امروز یکشنبه ۲۳ تیرماه ۱۳۹۸ دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی، قیمت های پایه جدید خود را اعلام کرد. همانطور که می شد انتظار داشت، این هفته نیز مانند هفته های گذشته اکثر مواد پلیمری با روندی افزایشی مواجه شدند که با توجه به رکود بازار، این موضوع کمک چندانی به تحریک تقاضا نخواهد کرد.
به گزارش صنایع پلاستیک، قیمت دلار مبنای کشف قیمت های پایه مواد اولیه، امروز رقم ۱۱۵.۷۷۳ ریال در نظر گرفته شد. این به معنای افزایش بیش از ۲۴۱ تومانی دلار نیمایی نسبت به هفته گذشته بود که باعث رشد قیمت دلار نیمایی به میزان ۲.۱۳ درصد گردید که نقش مهمی در افزایشی شدن قیمت مواد اولیه پلیمری داشت.
هفته گذشته، پس از شش هفته میزان حجم معاملات به کمی بیش از ۵۰ هزارتن رسید و این خوشبینی وجود داشت که اگر قیمت های پایه امروز افزایشی نباشند، یا حداقل ثبات داشته باشند این هفته نیز رقم معاملات به زیر ۵۰ هزارتن سقوط نکند. شاید هم با وجود افزایش قیمت ها، باز هم اینطور شود و در هفته جای معاملات پلیمرها رقمی بالاتر از ۵۰ هزارتن را به ثبت برساند چرا که با توجه به افق نه چندان مطلوب بازار و رشد فزاینده دلار نیمایی هیچ بعید نیست، تامین کنندگان بازار آزاد و صنعتگرانی که نقدینگی دارند، به علت اینکه فکر می کنند هفته های آتی با کمک اهرم دلار نیمایی قیمت ها از این هم بالاتر خواهد رفت، اقدام به خرید کنند تا کمتر ضرر کرده یا سود بیشتری ببرند.
باید منتظر ماند و دید. اما در کل، افزایش قیمت های پایه آن هم به شکلی که در هیچ یک از موادی که افزایش قیمت داشته اند به استثنای پلی پروپیلن نساجی، این رشد قیمت زیر یک درصد نبوده است، نمی توان امیدوار بود که بازار تکان معنا داری بخورد و این افزایش قیمتها به بازاری که کشش خرید ندارد، کمکی بنماید.
ضعف نقدینگی مشهود در بین تولیدکنندگان اجازه خرید و رقابت را به تولیدکنندگان نمی دهد و افزایش قیمت های پایه به معنای تعمیق رکودست، حتا اگر این هفته حجم معاملات هم افزایشی باشد. چرا که علت این افزایش حجم را همانطور که بالاتر شرح دادیم، می توان ترس از افزایش بیشتر قیمت ها در هفته های آتی ارزیابی کرد. همچنین افزایش قیمت در معاملات هفته جاری هم قطعا رخ خواهد داد، اما چون این افزایش قیمت نه به دلیل رقابت برای خرید محموله های پلیمری، که به علت افزایش قیمت پایه با فشار دلار نیمایی است، نمی توان از آن به بهبود وضعیت بازار تعبیر و تفسیر نمود.
حال نگاهی می اندازیم به ترین های قیمت های پایه این هفته بازار پلیمرها:
سویه افزایشی بازار:
این هفته از میان ۲۵ نوع و گرید مواد پلیمری تنها یک نوع { و چهار گرید} آنها روندی کاهشی را تجربه کردند و ۲۱ نوع و گرید دیگر مواد پلیمری رشد و حتا جهش در قیمت پایه را به ثبت رساندند.
در سویه افزایشی بازار، این هفته بیشترین افزایش به پلی اتیلن سبک فیلم تعلق گرفت که حدود ۴.۱۳ درصد رشد را تجربه کرد و قیمت آن در هر کیلوگرم بیش از ۴.۱۷۸ ریال نسبت به هفته گذشته گرانتر شد.
دومین بیشترین میزان افزایش قیمت پایه نسبت به هفته گذشته از آن پلی استایرن معمولی شد. این کالا، ۳ درصد رشد را به ثبت رساند. این افزایش قیمت در کالای پلی استایرن معمولی در حالی رخ داد که در بازارهای جهانی، قیمت این کالای پلیمری بیشتر ثبات داشت. افزایش سه درصدی قیمت پایه پلی استایرن معمولی باعث شد تا قیمت این کالا به ازای هرکیلوگرم به ۱۲۷.۵۸۷ ریال برسد که نسبت به هفته گذشته ۳.۷۱۹ ریال در هر کیلو افزایش یافته است.
