آمارهای گمرک ایران از تجارت خارجی کشور در ۹ ماهه امسال حاکی از این است که در این دوره زمانی مجموع وزن کالاهای غیرنفتی صادر شده از ایران ۲.۰۱ درصد کاهش داشته اما از نظر ارزش با رشد ۵.۴ درصدی مواجه شده است. در این دوره زمانی وزن و ارزش واردات کشور نیز به ترتیب ۱۳.۲۷ و ۱۵.۹ درصد کاهش یافته است.
به گزارش صنایع پلاستیک، بر اساس آمارهای منتشر شده از سوی گمرک ایران، از ابتدای سال جاری تا پایان آذرماه، میزان صادرات قطعی کالاهای غیرنفتی ایران (بهاستثنای نفت خام، نفت کوره، نفت سفید و همچنین بدون احتساب صادرات از منحل تجارت چمدانی) بالغبر ۸۶ میلیون و ۹۴۰ هزار تن به ارزش ۳۳ میلیارد و ۳۵۸ میلیون دلار بوده است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از نظر وزن ۲.۰۱ درصد کاهش و از نظر ارزش ۵.۴ درصد افزایش داشته است.
در این دوره زمانی میزان واردات به ایران بالغبر ۲۳ میلیون و ۸۷۱ هزار تن به ارزش ۳۲ میلیارد و ۶۲۰ میلیون دلار بوده که از نظر وزن و ارزش به ترتیب ۱۳.۲۷ و ۱۵.۹ درصد کاهش را تجربه کرده است.
طبق دادههای منتشر شده از سوی گمرک جمهوری اسلامی ایران در ۹ ماهه امسال، ذرت دامی، قطعات منفصله خودرو، برنج، تلفن همراه، موز، برنج سفید، گوشت، مکملهای دارویی و روغن و داروهای آفتابگردان، ۱۰ قلم عمده کالایی بوده که به کشور وارد شده است.
در ۹ ماهه سال ۱۳۹۷ اقلام عمده صادرات غیرنفتی کشور به ترتیب شامل «میعانات گازی» به ارزش ۲ میلیارد و ۷۷۶ میلیون دلار، «گاز طبیعی مایعشده» به ارزش یک میلیارد و ۸۱۵ میلیون دلار، «پروپان مایعشده» به ارزش یک میلیارد و ۳۵۶ میلیون دلار، «متانول» به ارزش یک میلیارد و ۱۴۲ میلیون دلار و «سایر روغنهای سبک و فرآوردهها بهجز بنزین» به ارزش یک میلیارد و ۱۱۳ میلیون دلار بوده است.
در این ماه عراق بزرگترین خریدار کالاهای ایرانی بوده و در صدر فهرست مقاصد صادراتی کشور قرار گرفته است. در ۹ ماهه امسال، کشورهای عراق، چین، امارات، افغانستان و ترکیه عمدهترین مقاصد صادرات غیرنفتی ایران بودهاند. ضمناً در این دوره زمانی میانگین قیمت هر تن کالای صادراتی ایران ۳۸۴ دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۷.۵۶ درصد افزایش دارد.
آمارها حاکی از این است که در ۹ ماهه امسال اقلام عمده وارداتی به ایران به ترتیب شامل «ذرت دامی» به ارزش یک میلیارد و ۴۷۷ میلیون دلار، «قطعات منفصله جهت تولید اتومبیل سواری» به ارزش یک میلیارد و ۲۱۴ میلیون دلار، «برنج» به ارزش یک میلیارد و ۲۳ میلیون دلار، «لوبیای سویا» به ارزش ۹۴۴ میلیون دلار و «الکترود زغالی برای کورهها» به ارزش ۴۳۷ میلیون دلار بوده است.
در این دوره زمانی بیشترین کالاهای وارداتی به ایران از مبدأ چین بوده و کشورهای امارات، کره جنوبی، آلمان و سوئیس در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند. ضمناً در این دوره میانگین قیمت هر تن کالای وارداتی به ایران ۱۳۶۷ دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲.۹۸ درصد کاهش داشته است.
جزئیات واردات کالا به ایران در ۹ ماهه امسال
بررسی جداول آمارها بیانگر این است که قطعات منفصله خودرو در ۲ ردیف جداگانه رتبههای دوم و سیزدهم، کالاهای وارداتی را در مدت مورد بررسی به خود اختصاص دادهاند، این در حالی است که در هشت ماه گذشته واردات قطعات منفصله سه ردیف از ۱۵ ردیف کالاهای وارداتی را به خود اختصاص داده بود.
بنابراین در ۹ ماهه امسال یک میلیارد و ۴۸۹ میلیون و ۶۲۷ هزار و ۴۶۲ دلار قطعات منفصله خودرو سواری به میزان ۱۸۵ هزار و ۸۹۷ تن وارد کشور شده است.
مقایسه جداول آماری گمرک نشان میدهد که واردات قطعات منفصله ۹ ماهه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال از حیث وزنی ۱۶.۵ درصد و از نظر ارزشی ۲۳.۷ درصد کاهش یافته است.
همچنین تا پایان آذرماه یکمیلیون و ۴۴ هزار و ۱۷۴ کیلوگرم برنج وارد کشور شده که این میزان واردات از بعد وزنی ۴.۳ درصد و از نظر ارزشی ۳.۱ درصد سهم واردات در این مدت را به خود اختصاص داد.
بررسی آماری نشان میدهد واردات برنج در ۹ ماهه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی ۶.۱ درصد و از بعد ارزشی ۱.۹ درصد کاهش یافته است.
سالیانه حدود ۳.۲ میلیون تن برنج در کشور مصرف میشود که ۱.۱ تا ۲ میلیون تن آن در داخل کشت شده و ۱.۲ تا ۱.۵ میلیون تن از کشورهای هند، پاکستان، تایلند و اروگوئه وارد کشور میشود.
در این دوره زمانی، ۲ میلیون و ۲۴ هزار و ۹۲۹ تن لوبیای سویا نیز به ارزش ۹۴۳ میلیون و ۵۹۳ هزار و ۱۸۱ دلار وارد کشور شده است. واردات این محصول، حدود ۸.۴ درصد از حجم و ۲.۸ درصد از ارزش کل واردات کشور در این مدت را شامل میشود و نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۳.۵ درصد به لحاظ وزنی و ۲۲.۶ درصد به لحاظ ارزش افزایش داشته است.
منبع: اتاق ایران