به گزارش صنایع پلاستیک، دکتر نازکدست، استاد قدیمی و عضو هیات علمی دانشگاه امیرکبیر در حاشیه اولین دوره کنفرانس لوله های پلی الفینی، با اشاره به کیفیت نازل PE 100 تولید داخل می گوید: ” گر چه پتروشیمی های ایرانی توان تبدیل شدن به بزرگترین تولیدکنندگان PE100 را دارند، اما تغییرات سریع مدیریتی، عدم شایسته سالاری و عدم وجود متخصص در مراحل تولید PE100 سبب شده تا کیفیت این محصول با تکرار تولید هر بار کاهش یابد.” به همین بهانه در ادامه با ذکر برخی دیگر از گفته های این استاد دانشگاه نگاهی به مشکلات پیش روی بهینه سازی گرید استراتژیک PE 100 در داخل انداخته ایم.
وی در ادامه به مقایسه پتروشیمی های ایران با رقیب منطقه ایشان پرداخته، می افزاید: “وضعیت بد تولید پلی اتیلن اکستروژن لوله PE 100، در حالیست که در سابیک عربستان ١٨٠ نیروی متخصص درباره این محصول تحقیق می کنند.. وی اظهار می کند: نیاز است که شرکتهای ایرانی برای تکرار و حفظ کیفیت محصول خود، به صورت زنجیره به صنایع پایین دست اتصال داشته باشند.”
در سنوات گذشته، دولت برای واردات PE 100 که بیشتر در لوله های گاز و آب، به علت توان فراوان در مقابل فرسایش و UV کاربرد دارد، کمک هزینه های دلاری به انواع گوناگون ارایه می داد. تا اینکه پس از آغاز تحریم های ثانویه آمریکا در دولت اوبوما، این روند با اخلال مواجه شد و پس از خروج دولت ترامپ از برجام، این کمک دولت برای صنایع تولیدکننده لوله های پلیمری PE 100 به کلی قطع شد.
به موازات قطع کمک های دولتی برای واردات این کالای استراتژیک، دو پتروشیمی مدعی شدند که این گرید استراتژیک را تولید می کنند. نخستین پتروشیمی، پتروشیمی شازند اراک بود که با همکاری انجمن تولیدکنندگان لوله و اتصالات پلی اتیلن به ریاست مهندس صحاف امین، پلی اتیلن اکستروژن لوله ای را به نام CRPB 100 تولید کرد و مدعی شد که با اضافه کردن کربن بلک به سانتریفوژ، به تولید این محصول دست یافته است.لذا پراکندگی کربن بلک و رنگ سیاه این گرید، بسیار با کیفیت است. پتروشیمی جم و بعدتر هم مارون، به کمک مستربچ و با نام مشابه دست به تولید PE100 مشکی زدند. اما گویا، کیفیت هیچ یک از این تولیدات تا به امروز مورد نظر تولیدکنندگان لوله و اتصالات پلی اتیلن نبوده است.
علاوه بر این یکی دیگر از مشکلات علاوه بر کیفیت، مشکل چگونگی توزیع این کالا می باشد. به نظر می رسد که سفته بازان در بورس کالای ایران و تالار محصولات پتروشیمی، موفق می شوند با استفاده از گپ های موجود در بهین یاب، سهمیه های صنعتگران بدزدند وبعد در بازار آزاد آنرا با قیمتی گزاف به همانها بفروشند. این مساله در کنار، نیاز به این گرید مهم و حساس در تولید لوله های پلی الفینی، لزوم تحقیقات جهت بهینه سازی تولید را گوشزد می کند که به گفته دکتر نازک دست، بدون ثبات مدیریتی در بخش R & D پتروشیمی ها غیر ممکن است و از سوی دیگر، مسوولان هم باید به فکر راه هایی برای توزیع بهتر این قبیل محصولات پتروشیمی ها باشند، تا دست سفته بازان و دلالان، از کالاهایی که با جان مردم سر و کار دارد، کوتاه گردد.
بخشی از این خبر از کانال تلگرام پتروتحلیل گرفته شده است و بعد با اضافه کردن مطالب مفصلی منتشر شده است.