این مفهوم جدید درباره تبدیل پروتئینهای طبیعی به مواد قابل چاپ سهبعدی (۳D Printing) (۰) از طریق فرآیند دناتوراسیون (برگشت ساختار پروتئین به سکل اولیه) صحبت میکند.

+ این مطلب چکیده ای از اصل انتشار یافته آن در سایت جهانی پلیمر مدیا است و اگر به مطالعه ی کل آن علاقه دارید، می توانید با انتخاب “این پیوند” اصل آن با جزئیات و تصاویر بیشتر مطالعه کنید.
پانویس زیر، توسط بخش فارسی صنایع پلاستیک تهیه شده است.
پانویس:
(۰) – چاپ سه بعدی، یکی از کاربردی ترین و جالب ترین ابداعات چهار دهه اخیرست که در آینده نقشی به مراتب گسترده تر از امروز در زندگی انسانها بازی می کند. در تعریف چاپ سه بعدی می توان گفت که چاپ سهبعدی هر فرایندی را گویند که در آن با قرار دادن پیدرپیِ لایههایی به روی یکدیگر، در یک سطحمقطع دوبعدی، بعد سوم به مقطع اضافه می شود و در نتیجه اشیائی سهبعدی ساخته میشوند. این فرایند نظیر همان رویدادی است که با پاششِ مرکب یا جوهر بر روی کاغذ در انواع دیگر چاپ سراغ داریم؛ با این تفاوت که در چاپ سهبعدی این اتفاق با تبلور، سفتشدن یا انقیاد یک مادهٔ مایع یا پودرمانند در هر نقطه از مقاطعِ عرضیِ آن جسمی که میخواهیم چاپش کنیم میافتد. وجود رایانه در چنین فرایندی یک ضرورت است، چراکه اساس آن بر «طراحی به کمک رایانه» یا به بیان دقیق تر بر پایه کدنویسی استوار است.
معمولا چاپ سهبعدی برای ساخت پیشنمونه های پلاستیکی یا فلزی در فرایند طراحی اجزائی جدید از یک محصول بزرگتر کاربرد دارد. بااینحال، میتواند در ساخت یک محصول کامل برای ارائه به مشتریان نیز بهکار آید. آنچه امروزه با چاپگرهای سهبعدی ساخته میشوند دامنه ای وسیع دارد و انتظار می رود با تنوع مواد این کاربردها تنوعی بیشتر هم پیدا کنند. از پیکرههای کوچک پلاستیکی گرفته، تا بافت قالبها، قطعات استیل ماشینآلات، و ایمپلنتهای تیتانیوم که در جراحی استفاده میشوند، جملگی با استفاده از چاپ سه بعدی ساخته می شوند.
یکی از مسائل بسیار مهمی که در مبحث چاپ سه بعدی مطرح است طیفی وسیع از موادی است که می تواند در این فرابند از آن استفاده کرد و مدل سازی مورد نیاز را به انجام رساند. گرچه همانطور که پیشتر بیان شد، این ابداع بیشتر در خدمات صنایع مرتبط با پلاستیک و پلیمرها به کار رفته است، اما هر روز ما شاهد هستیم که مواد جدیدی برای این شیوه بهینه می شوند و حتا به تازگی از سلول های بنیادین برای نمونه سازی یک قلب به کمک پرینتر سه بعدی استفاده شده است. تنوع موادی که می توانند برای چاپ سه بعدی استفاده شوند، سبب تنوع کارکرد آن شده است و پیش بینی می شود که در آینده با کاهش قیمت مواد و بهینه سازی آنها از نظر خواص مورد نیاز پرینت شدن شاهد استفاده از متد چاپ سه بعدی در تولیدات در مقیاس صنعتی در فیلدهای گوناگون نیز باشیم.یکی دیگر از مزایای چاپ سه بعدی، امکان خصوصی سازی قدرتمند و جذاب آنست که این ابداع را برای برخی از رشته ها بسیار کارآمد می کند. برای مثال فکر کنید در پزشکی، شما بتوانید با توجه به اندام هر شخص و آناتومی منحصر به فرد هر انسان، دریچه میترالی را طراحی کنید که دقیقا با شرایط و اندازه های سایر اعضا و عروق قلب آن شخص خاص تناسب داشته باشد و سپس آنرا جایگزین کنید. مسلما هیج دریچه ای که تولید انبوه شده است، قدرت سازگاری و انطباق با دریچه ای که برای یک انسان خاص طراحی و مدل سازی و سپس اجرا شده است، را نخواهد داشت و این موهیت به کمک چاپ سه بعدی، از نظر اقتصادی برای انسان امکان پذیر شده است، فقط باید مواد و ساختار چینش سلول ها، اتم ها و مولکول های آنها به شکلی بهینه شوند که خواص مورد نیاز برای “پرینت شدن” را داشته باشند. این موضوع بسیار وسیع و جالب است، ما در گذشته به چاپ سه بعدی پرداخته ایم و صنایع پلاستیک در آینده نیز مقالات مهم این حوزه – به ویژه آنهایی که مستقیما با صنعت پلاستیک مرتبط باشند – را ارائه خواهد کرد.
