با توجه به گزارشهای دریافتی به نظر می رسد که پترول، در صورت تحقق سناریویی که در ادامه خواهید خواند، منحل شده و در عوض سهام هلدینگ خلیج فارس به شدت رشد می نماید. این به نفع چه کسانی است و چه افرادی از این تصمیم و اجرای احتمالی آن متضرر خواهند شد؟
به گزارش صنایع پلاستیک، از هلدینگ خلیج فارس خبر میرسد که این شرکت طی مصوبه ای در نظر دارد تا دو مجتمع پتروشیمی ایلام و گچساران زیرمجموعه شرکت پترول را در اختیار بگیرد. این در حالی است که بسیاری از کارشناسان معتقدند چنین تصمیمی میتواند سهام شرکت هلدینگ خلیج فارس را با رشدی چشم گیر مواجه کند و ازسویی دیگر شرکت پترول را با پایین سطح ممکن تنزل دهد.
چراکه به اذعان کارشناسان پترول که سال گذشته با سودی هزار میلیارد تومانی مواجه بوده در صورت واگذاری ۲ پتروشیمی درآمدزای خود از سوددهی خواهد افتاد و این امر میتواند اینگونه تلقی گردد که این شرکت سودده نیست.
دراین بین کارشناسان ابراز نگرانی میکنند که آینده شرکت پترول با این واگذاری به مخاطره بیفتد و عملا مدیران هلدینگ خلیج فارس با استدلال آنکه این شرکت سودده نیست ادامه فعالیت این شرکت را با ابهام مواجه سازند.
آنطور که برخی از کارشناسان خبرمیدهند هلدینگ احتمالا با در نظرگرفتن مبلغی حدود ۵ هزار میلیاردتومان در ازای واگذاری پتروشیمی ایلام و ۷ هزار میلیارد تومان در ازای واگذاری پتروشیمی گچساران تلاش دارند تا این ۲ مجتمع سودده شرکت پترول را در اختیار بگیرد. اگرچه تا کنون قدمی برای قیمت گذاری این دو مجتمع و نرخ نهائی خرید آنها از سوی هلدینگ خلیج فارس اعلام نشده چراکه رقم باید با نظر کارشناسی و پس از تایید در هیات مدیره پترول به ثبت نهائی برسد. اما شنیده ها حکایت از آن دارد که نظر برخی از مسوولان هلدینگ خلیج فارس برای خرید این ۲ مجتمع به نرخ مذکور است. از سویی دیگر آنطور که کارشناسان میگویند قیمت گذاری صورت گرفته بر مبنای دلار ۴۲۰۰ تومانی صورت گرفته است.دراین بین نباید فراموش کرد پترول یکی از شرکتهای زیرمجموعه هلدینگ تلقی میگردد اما واگذاری این مجتمعها از پترول به هلدینگ میتواند ارزش سهام این مجموعه را به طور محسوس افزایش دهد.
بنابراظهارات کارشناسان، اگرچه مشکلی در واگذاری پتروشیمی ایلام نیست اما در خصوص واگذاری پتروشیمی گچساران که ظاهرا در هلدینگ خلیج فارس مصوب گردیده، مشکلات جدی وجود دارد.
چراکه در حال حاضر سهامداران عمده این پتروشیمی شامل پتروشیمی های ممسنی، کازرون، دهدشت، بروجن و درنهایت ۱۰ درصد پترول میشود. بنابراین تنها زمانی هلدینگ خلیج فارس میتواند پتروشیمی گچساران را به عنوان طلب خود از پترول بگیرد که سازمان بورس با “سلب حق تقدم “موافقت کند. این امر بدین معنی است که سهامداران جزء حق هیچ گونه دخالتی در امور سهام را نخواهند داشت که این امر تا کنون از سوی بورس به هیچ شرکتی ارائه نشده است. چراکه دراینصورت حق مردم و سهامداران خرد به شدت تضعیف میشود. در این بین برخی از کارشناسان تاکید میکنند در صورت این واگذاری در ظاهر شرکت پترول با فروش گچساران و ایلام ۴ هزار میلیارد تومان سود شناسایی خواهد کرد ولی در اصل آینده این شرکت با از دست دادن اصلی ترین شرکتهایش به خطر میافتد.
با اینحال باید دید مدیران هلدینگ خلیج فارس برای در اختیار گرفتن حق مالکیت مجتمع پتروشیمی گچساران چه چاره ای اندیشیده اند؟ اما در نهایت بنابر اظهارات کارشناسان باید تاکید کرد که این تصمیم هلدینگ در صورت جدی بودن، در جهت افزایش نرخ سهام هلدینگ خلیج فارس و البته ضررده شدن شرکت پترول بسیار تاثیرگذارخواهد بود!