به گزارش صنایع پلاستیک، امسال سال برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در آمریکاست. سالی که احتمالا تعیین می کند که سیاست آینده آمریکا درباره انرژی چگونه خواهد بود. تقریبا تمام نامزدهای پیشرو در میان دموکرات ها وعده داده اند که تولید گازهای کربنی از سوی آمریکا را تا سال ۲۰۵۰ به صفر برسانند. برخی از آن ها حتی گفته اند که برای رسیدن به چنین هدفی، ممنوعیت صادرات نفت از سوی آمریکا را در دستور کار قرار خواهند داد.
برنی ساندرز، الیزابت وارن و تام استیر همگی در راستای ممنوعیت صادرات نفت از آمریکا سخن گفته اند. ممنوعیتی که چهار دهه قبل از آن که باراک اوباما، رئیس جمهور سابق آمریکا آن را لغو کند در این کشور برقرار بود. گزارشی که اخیرا منتشر شده است نشان می دهد که اگر آمریکا واقعا ممنوعیت صادرات نفت را برقرار کند سالانه مابین ۸۰ تا ۱۸۱ میلیون تن از تولید دی اکسید کربن کاسته خواهد شد.
تحلیلگران می گویند که برقراری ممنوعیت برای صادرات نفت و گاز در آمریکا به دو هدف انجام می شود. نخست پایان دادن به تولید گازهای کربنی و دوم تشویق سرمایه گذاران به سرمایه گذاری در عرصه های دیگر. چون وقتی قرار نیست گاز و نفت به جایی صادر شود، قاعدتا سرمایه گذاران به سراغ تجارت های دیگری خواهند رفت. اما همه چیز به این خوبی نیست. حقیقت آن است که اگر ممنوعیت صادرات نفت و گاز برقرار شود بدین معنا نخواهد بود که بر میزان تقاضا اثرگذار باشد. در واقع به جای نفت و گاز امریکا، نفت و گاز از جای دیگر تهیه خواهد شد. به عبارت دیگر، ممنوعیت صادرات نفت و گاز از سوی آمریکا تنها فرصتی به عربستان، روسیه و دیگر تولید کنندگان نفت و گاز است تا تولیدات خود را افزایش دهند. پس نباید انتظار داشت که در تولید گازهای کربنی در جهان کاهش چشمگیری رخ دهد.
فان بردن، رئیس شرکت نفتی شل به خوبی این وضعیت را خلاصه کرده است: تا وقتی تقاضا برای نفت وجود دارد، تولید آن نیز ادامه خواهد داشت. ممنوعیت صادرات تاثیری در تقاضا برای نفت ندارد بلکه فقط باعث پیدا شدن جایگزین هایی برای مصرف کنندگان خواهد بود. البته خود نویسندگان گزارشی که از تاثیرات مثبت ممنوعیت صادرات نفت تهیه شده است، نوشته اند که تاثیرات واقعی این ممنوعیت کمتر از آن چیزی است که همه آرزوی آن را دارند. یکی از تاثیرات ممنوعیت صادرات نفت و گاز در حوزه صنایع خواهد بود. آمریکا در سال گذشته به طور متوسط و روزانه ۳ میلیون بشکه نفت صادرات انجام داده است. مجموعا، ۱۵۹ میلیون دلار در روز درآمد این کشور از صادرات این کالای ارزشمند بوده است. به این ترتیب به نظر می رسد که ممنوعیت صادرات که می تواند دست آمریکا را از این درآمد کوتاه کند، تاثیر مستقیمی بر اقتصاد و صنایع این کشور داشته باشد.
برخی از مووسسات سرمایه گذاری در آمریکا از جمله گلدمن ساکس اعلام کرده اند که می خواهند میزان سرمایه گذاری خود در حوزه اکتشاف نقت را کاهش دهند. بنابراین به نظر می رسد در صورت پیروزی یکی از نامزدهای خواستار توقف صادرات نفت آمریکا بر دونالد ترامپ که همچنان خواستار ادامه و حتی افزایش صادرات نفت آمریکاست، و در نظر گرفتن کاهش سرمایه گذاری شرکت های مالی در حوزه نفت روزگار دشواری را باید برای نفت و گاز در آمریکا در نظر بگیریم. این شاید خبری خوش برای سایر تولیدکنندگان به ویژه تولیدکنندگان اوپکی نفت باشد.
این گزارش توسط گروه انرژی نفت خبر از اویل پرایس ترجمه شده است.