به گزارش صنایع پلاستیک، در روزهای که قیمت دلار و انتظارات تورمی بلای جان بازار پلیمرها شده اند، دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی، یکشنبه ششم مهرماه ۱۳۹۹ قیمت پایه جدید مواد پلیمری و شیمیایی را برای مدت یک هفته تا ۱۳ مهرماه اعلام کرد.
این قیمت ها در حالی اعلام می شود که قیمت پلیمرها متاثر از نوع قیمتگذاری وابسته به دلار نیمایی و نیز افزایش قیمت دلار و رسیدن آن به مرز سی هزارتومان در بازار آزاد، به شکل افسارگسیخته ای افزایش یافته اند. متاسفانه از آنجایی که افق روشنی هم پیش روی صنعتگران دیده نمی شود، کاهش قیمت دلار در ارقام کوچک هم نمی تواند مانع از این روند افزایشی بی رویه قیمت ها شود. وضعیت به شکلی درآمده است که عملا بسیاری از صنعتگران، خاصه تولیدکنندگان واحدهای کوچک و متوسط پلیمری از تامین مواد اولیه و تولید بازمانده اند و گروهی هم که نقدینگی خرید مواد اولیه را دارند، صرفابا این دید خرید می کنند که قیمت ها از این هم بالاتر خواهد رفت.
حال آنکه قیمت پلیمرها به علت ایرادات ساختاری در نوع قیمتگذاری آن، که نه به نفع صنایع پایین دستی پتروشیمی که به نفع پتروشیمی ها ساماندهی شده است، هم اکنون مدتهاست در حباب به سر می برد، همانطور که قیمت دلار در حباب است و ترکیدن حباب دلار، بی شک این بازار را متاثر خواهد کرد و این پتانسیل را دارد، تا به خریداران این روزهای بازار پلیمرها به شدت آسیب برساند، با این حال هفته گذاشته حجم معاملات پلیمرها تحت انتظارات تورمی موجود، پس از دو هفته عقب نشینی خریداران، حدودا ۱۵ درصد افزایش یافت که این بدان معناست که در تحلیل آنها، روند قیمت ها فعلا صعودی منظور شده است. ضمن اینکه باید توجه داشت میزان تقاضا برای پلیمرها، بیش از ۲۳ درصد افزایش را نسبت به هفته گذشته ثبت نمود، که این احتمالا به آن معناست، که بخشی از تقاضا موفق به خرید و تامین مواد مورد نیاز خود، به دلیل رقابت های شدید نشده است.
هر چند شاید این انتظاارات تورمی که سبب ساز اصلی این افزایش حجم تقاضا و معاملات است، در بلندمدت می تواند تحلیل هایی درست باشد، اما اگر دولت وارد عمل شود و طبق معمول با پول پاشی در خیابان فردوسی اقدام به کاهش قیمت دلار نماید، آنگاه این گروه از خریداران در کوتاه مدت به شدت متضرر خواهند گردید. در واقع نخریدن مواد در این شرایط به معنای تعطیلی روند تولید و خرید آن نیز با ریسک بالایی صورت می پذیرد، و این شرایط، صنعتگران را در فشار و بلاتکلیفی دشواری قرار داده است.
قیمت های جهانی و بی اثری آن بر قیمت های داخلی!!
به هر حال، این هفته پس از مدتها،روند تصاعدی قیمت های جهانی تا حد زیادی کنترل شد و بازارهای جهانی بیش از اینکه صعودی یا نزولی باشند، ثبات را تجربه کردند، هر چند در برخی از گریدها با کاهش اندک و در برخی دیگر با افزایش ناچیز قیمت هم مواجه بودیم. اما متاسفانه بازار ایران از این ثبات نسبی حاکم بر بازار پلیمرها در سطح جهانی سود نخواهد برد، چرا که میانگین هفتگی خرید و فروش دلار نیمایی، امروز ششم مهرماه به نسبت سی ام شهریور، یکشنبه گذشته که آخرین روز اعلام قیمت های پایه بود، با رشدی معادل ۱۲.۶۳۶ ریال رو به رو شده است، که اثر افزایشی که بر اساس فرمول کشف قیمت های پایه بر مواد پلیمری و شیمیایی تحمیل می کند، و این گمانه را ایجاد کرده است که بازهم شاهد رشد گروهی قیمت مواد پلیمری باشیم، درست مانند هفته های گذشته که قیمت های جهانی، روندی تصاعدی داشتند.
نرخ دلار مبنای کشف قیمت ها امروز یکشنبه ششم مهرماه، معادل ۲۲۵,۸۲۸ ریال در نظر گرفته شده است که نسبت به هفته گذشته ۱۲.۶۳۶ ریال معادل ۵.۹۳ درصد افزایش را به ثبت رسانده است.این قیمت در نظر گرفته شده برای دلار مبنای کشف قیمت ها، گمانه فوق الذکرما مبنی بر رشد گروهی قیمت پلیمرها را تضمین می نماید. به راستی این درست است که روند قیمت انواع گریدهای پلی اتیلن در همین منطقه خلیج فارس نزولی باشد، آنوقت صنعتگر ما ناچار باشد، همان گریدها را با قیمتی بالاتر از هفته گذشته از بازار داخل تهیه نماید. کم کم بازار به سمت و سویی می رود که تامین مواد از خارج از کشور شاید مقرون به صرفه تر باشد؟!!
دفتر توسعه صنایع پایین دستی همانطور که بارها در مقالات گوناگون استدلال کردیم، باید فرمول خود را اصلاح نماید و فاکتور دلار را از نحوه قیمتگذاری مواد پلیمری و شیمیایی حذف نماید، چه اینکه اگر قرار باشد وضعیت به همین منوال ادامه داشته باشد، در سال جهش تولید، ورشکستگی صنایع اشتغالزای پایین دستی و از جمله صنعت پلاستیک تضمین شده است.
قیمت های مندرج در لینک فوق، تا تاریخ یکشنبه ۱۳ مهرماه مبنای معاملات محصولات پتروشیمیایی در تالار محصولات پتروشیمی بورس کالای ایران خواهند بود.
جدول مقایسه ای قیمت های پایه پلیمرها در سی ام شهریورماه و ششم مهرماه ۱۳۹۹