سال گذشته، پلی اتیلن ترفتالات گرید بطری بازاری بحرانی داشت، بوجهی که بین قیمت بازار آزاد و بورس کالای ایران در بعضی از مقاطع اختلاف قیمت ۱۳-۱۴ هزارتومانی به وجود آمد و همچنین باید در نظر داشت در سال ۹۷، قیمت پلی اتیلن ترفتالات بطری نیز مانند سیاری از پلیمرها به یکباره چند برابر شد. اما گویا امسال واحدهای نیازمند بسته بندی بطری برای تولیداتشان، نظیر واحدهای تولیدی آب معدنی خود را با قیمت های جدید پلی اتیلن ترفتالات بطری تطبیق داده اند و از ثبات امسال بازار نیز راضی به نظر می رسند. اما حالا، چالش تضعیف قدرت خرید خانوار، این شرکتها را به سمت رکود سوق داده و در خطر تعطیلی و ورشکستگی قرار داده است. در ماه رمضان، شاهد بودیم که بازار ظروف یکبارمصرف رکودی نسبی را تجربه کرد، هیچ بعید نیست که امسال تابستان { که فصل اوج مصرف بطری های نوشیدنی است}. با رکود در این زمینه مواجه شویم.
به گزارش صنایع پلاستیک، پیمان فروهر در مصاحبه با رسانه های داخلی در خصوص وضعیت واحدهای تولیدکننده آب بستهبندی در کشور گفت: خوشبختانه التهابی که سال گذشته برای تامین مواد اولیه و پریفرم های PET داشتیم اکنون برطرف شده و به طور منظم این مواد در اختیار تولیدکنندگان قرار میگیرد اما این بخش از صنعت نیز مانند سایر بخشها با چالش کمبود نقدینگی و عدم دسترسی به منابع مالی روبرو است.
وی ادامه داد: با توجه به افزایش قیمت مواد اولیه اعم از وارداتی یا تولید داخل نیاز تولیدکنندگان به سرمایه در گردش افزایش پیدا کرد اما همزمان ما با رکود مواجه شدیم که این مساله شرایط را برای ما سختتر کرده است. وقتی معیشت مردم سختتر میشود و قدرت خرید آنها پایینتر میآید طبیعی است که در روند هزینهها، مدیریت صورت بگیرد و شاهد صرفهجویی در سبد مصرف خانوارها باشیم. در کشور ما که از آب لولهکشی برای شرب استفاده میشود قاعدتا اولین بخش از صرفهجویی در خرید آب بستهبندی است.
وی افزود: از طرف دیگر فصل فروش ما نیز تغییر پیدا کرده و با توجه به اینکه امسال بهار خنکی را داشتیم شاهد مصرف کمتر آب بستهبندی بودیم در حالی که معمولا در سالهای قبل از اردیبهشت هوا گرم میشد و مصرف آب بالاتر میرفت. از سوی دیگر بارشهای اخیر باعث شده که کیفیت منابع آبهای زیرزمینی بهتر شود و مردم مناطق و شهرهایی که قبلا به دلیل املاح و کیفیت پایین از آب شیر استفاده نمیکردند اکنون با توجه به گرانیها به سمت استفاده از همان آبهای زیرزمینی بروند.
وی در خصوص تامین نقدینگی از سوی بانکها گفت: بانکها دیگر یاریکننده بخش صنعتی نیستند و بیشتر به تاجرانی میمانند که به دنبال حداکثر سود با کمترین ریسک هستند، با میزان سودی که بانکها از تولیدکنندگان میگیرند و تضامین بالا هیچ توجیه اقتصادی وجود ندارد که برای تامین سرمایه در گردش و یا نقدینگی به سمت آنها برویم زیرا امروز گرفتن تسهیلات از بانک برابر با ضرر است ما در این سالها هیچ خیری از بانکها ندیدهایم و امیدی نیز به آنها نداریم. با یک بررسی ساده در همین کشورهای همسایه که جنگ زده هستند، متوجه میشویم سود تسهیلات در آنها بسیار پایینتر از ما است و اینجا یک تولیدکننده باید هر چه در میآورد به اضافه یک مبلغ از جیب خودش بگذارد تا وام خود را تسویه کند.
فروهر با اشاره به نزدیک بودن روز صنعت و حضور رئیس جمهور در این مراسم گفت: امیدواریم مسئولین برگزار کننده این مراسم یکی از سخنرانان را مدیر بانک مرکزی یا یکی از مدیران عامل بانکها قرار دهند و آنها بگویند گه در سال گذشته چه مقدار به واحدهای تولیدی بخش خصوصی واقعی تسهیلات دادند و چه مقدار از آنها دیرکرد و جریمه گرفتند.
نکته قابل ذکر اینست که در صورت افزایش احتمالی تقاضا برای بطری های PET، امکان جلوگیری از صادرات پریفرم PET که هم اکنون آزادست، وجود دارد تا بدینوسیله عرضه و تقاضا در بازار داخلی تنظیم گشته و به تعادل برسد. هر چند با توجه به رکود احتمالی پیش رو، چنین سناریویی فعلا دور از ذهن می نماید.