انواع گریدهای پی وی سی سوسپانسیون با ۲.۱۳ درصد رشد قیمت پایه نسبت به قیمت های پایه ۱۶ تیرماه ۱۳۹۸ مواجه شدند و از ۱۹۶ تا ۱۹۸ تومان به ازای هر کیلوگرم در گریدهای گوناگون، افزایش قیمت را ثبت نمودند. افزایش قیمت نسبتا بالای انواع PVC، هم اندکی عجیب بود، چرا که این ماده پلیمری هم در بازارهای جهانی، دارای ثبات بود و در بازارهای شرق و جنوب شرقی آسیا بدون هیچ تغییری به فروش رفت. پر واضحست، یگانه علت افزایش قیمت پایه چنین موادی، تنها و تنها افزایش قیمت دلار نیمایی است. توجه داشته باشید، دلار نیمایی در حالی هر هفته افزایش قیمت را تجربه می کند که قیمت دلار بازار آزاد، در بیشتر این ایام نزولی است.
پلی اتیلن سبک خطی و پلی اتیلن سنگین اکستروژن PE 80 نیز حدود ۲.۰ درصد افزایش قیمت پایه را این هفته نسبت به قیمت های پایه شان در هفته گذشته ثبت کردند.
کمترین میزان رشد قیمت پایه در سویه افزایشی بازار، به کالای پلی پروپیلن نساجی تعلق گرفت. این کالا، تنها کالایی بود که این هفته رشد کمتر از یک درصد را تجربه نمود. پلی پروپیلن نساجی این هفته با ۰.۸۹ درصد رشد قیمت پایه رو به رو شد و به کیلویی ۱۱۴.۰۲۹ ریال رسید.
سایر کالاهایی که در سمت افزایشی بازار قرار گرفتند به همراه درصد رشد قیمت پایه شان نسبت به هفته گذشته، عبارتند از :
پلی اتیلن سنگین اکستروژن PE 100 ( با ۱.۸۴ درصد رشد قیمت پایه)، پلی اتیلن سنگین فیلم ( با ۱.۷۴ درصد رشد قیمت پایه)، پلی اتیلن سنگین بادی ( با ۱.۶۵ درصد رشد قیمت پایه )، پلی استایرن انبساطی ( با ۱.۶ درصد رشد قیمت پایه)، اکریلونیتریل بوتادین استایرن یا همان ABS با (رشد ۱.۴۳ درصد قیمت پایه)، استایرن بوتادین رابر ۱۵۰۲ ( با افزایش ۱.۱۷ درصد قیمت پایه)، استایرن بوتادین رابر تیره ۱۷۱۲ (با ۱.۰۹ درصد رشد قیمت پایه) و پلی پروپیلن شیمیایی ( با ۱.۰۳ درصد رشد قیمت پایه)؛
سویه کاهشی بازار:
تنها کالایی که امروز با کاهش قیمت پایه مواجه شد، انواع گریدهای پلی اتیلن ترفتالات بطری بود که نسبت به هفته گذشته حداکثر ۰.۱ درصد کاهش در قیمت پایه را تجربه کردند.
در واقع تغییرات قیمت گریدهای PET بطری در دامنه ناچیزی صورت گرفت (۰.۰۸ تا حداکثر ۰.۱۱ درصد کاهش قیمت پایه) و این موضوع در حالی رخ داد که هفته گذشته گریدهای گوناگون این کالا با رشد بیش از ۵.۵ درصدی مواجه شده بودند.
توجه داشته باشید، این کالا در هفته گذشته حدود ۸۰۰ تومان به ازای هر کیلوگرم رشد قیمت را ثبت کرد و این هفته حداکثر ۱۶ تومان ارزانتر شد که نمی تواند تاثیر خاصی در نگاه خریداران آن ایجاد نماید. فصل تابستان، اوج فصل تقاضای مصرف PET بطری است، و ما شاهد هستیم که با این حال و بر خلاف سنوات گذشته، تمام عرضه ها به فروش نمی رود که علت آنرا می توان در رکود کلی بازار و اقتصاد ایران و نیز گران بودن قیمت ها و عدم کشش تولیدکنندگان دارای کمبود نقدینگی دانست. با همه این اوصاف، بازار PET بطری در هفته گذشته، یکی از بهترین وضعیت ها را در میان انواع گریدهای پلیمری از حیث حجم معاملات داشت و حدودا ۷۵ درصد کل عرضه های PET بطری معامله شد، در صورتیکه میانگین معاملات پلیمرها در این هفته کمتر از نصف عرضه ها و به صورت دقیق تر، ۴۲ درصد عرضه ها بود.
نتیجه گیری:
در انتها باید گفت هر هفته ما روال افزایش قیمت اکثر مواد پلیمری را شاهد هستیم که به مدد افزایش قیمت غیرمنطقی و دستوری دلار نیمایی صورت می پذیرد. این موضوع، ضرورت تغییر فرمول کشف قیمت های پایه مواد پلیمری و شیمیایی را بیش از هر زمان دیگری هویدا ساخته است. باید فرمولی اندیشیده شود، تا به جای اینکه قیمت ها با فاکتورهای دستوریی نظیر دلار نیمایی تعیین قیمت شوند، بیشتر با مکانیزیم بازار و ایجاد تعادل بین عرضه و تقاضا، قیمت بخورند. تا زمانی که مکانیزم بازار کمترین اثری روی قیمتگذاری قیمت های پایه نداشته باشد، نمی توان به بهبود وضعیت بازار و خروج از فاز رکود امیدوار بود.