به گزارش صنایع پلاستیک، دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی، مطابق روال خود، امروز یکشنبه هفتم دی ماه ۱۳۹۹ قیمت پایه جدید مواد پلیمری و شیمیایی {پتروشیمیایی} را اعلام کرد.
نرخ پایه پلیمرها در ایران بر پایه فرمولی کشف قیمت می شود که دو آیتم آن، به ترتیب میانگین ماهیانه قیمت خرید و فروش دلار نیمایی و قیمت جهانی پلیمرها و میانگین آن می باشد. در چند ماه اخیر، عادت کرده ایم که هر هفته قیمت پایه پلیمرها و محصولات شیمیایی افزایشی باشد، چرا که برای مدتی با رشد سرسام آور قیمت دلار و در نتیجه جهش قیمت دلار نیمایی مواجه بودیم و پس از آنکه این رشد متوقف و حتا منفی شد، اهرم قیمت های جهانی با رشد خود اجازه کاهش قیمت های پایه پلیمرها و مواد شیمیایی در ایران را نداد و هم اکنون قیمت پلیمرها در بورس کالا و آن بخشی از بازار آزاد که هنوز فعالیت دارد، به بالاترین نرخ های تاریخی خود رسیده است.
اما با توجه به اینکه قیمت دلار کشف قیمت پایه مواد پلیمری و شیمیایی این هفته رقم ۲۵۵.۸۱۸ ریال در نظر گرفته شده است که نسبت به هفته گذشته ۷۷۹ ریال کاهش داشته است (منفی ۰.۳ درصد )و از سوی دیگر قیمت جهانی پلیمرها، با اندکی اغماض روندی با ثبات و گاها نزولی را به ثبت رسانده است، انتظار می رود که پس از مدتها قیمت پایه محصولات پتروشیمی در ایران، با نزول مواجه گردد و یا دارای ثبات نسبی باشد.
علت کاهش میانگین ماهیانه دلار نیمایی، روند رو به کاهش قیمت دلار در هفته های اخیر می باشد، اگر از میانگین هفتگی دلار نیمایی استفاده می شد، میزان کاهش قیمت بیشتر به چشم می آمد. در مورد پلیمرها اما کاهش نسبی تقاضا در بازارهای جهانی باعث کاهش قیمت آنها به صورت نسبی شده است. در واقع کاهش قیمت ها در بازارهای جهانی ولو محدود به دلیل کاهش تقاضایی است که به علت نزدیک شدن به روزهای پایانی سال ۲۰۲۱ و تعطیلات سال نو میلادی با آن مواجه هستیم. همین امر سبب نزولی نسبی قیمت ها در برخی گریدها شده است. انتظار داریم که ظرف دو هفته آتی، کاهش تقاضای پلیمرها در بازارهای جهانی ادامه داشته باشد و یا حتا بیشتر هم شود.
هر چند شاید روند کاهشی قیمت های پایه آنچنان برجسته نباشد، اما همین که جلوی افزایش لجام گسیخته قیمت ها گرفته شود، به خودی خود امری مثبت تلقی می شود. هر چند بازار آزاد، دیگر به قیمت های پایه و یا بورس کالا به عنوان مرجع نگاهی ندارد و تحت شرایطی که پیش آمده است، آن بخشی که هنوز فعالست قیمت های خود را بر اساس ریسک لو رفتن محموله های پلیمری و این قبیل موارد قیمتگذاری می کنند.
تغزیرات حکومتی و سایر ارگانهای نظارتی به شدت انبارهای شورآباد و … که محصولات پتروشیمی در آنها برای بازار آزاد دپو می شد، تحت نظر دارند و همین موضوع سبب شده است که یا محموله های خریداری شده خارج از شبکه توسط این نهادها ضببط شوند و یا نقل و انتقال آنها، با قیمت های سرسام آوری صورت گیرد. اگر افزایش قیمتی در بازار آزاد دیده می شود، علت آن نه عوامل بین المللی و یا حتا فرمول کشف قیمت ها بلکه به خاطر شرایط امنیتی حاکم بر این بازارست، که آینده مبهمی در پیش روی خود دارد.
قیمت های اعلام شده برای مدت یک هفته، در تالار محصولات پتروشیمی بورس کالای ایران مبنای معاملات خواهند بود.
جدول مقایسه ای قیمت پایه پلیمرها در ۳۰ آذر و ۷ دی ماه ۱۳۹۹
جدول مقایسه ای قیمت پایه مواد شیمیایی در ۳۰ آذر و ۷ دی ماه ۱۳۹۹