هر دو عامل اثرگذار بر فرمول کشف قیمت مواد پلیمری و شیمیایی به نحوی رقم بخورند، که انتظار جهش قیمت ها برای ناظران ایجاد شود.
هر چند که دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشییمی، بارها اقدام به شگفت زده کردن اهالی صنعت و رسانه های تخصصی کرده است، و تا لحظه ای که قیمت ها اعلام نشوند، این احتمال وجود دارد که این دفتر بنا به مصالحی که خود در نظر دارد، فرمول کشف قیمت های پایه جدید را نادیده بگیرد.اما اگر بنا باشد که قیمت پایه مواد پلیمری با همین وضعیت افزایش یابد، نباید انتظار داشت که صنایع پایین دستی و به خصوص صنعت پلاستیک بتوانند هم پای پتروشیمی ها رشد کنند و زمانی خواهد رسید که نیاز داخل به علت تعطیلی واحدهای پایین دستی آنقدر ناچیز می شود که پتروشیمی ها با خیال راحت می توانند بدون دردسر تمام محصول خود را صادر کرده و با درآمدهای دلاریشان دل سهامدارانشان را شاد کنند.
این شکل از قیمت گذاری مواد پلیمری که از سوی بخشی از شرکت ملی صنایع پتروشیمی صورت می گیرد، عملا از ریشه زدن صنایع پلیمری و پلاستیک در ایرانست. صنایع پایین دستی به جای آنکه به علت فعالیت در ایران از مزیت نسبی دارا بودن کشور از منابع هیدرورکربوری در تولیدات پلیمرها برخوردار باشند، عملا بسیاری اوقات – به ویژه وقتی رقابت های شدیدی هم در بورس کالا روی می دهد – قیمت مواد اولیه شان از رقبای منطقه ای و بین المللی شان بیشتر می شود، با چنین وضعیتی به راستی چگونه می توان به «کسب و کار جهانی» اندیشید و در پی قبضه بازارهای صادراتی بود. این موضوع یعنی عدم تغییر این فرمول دلاری برای محصولی که در پتروشیمی ها به صورت ریالی تولید می شود، از یکسو حاشیه سود صنایع پایین دستی را نابود کرده است و از سوی دیگر باعث شده است، پتروشیمی علاوه بر صادراتی که دارند، برای عرضه های داخلی هم معادل دلاری قیمت محصولاتشان را به ریال دریافت نمایند. در عین حال در همین روزها ییشاهد هستیم بخش دیگری از شرکت ملی صنایع پتروشیمی بانی برگزاری نمایشگاه همین صنایع پایین دستی می شود و رویکرد خود را نیز فتح بازارهای جهانی می خواند، این مساله پارادوکسیکالیست که ما قادر به درک آن نیستیم.
جدول مقایسه ای قیمت پایه پلیمرها در تاریخ ۱۲ و ۱۹ بهمن ماه ۱۳۹۹
جدول مقایسه ای قیمت پایه مواد شیمیایی در تاریخ ۱۲ و ۱۹ بهمن ماه ۱۳۹۹